Žinoma medikė padėjo susižalojusiai mergaitei: nė vienas žmogus nepaklausė, ar reikia pagalbos

Elektriniai paspirtukai ir batutai yra dažniausios vasaros nelaimių priežastys, bet net ir susižalojus ar pamačius kito nelaimę, daugelis vis dar nežino, kaip elgtis. Tą patvirtina žinomos akušerės, kursų bei knygų „Sumani mama“ autorės Marijos Mizgaitienės patirtis, kuomet ji su dukra nusprendė apsilankyti pripučiamų batutų parke.

M.Mizgaitienė primena, kad jei vaikas nukrito iš didesnio nei jo ūgis aukščio, nejudinkite jo ir niekam neleiskite to daryti, tikėtina, kad jis patyrė didelės energijos traumą.<br>lrytas.lt koliažas / asociatyvi nuotr.
M.Mizgaitienė primena, kad jei vaikas nukrito iš didesnio nei jo ūgis aukščio, nejudinkite jo ir niekam neleiskite to daryti, tikėtina, kad jis patyrė didelės energijos traumą.<br>lrytas.lt koliažas / asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 10:58 AM, atnaujinta Aug 17, 2021, 10:59 AM

Tėvas apimtas panikos

M.Mizgaitienė savo patirtimi pasidalijo socialinių tinklų paskyroje.

„Šiandien nuvedžiau dukrą į batutų parką. Tai buvo „bonusas“ už atliktą kraujo tyrimą, kuris pareikalavo daug ašarų. Bet ne apie kraujo tyrimą kalbėsiu, o apie batutus ir traumas. Kaip medikė, nors ir ne traumatologė, aš žinau, kad būtent ant batutų vaikai patiria labai rimtas traumas. Bet kol iš labai arti nesusiduri, neįvertini grėsmės“, – rašo akušerė Marija.

Atėjusi prie vieno iš didesnių pripučiamų batutų, ji pamatė, jog jo apačioje guli maždaug 8 metų mergaitė, kurios tėtis stengėsi ją nutempti ant žemės.

„Pasakiau jam, kad aš medikė ir mergaitės geriau nejudinti. Jis apimtas panikos, toliau ją tempia. Griežtu tonu, pasakau, kad perimu vaiką, o jis turi iškviesti greitąją medicinos pagalbą. Atsisėdu šalia mergaitės kalbinu ir neleidžiu stotis. Jos akyse didžiulė baimė, ji sako, kad net negali pajudėti, nes labai skauda nugarą“, – prisimena M.Mizgaitienė.

Niekas nesuteikė pagalbos

Labiausiai medikei įstrigo aplinkinių nejautrumas ir nesupratingumas. Net ir pamatę, kad mergaitė guli, nesikelia, vaikai toliau lakstė aplink, judino batutą, kas kėlė mergaitei dar didesnius skausmus, o jų tėvai nekreipė dėmesio.

„Bandau prašyti vaikų nulipti nuo batuto, jie neklauso, bandau prašyti aplinkui stovinčių tėvų nukelti vaikus, jie lyg negirdi, prašau bent neleisti kitiems vaikams lipti ant batuto ir vėl kaip į sieną. Kol galiausiai pakeliu balsą ir visiems liepiu lėtai nulipti, o kiekvienam artėjančiam šaukiu, kad čia negalima“, – pasakojo medikė.

Ją taip pat apėmė nerimas ir dėl savo dukros, nes laikydama sužeistą mergaitę, ji jos nebematė.

„Pagalba atvažiavo labai greitai, uždėjo įtvarą ir paguldė vaiką ant neštuvų. Aš kelias minutes blaškiausi ieškodama dukros, o ji, beje, buvo šalia, tik aš nemačiau. Adrenalinas daro savo“, – atsiduso Marija.

Pasiūlykite pagalbą

Pasakodama istoriją savo socialinių tinklų paskyroje „Akušerė Marija“ M.Mizgaitienė pasidalijo ir savo įžvalgomis, ką reikėtų žinoti prieš leidžiant vaikus linksmintis ant batutų:

  • „Batutai yra labai nesaugu;
  • Jei vaikas nukrito iš didesnio nei jo ūgis aukščio, nejudinkite jo ir niekam neleiskite to daryti, tikėtina, kad jis patyrė didelės energijos traumą;
  • kvieskite greitąją medicininę pagalbą“;
  • Jei jau vaikas šokinėja ant batuto, reikia žinoti bent elementarias saugumo taisykles;
  • Jei atsidūrėte situacijoje, kur nutiko nelaimingas atsitikimas, paklauskite, ar nereikia kokios nors pagalbos. Mūsų nepaklausė nė vienas žmogus. Liūdna...
  • Ir galų gale, mokykitės, kaip suteikti pirmąją pagalbą , nes nelaimė gali nutikti bet kada.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.