Plastikos chirurgas: „Po gimdymo besikreipiančios moterys nori ne grožio, o normalaus gyvenimo“

Nėštumas, o vėliau ir motinystė, yra ypatinga būsena, kurią kiekviena moteris išgyvena skirtingai. Vienoms nėštumas būna lengvas ir jos visą laiką tiesiog žydi, kitos moterys nuolat lankosi pas medikus, prastai jaučiasi, tačiau paėmus ant rankų savo kūdikį visi šie nesklandumai pasimiršta.

„Unsplash“ nuotr.
„Unsplash“ nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 9:14 AM

Visą nėštumą – devynis mėnesius – moters kūne auga gyvybė, keičiasi ir išvaizda, ir vidus. Auga pilvas, didėja krūtys, siautėja hormonai – įprastai po gimdymo visa tai susitvarko, tačiau pakitusios kūno formos neretai išlieka. Atsikišęs arba kaip prijuostė kabantis pilvas, išsitampiusi oda, tuščios, nukarusios krūtys – kone 80 proc. moterų skundžiasi iš esmės tais pačiais dalykais ir kone visus juos gali pakoreguoti plastikos chirurgas.

Reikia skirti laiko atsigavimui

Šalinant odos perteklių pilve, operacijos metu suartinami ir susiuvami išsiskyrę raumenys, pašalinama perteklinė oda, o likusi įtempiama. Dažnai pacientei prireikia ir riebalų nusiurbimo pilvo, juosmens ar nugaros srityse. O tai reiškia, kad organizmas patiria nemažą traumą, po kurios gijimas nėra toks spartus, kaip norėtųsi.

„Visgi tai operacijos, tad natūralu, jog atsigavimas užtrunka. Mes išdaliname audinius nuo pilvo apačios iki pat šonkaulių, nupjauname dalį odos, sutvarkome raumenų prasiskyrimą, o vėliau viską susiuvame. Labai suprantama, kad po tokios intervencijos moteriai kurį laiką sunku atlikti daugelį judesių – traumuotus audinius skauda, tačiau judėti, eiti, žinoma, išlaikant saiką, būtina ir net tą pačią dieną, kad sumažėtų trombų susidarymo tikimybė, o ir vėliau judant tikrai mažiau skauda. Visa tai iš tiesų kelia tam tikrą nepatogumą, bet galiu pasakyti, kad tokie pojūčiai labai greitai pasimiršta. Ypač, kai po kelių mėnesių veidrodyje jau matomas rezultatas, kad ir ne galutinis.

Plokščias pilvas padeda pamiršti ir tai, kad kurį laiką, kol žaizda sugyja, miegoti tenka pusiau sėdomis. Moteris, išgyvenusi kūdikio laukimo metu patiriamus nepatogumus, vėliau patį gimdymą, kuris dažnai būna ne itin lengvas, mano nuomone, yra tiesiog stebuklas. Visuomet kalbėdamasis su paciente, turinčią nusiskundimų savo kūnu po gimdymo, jaučiu savotišką lengvumą, nes žinau, kad po mano atliktos intervencijos jų kūno formos bei, žinoma, savijauta pagerės, moteris vėl pasijus savimi, tokia kokia buvo iki gimdymo ir namo grįš laiminga“, – šypsosi „Nordclinic“ plastikos chirurgas Mantas Sakalauskas, šiuo metu su žmona ir pats auginantis dar nė mėnesio neturinčią dukrytę.

Stebuklingų kremų nėra

Nėštumas, kūdikio maitinimas labai veikia krūtų odos stangrumą, o numetusios priaugtą svorį daugelis moterų skundžiasi ir padribusiais sėdmenimis. Šios problemos taip pat sėkmingai koreguojamos plastine operacija.

„Staiga atsikračius daug kilogramų, net ir jauname amžiuje audiniai sukrenta, sėdmenys pasmunka, todėl siekiančioms susigrąžinti nors kiek į prieš gimdymą buvusias panašias sėdmenų formas tenka rinktis sėdmenų didinimo operaciją riebalais arba implantais. Kiekvienos moters kūnas individualus, bet sėdmenų dydis bei forma turėtų būti proporcingi viršutinei kūno daliai.

Dėl to, atsižvelgiant į individualias moters kūno proporcijas bei pageidavimus, parenkamas operacijos tipas – vienoms užtenka į sėdmenis persodinti riebalų, kitoms dedami implantai. Esant dideliam audinių pertekliui sėdmenyse, jie keliami pjūviu. Svarbu nepamiršti, kad vien sėdmenų pakėlimas keičia ne dydį, o formą, grąžina bendrą kūno kontūrą.

Operacijos metu nuo sėdmenų pašalinamas odos ir riebalų perteklius, o likusia oda modeliuojamas dailesnis kontūras. Pjūvis daromas per visą apatinę nugaros dalį (nuo vieno klubo iki kito), oda žemiau pjūvio patraukiama į viršų taip pakeliant sėdmenis, o odos perteklius bei nereikalingi riebalai pašalinami, – pasakoja M. Sakalauskas. – Iš tiesų labai nemenkos dalies moterų krūtys po nėštumo, o vėliau ir žindymo ištuštėja, nukara žemyn, pilvą apjuosia riebaliukų sluoksnis, o pati oda praranda elastingumą. Moterys, kurios ateina operuotis nori ne grožio, jos trokšta normalaus gyvenimo, vėl pasijusti savimi ir visavertėmis.“

Medikas neslepia, kad nemenka jo darbo dalis – išklausyti, nuraminti ir padėti tiek, kiek tai leidžia jo galimybės. M.Sakalauskas pažadėdamas moteriai, kad nuo šiol jos gyvenime viskas pasikeis į gera, nemeluoja.

„Ir tai žinoti man yra be galo geras jausmas, aš padedu ne tik moteriai, aš padedu visai jos šeimai“ – sako jis ir juokiasi, kad jei jo žmona ateityje nuspręstų pasidaryti tokią operaciją, jis būtų tikrai už.

Medikas džiaugiasi, kad šiandien ir moterys, ir vyrai į kliniką ateina drąsiai, nebeslepia, jog operavosi, o darbe ar draugams nebepasakoja istorijų apie „stebuklingus“ kremus, kurie padidina krūtinę ar drastiškai sumažina liemens apimtis. Plastinės operacijos daugeliu atveju išsprendžia dalį psichologinių problemų ir suteikia pasitikėjimo savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.