Verslių mamų bendruomenę įkūrusi Dovilė vardija, kur moterys daro klaidas vystydamos savo veiklas

Keturiolika metų praleidusi užsienyje, metų ir trijų mėnesių amžiaus Vestos mama Dovilė Sinkė įgyvendino slaptą svajonę grįžti gyventi į Lietuvą ir čia nusprendė suburti bei įkvėpti mamas, norinčias pradėti ar vystančias savo verslą. „GoMama“ platformoje mamos semiasi žinių ir gauna palaikymą, o Dovilė įsitikinusi, kad motinystė yra pats geriausias laikas tai daryti.

Metukų Vestą auginanti Dovilė Sinkė prisipažįsta, kad nelengva suderinti darbą ir motinystę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Metukų Vestą auginanti Dovilė Sinkė prisipažįsta, kad nelengva suderinti darbą ir motinystę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugybę metų Dovilė Sinkė karjeros siekė didžiulėse tarptautinėse koorporacijose.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugybę metų Dovilė Sinkė karjeros siekė didžiulėse tarptautinėse koorporacijose.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dovilė subūrė verslių mamų bendruomenę, kurioje naudos gauna ir svajojančios apie nuosavą veiklą, ir jau įkūrusios savo verslą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Dovilė subūrė verslių mamų bendruomenę, kurioje naudos gauna ir svajojančios apie nuosavą veiklą, ir jau įkūrusios savo verslą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 10:04 PM, atnaujinta Aug 16, 2021, 5:20 PM

– Dovile, papasakokite apie save!

– Esu mama (juokiasi). O iš tiesų, 14 pastarųjų metų praleidau užsienyje – penkerius metus gyvenau Švedijoje, pusę metų Singapūre, devynerius Šveicarijoje. Prieš nepilnus metus su šeima grįžome gyventi į Lietuvą.

Mano darbinė patirtis prasidėjo Šveicarijoje, kur ketverius metus dirbau banke, kaip verslo analitikė – vykdžiau įvairius projektus, dirbau iždo skyriuje, mačiau skirtingus procesus. Po to nusprendžiau, kad noriu labiau dinamiško darbo ir perėjau į vieną didžiausių pasaulyje konsultacijų įmonę, kur padėjau su projektų valdymu bei įgyvendinimu tarptautinėse įmonėse.

Po aštuonerių metų koorporacinės patirties užsinorėjau prisidėti prie mažesnių projektų, apčiuopiamų verslų, kur matai, kokią naudą duodi tiems žmonėms. Nusprendžiau įkurti savo verslą, norėjau laisvės gyventi, kur noriu. Taip pat turėjau mažą svajonę kažkada grįžti į Lietuvą – tai atrodė neįmanoma, nes karjera buvo pririšusi mane prie Šveicarijos ir buvo sunku įsivaizduoti, kad darbas leis grįžti į Lietuvą.

Išvažiavome su vyru į Balį – sukūrėme labai sėkmingą sveikatos platformą orientuotą į užsienio rinką. Tai buvo pirmas didelis pasisekęs projektas. Mano vyras dirba skaitmeninio marketingo srityje, sulaukėme daug žmonių prašymų juos konsultuoti, todėl atidarėme skaitmeninio marketingo agentūrą. O prieš grįžtant į Lietuvą jau turėjau idėją suburti mamų bendruomenę, taip ir prasidėjo mano veikla čia.

– Kaip kilo mintis įkurti „GoMama“?

– Visų pirma, supratau, kad yra daugybė tokių žmonių, kaip aš, ypač Lietuvoje – moterys, tapusios mamomis sprendžia, kad tai mano šansas išbandyti kažką naujo, realizuoti save trokštamoje veikloje ir pakeisti karjerą išdrįsti daryti tai, ko prieš tai bijojo. Mamos, kaip ir aš, dirba koorporacinėje veikloje išeina motinystės atostogų ir per tuos du metus išbando savo veiklą.

