Mamos nuotaika po gimdymo turi rūpintis ir vyras, ir artimieji: įvardijo, ką stebėti

Kūdikio atėjimas į šį pasaulį yra didžiulė šventė, bet ne visuomet mamos jaučiasi tokios laimingos. Projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė Ieva Girdvainienė kalbina projekto „Mama mums rūpi“ bendraįkūrėją Nidą Vildžiūnaitę, kuri pasakoja apie nėštumo melancholiją ir pogimdyvinę depresiją – kada verta sunerimti?

Pogimdyvinė melancholija užklumpa 60–80 proc. moterų 2-7 dienos po gimdymo.<br>123 rf nuotr. / lrytas.lt koliažas
Pogimdyvinė melancholija užklumpa 60–80 proc. moterų 2-7 dienos po gimdymo.<br>123 rf nuotr. / lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 5:39 PM, atnaujinta Aug 5, 2022, 11:51 AM

Mamų forumai – irgi pagalba

„Su motinyste susiję ne tik džiaugsmai ir kiti euforiniai jausmai, bet ir į tą patį koktelį įplakama ir visai kitokių. Tai nėra mamų kaltė ar bėda, bet tai tiesiog etapai, kuriems reikia skirti laiko, juos išgyventi – tiek nėštumo melancholiją ar pogimdyvinę depresiją, kurios gali užklupti mamas“, – pasakoja Nida.

Pogimdyvinė (ar nėštumo) melancholija gali pasireikšti nuo antros dienos po gimdymo iki pirmos savaitės. Pasak Nidos, apatija, verksminga nuotaika, besikeičiantys jausmai, nuovargis, valgymo ar miego sutrikimai ir yra melancholijos požymiai, kurie pasireiškia 60–80 proc. moterų.

„Svarbu žinoti, kad jei šiuo laikotarpiu mama gauna pagalbą – šie jausmai atslūgsta, nes jie linkę banguoti ir nesitęsia ilgiau nei dvi savaites“, – pasakoja N. Vildžiūnaitė.

Viena iš prevencijos ir pagalbos formų – išsikalbėjimas, nes po tokio intensyvaus patyrimo kaip gimdymas, reikia paleisti visus išgyventus naujus jausmus, tad net ir dažnai nuvertinami mamų forumai yra puiki galimybė pasijusti geriau.

Nustatyti padeda klausimynas

Pogimdyvinė depresija paprastai pasireiškia per pirmas 6 savaites po gimdymo.

„Tačiau ji dar vadinama prenetaline depresija, nes gali pasireikšti ir nėštumo metu, ir pirmus metus po gimdymo, tad budrumo laikas ilgas. Svarbu pasakyti, kad ir moterį supantys specialistai bei artimieji turi žinoti pagrindinius simptomus – žinios yra pirmoji prevencija, nes žinai į ką atkreipti dėmesį. Dažnai žmogus, kuris jaučia depresijos simptomus dažnai nėra pajėgus identifikuoti savyje, todėl šalia esantys artimiausi žmonės atlieka stebėseną ir reikalui esant paskatina kreiptis pagalbos“, – pataria Nida.

Visuomeninis projektas, besirūpinantis pogimdyminės depresijos prevencija mamamumsrupi.lt yra paskelbęs klausimyną, kurį rasite čia: www.mamamumsrupi.lt/klausimynas/. Kiekvienas gali atsakyti į klausimus ir pagal balus matyti ar yra depresijos užuomazgos.

„Jei jau rodo daugiau balų, patariame dvi savaites stebėti savo būseną – jei požymiai stiprėja, kažkas iš šono sako, kad tau tikrai negerai arba jums yra jausmas, kad kažkas negerai, nors nežinau kas. Eikite pas psichologą – nereikia įrodymų, kad jums depresija, einate pasitarti“, – pataria Nida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.