Dvi mamos atidaro erdvę vaikams Palangoje: idėja kilo norint pajūryje derinti darbą ir atostogas

Kaimynės Agnė Baltrėnė ir Agnė I. Stralienė ne tik susibičiuliavo augindamos dukras, bet ir nusprendė kartu įkurti pramogų ir edukacijų studiją Palangoje „Labas, Jūra“. Abi moterys su šeimomis kiekvieną vasarą stengiasi kuo daugiau laiko praleisti lietuviškame pajūryje, o karantinas pakišo mintį, kad ne tik jos, bet daugybė tėvų šiame mieste norėtų dirbti, tik suka galvą, kuo užimti vaikus. Mažųjų pramogomis moterys pasirūpins ir vakarais, ir savaitgaliais, taip išleisdamos tėvus pavakarieniauti dviese ar ištrūkti į koncertą.

Agnė I.Stralienė ir Agnė Baltrėnė kaimynės, kurių draugystė virto bendra veikla.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Agnė I.Stralienė ir Agnė Baltrėnė kaimynės, kurių draugystė virto bendra veikla.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Baltrėnė ir Agnė I.Stralienė įsitikinusios, kad Lietuviškas pajūrys – pats smagiausias.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Baltrėnė ir Agnė I.Stralienė įsitikinusios, kad Lietuviškas pajūrys – pats smagiausias.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Baltrėnė ir Agnė I.Stralienė įsitikinusios, kad daugybė tėvų susiduria su iššūkiu, kas gali prižiūrėti vaikus, kol tėvai dirba pajūryje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Baltrėnė ir Agnė I.Stralienė įsitikinusios, kad daugybė tėvų susiduria su iššūkiu, kas gali prižiūrėti vaikus, kol tėvai dirba pajūryje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dėl Rokui vykstančių pamokų Agnės Baltrėnės šeima prie pajūrio komandos prisijungs vėliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Dėl Rokui vykstančių pamokų Agnės Baltrėnės šeima prie pajūrio komandos prisijungs vėliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Agnė I.Stralienė ir Agnė Baltrėnė susidraugavo augindamos dukras.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Agnė I.Stralienė ir Agnė Baltrėnė susidraugavo augindamos dukras.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-05-30 08:11

– Pirmiausia papasakokite apie save. 

Agnė Baltrėnė: Esu baigusi vadybą ir verslo administravimą Vilniaus universitete, o beveik visą savo karjerą padariau vienoje įmonėje. Ten užaugau ir kaip pardavimų, vėliau personalo specialistė, ir kaip asmenybė.

Taip pat savanoriauju „Vaikų linijoje“ ir vos prieš keletą dienų gavau Vilniaus Geštalto Instituto praktikės sertifikatą. Bet svarbiausia – esu dviejų nuostabių vaikų mama. Mano sūnui Rokui 10 metų, o dukrytei Medai rugpjūtį bus 5-eri.

Agnė I. Strėlienė:  Esu baigusi Kauno technologijos universitetą, tačiau gyvenimas pakoregavo, kad veiklos, kuriomis užsiėmiau, visiškai nesusijusios su mano baigtais mokslais. Jau trečiame kurse kartu su partneriu įkūrėme modelių agentūrą, kuriai ir vadovavau iki dukros gimimo.

Vaiko atsiradimas šiek tiek pakoreguoja gyvenimo tempą, o kartu su juo ir veiklas, kuriomis užsiimame, tad teko sumažinti krūvį, o ištikus pandemijai pradėjau galvoti ir apie naujas veiklas (šypsosi). Šiuo metu auginu dukrytę Salomėją, kuriai rugsėjį bus penkeri, ir laukiu susitikimo su dar viena dukryte, kuri gims rudens pradžioje.

– Kaip jūsų gyvenimo keliai susitiko?

Agnė B.: Mes esame kaimynės. Mūsų mergaitės tokio pat amžiaus – vaikai išties suartina ir sukuria bendrumo jausmą. 

Agnė I.S.: Na, o prieš kelis metus būtent Palangoje vis dažniau mūsų keliai susitikdavo ir susibendravome, o šiandien esame puikios partnerės. 

– Dabar vasaros lietuviškame pajūryje ne tokios populiarios, kaip užsienyje – kiek laiko jūs pačios vasarojate prie Baltijos jūros?