Antra, pati supratau ir išbandžiau, kaip svarbu turėti bendruomenę, apsupti save žmonėmis, kurie tokie, kaip tu – tiki tavimi, yra perėję panašų kelią, gali tau patarti ar įdiegti pasitikėjimo savimi. Aš pati tai pajutau pusmetį būdama Balyje tarp tokių žmonių ir norėjau, kad ir Lietuvoje mamos taip jaustųsi. Dažnai jos namuose nesuranda pakankamai pasitikėjimo: vyras kartais nelabai tiki jomis, o šioje bendruomenėje jos gauna palaikymą, kuris yra spyris eiti tolyn ir pasitikėti savimi. Jau dabar matau daug mamų, kurios užsiaugino savo veiklas taip, kad jau nebegrįš į savo buvusį darbą.

Trečias dalykas – užsienyje mačiau panašių bendruomenių moterims, mamoms, kurios labai imponavo, mačiau kiek tai daug duoda naudos.

– Ką siūlo, organizuoja šis klubas? Kaip viskas veikia?

– „GoMama“ (gomama.lt) bendruomenė paremta narystės principu – įstojusios į klubą mamos gauna labai daug. Šioje bendruomenėje renkasi ir mamos, kurios nori pradėti realizuoti save, turi idėją, bet nesiryžta, nežino, kaip dėlioti žingsnius, ir tos, kurios jau turi mažą verslą ir nori perkelti jį į aukštesnį lygį, kuris leistų susikurti stabilias pajamas.

Mūsų klube kiekvieną mėnesį organizuojame mokymus su įvairiais ekspertais, pavyzdžiui kaip susikurti savo asmeninį ženklą, kaip parduoti savo žinias internetu, tvarkyti socialinius tinklus.

Šalia kursų turime klausimų-atsakymų sesiją su ekspertu, kur mamos asmeniškai gali pasikalbėti su žinovu.

Kitas svarbus dalykas – turime kas savaitę virtualius mamų susitikimus, kur „Master Mind“ metodu išsišnekame, kur stringame, ko reikia, kaip viena kitai galime padėti, bendradarbiauti ar patarti. Pagaliau pradėjome ir gyvus susitikimus leidus aplinkybėms.

Taip pat narės gauna partnerių nuolaidas.

– Kokios mamos ieško informacijos – ar tik norinčios pradėti verslą, ar jau jį vystančios?

– Daug tokių, kurios tik tapo mamomis ir nori pradėti dabar kažką, turi keletą idėjų, bet nežino ką daryti, kaip susidėlioti, kad tai būtų verslas, pelninga veikla. Kartu turime ir tų, kurios jau vysto verslą.

– Dažnai manoma, kad dažniausiai mamos pradeda siūti drabužius vaikams. Jūs sukatės šioje srityje, kaip manote – kokia populiariausia veikla tarp mamų?

– Šiuo metu matau, kad dauguma mamų pradeda rūpėti online verslai, nes ir rinka eina link to. Populiarėja elektroninės parduotuvės, konsultacijų veiklos, kur savo žiniomis dalijasi su paprastais žmonėmis arba įmonėmis.

O sritys labai plačios, ir nuo maisto gaminimo, ir iki tų pačių drabužių.

– Kaip manote, ar Lietuvoje palanki terpė mamos pradėti savo veiklas?

– Labai palanki, nes motinystės atostogos vienos ilgiausių pasaulyje. Gal pirmus metus jos būna susitelkusios į vaiko auginimą, nes viskas nauja, bet antrais metais nori atrasti laiko sau, realizuoti save. Net jei nežinai ką veikti, verta būti apsuptai bendruomenės, nes besiklausydamos istorijų, kursų, pradeda pačios dėlioti savo idėjas.

– Ar susiduriate su visuomenės požiūriu, kad mamos tik „žaidžia“ verslą, pabus su vaiku, o paskui vėl grįš į „normalų“ darbą?

– Priklauso nuo mūsų – ar mes norime reaguoti į tai, ar ne. Verta prisiminti, kad kitiems mes svarbūs penkioms minutėms, pažvairuos ir nueis, o mums teks gyventi savo pačių gyvenimą.

– Kaip motinystė pakeitė jus darant karjerą?

– Supratau, kad nėra taip lengva. Reikia persiplėšti per save, būna ir nudegimų, reikia bandyti ieškoti balanso, leisti sau ir pamiegoti, o ne stengtis viską padaryti. Dar labai svarbu, kad tampi labiau efektyvus – pergalvoji, ar verta daryti visus šiuos darbus. Dažnai sakau, kad prieš kažką darant verta dukart pagalvoti ar tai padės pasiekti tikslą apie kurį svajoji, o ne daryti, kad darytum. Laikas limituotas tai stengiesi jį išnaudoti efektyviai.

