Trys patarimai verslioms mamoms, kaip suderinti motinystę su svajonių darbu

Kiekvienas iš mūsų turime savo tikslų, troškimų ir svajonių. Gimus kūdikiui kiekviena moteris tapusi mama geba užsisukti savo buities rate pamirštant savo asmeninius poreikius, svajones bei atidėti jas, kai kūdikis paūgės ir bus savarankiškesnis. Ir tai yra puiku. Tačiau kartais norisi lygiagrečiai siekti ir savo svajonių.

D. Teišersienė įsitikinusi, kad motinystė yra tarsti stabtelėjimas kryžkelėje ir suvokimas ar einame teisingu keliu.<br>„Pexels“ nuotr.
D. Teišersienė įsitikinusi, kad motinystė yra tarsti stabtelėjimas kryžkelėje ir suvokimas ar einame teisingu keliu.<br>„Pexels“ nuotr.
D. Teišersienė įsitikinusi, kad motinystė yra tarsti stabtelėjimas kryžkelėje ir suvokimas ar einame teisingu keliu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
D. Teišersienė įsitikinusi, kad motinystė yra tarsti stabtelėjimas kryžkelėje ir suvokimas ar einame teisingu keliu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 8:58 AM, atnaujinta Aug 5, 2022, 11:52 AM

„Family Lab Academy“ Kauno vadovė Deimantė Teišersienė dalinasi savo patirtimi ir savo atrastais patarimais, kaip suderinti motinystę ir svajonių darbą, kaip neaukojant svarbių gyvenime dalykų nepamiršti savęs ir siekti savo svajonių.

– Kaip motinystė pakeičia moters karjeros svajones? 

– Motinystė žavi tuo, kad ji suteikia galimybę apmąstyti visą savo gyvenimą, savo troškimus. Ir ypatingai gimus vaikeliui, kai mama turi gerokai daugiau laiko sau pamąstyti, pergalvoti ir pažiūrėti į save. Motinystė tai yra tarsti stabtelėjimas kryžkelėje ir suvokimas ar einame teisingu keliu.

Tapusi mama, džiaugdamasi laiku su savo vaikučiu vis dažniau atsimindavau savo svajonę dirbti vietoje, kurioje galiu atrasti vidinę ramybę. Visada norėjau susikurti darbo vietą sau ir kitiems, į kurią galėčiau atkeliauti kartu su mažuoju. Likimas mane suvedė su „Family Lab Academy“, kurioje dirba daug verslių mamų, galvojančių ne tik apie save, bet apie kitas šeimas, tėvus bei kaip jiems tapti geresniais tėvai savo vaikams.

Kaip ir kiekvieną verslią mamą man kilo labai daug klausimų. Ar aš susitvarkysiu? Ar suspėsiu? Ar dėl darbo nenukentės santykis su vaikučiu? Tačiau paskatinta artimųjų, vidinio balso vis dėl to nusprendžiau siekti savo svajonių ir prisijungti vadovauti Kauno padaliniui. Siekis išbandyti save buvo gerokai stipresnis ir motinystės ketu itin sustiprėjusi intuicija sakė, kad man pavyks ir viską suderinsiu.

– Kaip atrasti aukso viduriuką tarp darbo ir laiko leidimo su vaiku?

– Būti verslia moterimi ir mama tikrai nėra lengva. Mūsų visuomenėje yra nusistovėjęs požiūris, kad mama turi auginti vaiką bent iki 2 metų ar daugiau ir visa šį laiką skirti vaikui. Mažais žingsneliais, šis požiūris keičiasi, tačiau tam prireiks laiko. Pradėjus dirbti, vis galvojau kaip atrasti aukso viduriuką tarp darbo ir laiko leidimo su vaiku.

Daugiau pasidomėjusi supratau, kad esu tikrai ne viena mama pradėjusi dirbti, vaikui neturint nei 1 metų. Mano nuomone, svarbiausia yra kokybiškas laiko praleidimas ir turimas laisvas laikas praleidžiamas stiprinant ryšį ir jį kuriant ne kiekybės, o per kokybės prizmę. Būnant su vaiku visus savo darbus, mintis turime atidėti į šalį ir tuo metu visą savo laiką ir dėmesį skirti tik jam. Dažnai mes mamos skaičiuojame, kiek laiko su vaiku praleidome valandomis.

Tačiau iš tiesų mes galime praleisti 3–4 valandas kokybiško laiko su vaiku, kai visas mūsų dėmesys būna skirtas tik jam, o ne buičiai ir papildomiems darbams namuose. Tai bus naudingiau ne tik vaikui, bet ir mums. Leidžiant laiką tik su vaiku ir atsiribojant nuo pašalinių darbų, mes išgirstame savo vaiko poreikius, jo norus, matome jo galimybes ir sunkumus.

Top 3 patarimai verslioms mamoms kaip suderinti motinyste su svajoniu darbu:

1. Tapus mama ir pradėjus dirbti, supratau, kad svarbiausia planuoti savo laiką. Kiekvieną dieną pasiruošiu darbų sąrašą sau, ką turiu padaryti. Žinoma, ne kiekviena diena pavyksta įgyvendinti sau iškeltas užduotis. Tačiau darbų sąrašas padeda efektyviai dirbti, nepersidirbti ir skirti laiko poilsiui.

2. Kokybiško laiko siekis ir disciplina sau. Kaltės jausmas, kad per mažai kam skiriame laiko palengva dingsta, kai mes pradedame tai įsitraukti į dienotvarkę. Taigi galime visa dieną praleisti su vaiku, tačiau mintimis ir darbais būti visai kitoje vietoje. Dažnai namuose leidžiant laiką su vaiku, užsisukame namų buityje, fiziškai būname su vaiku, tačiau mūsų mintys sukasi apie gaminamą maistą, skalbinius, nesutvarkytus kambarius.

Vienas iš patarimų derinant darbą su motinyste yra būti su vaiku ir mintimis ir fiziškai. Praleiskime 2–3 valandas kartu su vaiku, palikdami visa namų buitį. Žaiskime su vaiku, įsiklausykime į jo poreikius, džiaukimės jų pasiekimais ir atradimais. Šis laikas bus kur kas efektyvesnis tiek mums, tiek vaikui. Kokybiškas laikas praleistas kartu suteikia daugiau ugdymo, tyrinėjimo, atradimo ir kūrybiškumo.

3. Svarbu suvokti, kad kiekviena moteris, mama yra pati geriausia mama savo vaikui. Kartais mamos lyginame viena kitą, bandome ieškoti trūkumų savo elgesyje, pasirinkimuose. Visada galvojame, kad pasielgus kitaip nei daugelis esame blogos mamos.

Savo vaikams mes visada būsime pačios geriausios ir nuostabiausios mamos. Todėl atsipalaiduokime ir džiaukimės motinyste, reflleksuokime kiekvienos dienos patirtį ir džiaukimės mažais dalykais, o jie matomi tik analizuojant kiekvieną dieną ir pasidžiaugiant smulkmenomis. Mūsų emocijos persiduoda ir vaikams, todėl kai mes jausimės ramios, mūsų vaikai jausis taip pat ir pasitikės mūsų sukurta aplinka jiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.