Agnė I.S.: Mes su vyru nuo pat vaikystės turėjome tradiciją su tėvais vykti į Lietuvos pajūrį atostogų, taip atostogaudami vis labiau pamilome šį kraštą, o dabar jau su savo šeima leidžiame kone visas vasaras čia. Labai džiugu matyti, kaip per tiek metų viskas pasikeitė, ypatingai, Palanga – vis daugiau kultūros, renginių bei veiklų žmonėms yra pasiūloma. Kiekvienais metais tiesiog džiaugiamės, kaip tobulėja šis miestas, tad tikimės ir mes prie viso tobulėjimo prisidėti. 

Agnė B.: Mūsų šeimai vasaros ir Palanga yra neatsiejami dalykai. Mano vyras užaugęs Palangoje, tad Palanga – mūsų antri namai. Labai mylime šį kraštą. 10 metų iš eilės mūsų visos vasaros prabėgo būtent Palangoje (šypsosi).

– Kaip gimė idėja įkurti pramogų ir edukacijų studiją pajūryje?

Agnė B.: Idėjos autorė yra mano partnerė Agnė. Kai ji pristatė idėją ir pasiūlė dirbti kartu – nedvejodama sutikau, nes ne kartą buvau pagalvojusi, kad vaikų užimtumo infrastruktūros Palnagoje labai trūksta. Praėjusią vasarą, kai galėjome dirbti iš bet kur, turėjau didelių iššūkių derindama vaikų priežiūrą ir darbą, tad galiu drąsiai sakyti, kad idėja kilo iš asmeninio poreikio ir patirties.

Agnė I.S.: Ačiū, Agne (šypteli). Na, idėja kilo tikrai iš karantininių nuotaikų ir asmeninės patirties. Ne kiekvieną kartą šalia yra močiutės, kurios galėtų smagiai praleisti laiką su vaikais. O vietos, kur ne tik būtų priežūra, bet ir užsiėmimai bei ugdymas, vasaros metu Palangoje tiesiog nebuvo.

Ši mintis gimė sausį būnant Palangoje, pasiūliau šią studiją kurti kartu Agnei, ji sutiko ir štai birželio 4 d. jau laukiame pirmųjų padaužų.

– Rodos, kam tos edukacijos, kai atostogų atvažiuoji – kodėl manote, kad vaikams trūksta veiklos?

Agnė I.S.: „Labas, Jūra“ nėra tik edukacijos studija. Mes visiškai suprantame, kad vasara – atostogų metas ir ypatingai vaikams reikia poilsio, bet kai poilsis, pramogos suderinamos su edukaciniais elementais, tai tiesiog idealu, ar ne (juokiasi)?

Agnė B.: Studijoje „Labas, Jūra“ visos veiklos organizuojamos per žaidimą ir patyrimą. Manau, kad tai efektyviausias būdas vaikams kažko išmokti, pažinti ir patirti. Susirasti draugų, būti daug laiko lauke, sportuoti, keliauti, pažinti – tai yra tai, ko tikrai norisi vasarą. 

– Pasakokite, kaip viskas veiks, kaip vyks ir ką vaikai veiks?

Agnė B.: Jau birželio 4 dieną atversime studijos duris ir ji veiks visą vasarą. Laukiame vaikų nuo 4 iki 10 metų amžiaus. Vaikus pasitiks nuostabi studijos komanda. 

Programa numatyta išties turininga. Taip pat planuojame daug išvykų. Pažįstu tėvų, kurie atvažiuoja į Palanga atostogauti, tačiau nėra su vaikais buvę Gintaro muziejuje, o mes ten būtinai nukeliausime. Taip pat vaikai turės galimybę labiau pažinti Palangos florą ir fauną. Vaikai žiemą daug laiko praleido namuose ir prie kompiuterių ekranų besimokydami, tad turėsime ir daug judrių žaidimų.

Agnė I.S.: Taip, programa būtų smagi ir įdomi net suaugusiems (kvatoja).

– Siūlote programą ne tik dienai, bet ir vakarui – kaip kilo tokia mintis?

Agnė I.S.: Vakarinė „Labas, Jūra“ studijos dalis tikrai visiškai pramoginė. Jei tėveliai pramogauja, tad ir vaikai privalo tai daryti (juokiasi). 

Agnė B.: Mintis kilo taip pat iš asmeninio poreikio. Žinome, kad tėvai kartais nori pabūti vieni, pavakarieniauti dviese ar nueiti į koncertą. O mes planuodami vakarines veiklas galvojome apie tai, kad vaikams vakare irgi norisi pramogauti. Tad mūsų mažųjų svečiu vakarais lauks išskirtinės pramoginės veiklos: svečiuose lauksime ir teatro pasirodymo, iš mokslininkų laboratorijos. Net vakaro meniu bus toks, kurį pamėgs kiekvienas vaikas. Neretai su Agne mūsų vakarus vadiname „mini gimtadieniais“.

