Tvarų verslą vystanti dviejų sūnų mama pataria, kaip ekologijos principų mokyti vaikus

Dešimtmečio Adomo ir septyniolikos Luko mama Aušra Zaikauskienė seniai svajojo apie nuosavą verslą ir gerai apsvarsčiusi suprato, kad jai itin svarbu kokią aplinką ji, kaip mama, paliks savo vaikams, kokiu oru jie kvėpuos ir gins visos mūsų šiukšlės, kurias suvartojame, todėl ėmėsi prekiauti ekologiškomis priemonėmis.

Aušra Zaikauskienė, kad vaikus reikia mokyti savo pavyzdžiu, o ne kalbomis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Aušra Zaikauskienė, kad vaikus reikia mokyti savo pavyzdžiu, o ne kalbomis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Lietuviai vis dažniau renkasi ilgaamžes tvarias priemones.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Lietuviai vis dažniau renkasi ilgaamžes tvarias priemones.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi ilgaamžes tvarias priemones.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi ilgaamžes tvarias priemones.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Green Whale“ komandą papildė Simona.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Green Whale“ komandą papildė Simona.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-12-04 09:37

Vaikus moko pavyzdys

„Nuo mūsų – suaugusių – priklauso, kokioje aplinkoje gyvena ir gyvens ateityje mūsų vaikai, kokiu oru kvėpuos, kokio švarumo Baltijos jūros vandenyje maudysis. O gal neturės galimybės joje maudytis, nes mums šiuo metu patogiau naudoti agresyvius cheminius valiklius namuose?“, – retoriškai klausia Aušra.

Ji įsitikinusi, kad vaikams nereikia aiškinti, o viską rodyti savo pavyzdžiu – Palangos paplūdimyje pakelti šiukšlę ir nunešti ją į šiukšliadėžę, rinktis tvarias priemones ar su vyresnėliu diskutuoti apie cheminę sudėtį.

„Vaikai mato, kiek plastiko atliekų aplinkui. Užtenka jiems užduoti klausimą – kaip manote, kur visas plastikas dingsta? Lietuvoje kartą važiuojant teko matyti medžius, apkibusius plastiko maišeliais. Juos iš sąvartyno, esančio šalia kelio, atpūtė ir jie užkliuvo už šakų. Tokie vaizdai tikrai priverčia susimąstyti ne tik vaikus, bet ir suaugusius“, – apgailestauja moteris.

Jos nuomone ekologija tėvystėje yra sąmoningas pasirinkimas – juk mes, suaugusieji, sprendžiame, kokias priemones vartoti ir kaip elgtis.

„Dažnai apie ekologiją tėvystėje priverčia susimąstyti vaikų sveikata, alergijos, kvėpavimo takų ar odos problemos. Net jei ekologija ir mada – džiaugiuosi šia mados tendencija. Ji – naudinga“, – šypteli A. Zaikauskienė.

Paklausa auga

Prieš pusantrų metų ji atidarė elektroninę parduotuvę „Green Whale“, kurioje siūlo įsigyti gamtai draugiškas priemones už prieinamą kainą visiems vartotojams – čia rasite produktus, skirtus kasdienei žmonių veiklai: burnos higienai, veido ir kūno priežiūrai, virtuvei, valymui ir skalbimui, laisvalaikiui ir sportui. Asortimentą šiuo metu sudaro 70 gaminių.

Prie Aušros neseniai prisijungė Simona, tad partnerystė padės praplėsti asortimentą bei labiau edukuoti vartotojus apie aplinkai draugiškas alternatyvas.

Verslininkė džiaugiasi, kad lietuviai vis dažniau susimąsto apie tvarumą, domisi ekologija ir renkasi aplinkai draugiškas priemones, tik, gaila, kad mažesnė kaina netvarių produktų vis dar nugali.

Džiugina ir Lietuvos kūrėjų tarpe augantis skaičius tų, kurie gamina ekologiškas prekes ar priemones, kurių dabar galima įsigyti greenwhale.eu.

Aušra pastebi, kad situacija, kokia buvo prieš dešimtmetį ir dabar – smarkiai pasikeitė ir vis daugiau žmonių susimąsto apie planetą ir savo sveikatą.

„Dabar apsipirkdami parduotuvėje stengiamės nenaudoti plastikinių maišelių – su savimi pasiimame daugkartinius pirkinių krepšius. Įsigydami prekes kreipiame dėmesį į jų sudėtį ir pakuotes – tai taikome ne tik įvairiems buities produktams, maistui, bet ir drabužiams. Prieš įsigydami kokį nors daiktą savęs paklausiame, ar mums tikrai jo reikia. Žodžiu, stengiamės vadovautis principu „mažiau yra daugiau“ ir pirma paieškoti aplinkai draugiškų alternatyvų“, – primena Aušra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.