– Kaip sekasi visas šias veiklas derinti su mažosios Vestos priežiūra?

– Sunkiai, bet čia ne man vienai. Stebuklingo sprendimo nėra – padeda pagalba, bet kartais planuoji vieną, situacija gaunasi kita. Tad reikia su tuo susitaikyti, kad perfekcionizmo nebus.

– Kaip jaučiatės grįžę į Lietuvą? Ar tai paskutinė stotelė?

– Jaučiamės gerai – iš anksto žinojome, ko tikėtis, tad jokio šoko nebuvo. Kadangi Lietuvoje negyvenau jau 14 metų tenka visus kontaktus megzti iš naujo – bet džiaugiuosi, kad „GoMama“ pagalba užmezgu naujų bendraminčių. Dabar Lietuvą matome kaip mūsų bazę ir kol dukrytė maža stengiamės išnaudoti galimybes keliauti ir dirbti iš kitur. Šį pavasarį pusantro mėnesio praleidome Ispanijoje ir turime planų žiemai vėl išvykti. Tačiau Lietuva yra puiki vieta bazuotis.

– Ne kartą esame su mamomis kalbėję – jei sėdi namuose ir augini vaikus, tai jau beviltiška namų šeimininkė, o jei imiesi veiklos – gegutė, paliekanti vaikus. Kaip išlaviruoti, kad nenukentėtų nei šeima, nei darbai?

Tai labai asmeniška – turime daryti tai, kas atrodo gera tau ir leis būti pačia geriausia mama. Vienai patinka būti mama, užsiimti įvairiomis veiklomis, žaisti su vaikučiais, o kitai nėra prie širdies ir jos labiau realizuoja save darbe, tada po kelių valandų grįžti prie vaiko ir pilnai jam viską duoti. Visi variantai puikūs.

– Kokias klaidas dažniausiai daro moterys, pradėjusios savo verslus?

– Pirma, tai aiškaus plano ir tikslo neturėjimas. Suprantu, kad nebūtina žinoti visų detalių, reikia būti pasirengus adaptuoti produktą ar paslaugą atsižvelgus į auditorijos reikalvimus. Bet tuo pačiu iš anksto būtina apgalvoti, koks bus verslo modelis ir koks pelningumas, nes mamos dažnai to neapskaičiuoja.

Antra, kad norime aprėpti viską ir daryti viską vienu metu, o supratusios, kad nieko nespėja, išsigąsta. Mūsų laikas ir resursai limituoti, geriau žengti žingsnis po žingsnio, išsigryninti idėją, auditoriją, tada analizuoti rinką ir taip pamažu.

Trečia, mes dažnai žaidžiame, bet nepasiryžtame į veiklą pažiūrėti, kaip į verslą. Įstrigę žodžiai, kad kol mes nepažiūrėsime į veiklą, kaip į verslą, tol jis nepats rimtu verslu. „Ai, aš čia pasibandysiu...“ ir tai puiku, bet dažnai užsižaidžiam per ilgai ir bijome investuoti, priimti naujus žmones, pačioms atrasti bendruomenę.

– Ką patartumėte būsimai mamai, moteriai, kuri išėjusi į gimdymo atostogas ar ką tik pasigimdžiusi vaikelį svarsto, kuo užsiimti, ką daryti, nes buvusi veikla nedžiugino, o ką veikti – nežino?

– Įsilieti į bendruomenes – kiekviena mūsų turime kažkokių idėjų, bet mums reikia tai atrakinti ir atrasti. Pamatę kitas darančias, gauname informacijos, pradedame domėtis ir tos giliai užslėptos mūsų idėjos atsirakina. Man tas pats buvo ir matau, kaip kitoms taip yra – jos pradeda matyti ženklus. Svarbu išeiti iš konforto zonos ir pradėti daryti – nuo to viskas prasideda. Kol nepriimsime sprendimo, kad aš nusipelniau sau realizuoti save, leisti bandyti, daryti, investuoti į save, tol nieko ir neįvyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.