– Kodėl Palanga? Kaip suradote erdvę? Kur viskas vyks?

Agnė B.: Ne tik pačios leidžiame vasaras Palangoje, bet ir turime daug draugų, kurie bando derinti poilsį ir darbą šiame mieste, o vaikų priežiūros klausimą tikrai sudėtinga išspręsti. Tinkamų patalpų reikėjo paieškoti, įvertinti pliusus ir minusus. Džiaugiamės, kad būsime įsikūrę „Amberton Green apartments“ viešbutyje pačiame Palangos centre. Turėsime daug erdvės, kas labai džiugina ir leidžia laikytis visų saugumo reikalavimų esant pandemijai.

– Kokie sudėtingiausi pasiruošimo darbai?

Agnė B.: Kai darai viską iš širdies ir su didele atsakomybe – viskas pasidaro nesudėtingai. Žinoma, rasti kvalifikuotą personalą darbui su vaikais – tikras iššūkis. Tad mūsų komanda atvyks iš kitų Lietuvos miestų, daugiausia iš Vilniaus, o mes pasirūpinome jų apgyvendinimu. Darbuotojai buvo mūsų prioritetas.

Agnė I.S.: Viską darome iš širdies ir labai atsakingai. Ruošėmės kiekvieną dieną tikslingai, tad tikimės, kad esame pasiruošę ir viską apgalvoję.

– Surinkote ir didžiulę komandą – kas prisijungė prie jos?

Agnė I.S.: Mums labai pasisekė, kad turime nuostabius draugus, „Saulės Gojus“ darželį bei mokyklą, kurios keletas mokytojų sutiko prisidėti prie „Labas, Jūra“ vasaros studijos. Esam labai laimingos, kad turime tokią stiprią ir motyvuotą komandą.

– Kiek jūs pačios šią vasarą būsite pajūryje?

Agnė B.: Kadangi mano sūnus dar mokosi mokykloje Vilniuje – turime sulaukti jo mokslo metų pabaigos, o tada jau išvyksime į Palangą visai vasarai. Meda vieną dieną net klausė Roko, gal jis galėtų nebeeiti į mokyklą, nes ji labai norinti į Palanga važiuoti greičiau, nei baigsis jo mokslai (kvatoja).Tad birželio mėnesį dar migruosime tarp Vilniaus ir Palangos.

Agnė I.S.: Taip, mūsų vaikai labai laukia „Labas, Jūra“ laiko, vis klausinėja, „kada?“. Aš su šeima jau šį savaitgalį keliauju į Palangą ruošti studijos ir planuoju praleisti visą vasarą būtent ten, su trumpais grįžimais į Vilnių. Viliuosi, kad oras bus puikus ir leis visiems pasimėgauti saule ir naujom pramogom.

– Kuo lietuviška jūra ypatinga ir kodėl vasarą praleisti laiko prie jos?

Agnė B.: Pirmiausia, vasara ypatinga tuo, kad labai trumpa. O jūra nuo vasaros man neatsiejamas dalykas. Su amžiumi suprantu, kad geriausia pailsiu būdama gamtoje: pasikraunu, nuraminu mintis. Jūros ošimas man lyg meditacija. O tie vakarai, kai su šeima einame palydėti saulės prie jūros – man kažkokie magiški. Miegame atidarytais langais ir jūros ošimą vadiname lopšine.

Agnė I.S.: Mes galime tik pasidžiaugti, kad turime tokią galimybę vasaras leisti prie jūros. Jūros ošimas – ramybė, relaksacija ir visiškas atsipalaidavimas. Man visuomet atrodė, kad gyvenantys žmonės prie jūros yra kitokie, labiau atsipalaidavę, neskubantys, ramesni. Tad vasaromis bandysim pasikrauti tos ramybės.

– Ar jūsų pačių vaikai lankys šią studiją?

Agnė I.S.: Tikrai taip. Mūsų vaikai – geriausias lakmuso popierėlis. Kas tikrai pasakys visus pliusus ir minusus, tai tik jie – be užuolankų ir išvedžiojimų (juokiasi). Labai smagu, kad mūsų vaikai jau pakankamai dideli ir galime su jais pasitarti, vertinti ir įvertinti. Tad mūsų partnerystė – ne tik dvi Agnės, bet ir įžvalgi Salomėjos, Medos bei Roko komisija.

Agnė B.: Šią studiją kurdamos visą laiką galvojome apie savo vaikus. Su vaikais net pasitariu, kokios veiklos, jų nuomone, būtų įdomios ir kokių priemonių reikia studijai (šypsosi).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.