Trijų vaikų mama Viktorija dalija teisinius patarimus instagrame: daug moterų nežino savo teisių

Vilnietė Viktorija Andriuškienė yra 8-erių metų Jono, trejų Emilio ir 2 mėn Kajaus mama. Ir taip instagramo paskyros „Teisininkė namuose“ autorė sulaukusi daugybės mamų dėmesio ir padėkų už teisines įžvalgas.

V. Andriuškienė pastebi, kad žmonės dažnai nežino savo teisių kalbant apie šeimos teisę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
V. Andriuškienė pastebi, kad žmonės dažnai nežino savo teisių kalbant apie šeimos teisę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Viktorija su vyru augina tris sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Viktorija su vyru augina tris sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ji pastebi, kad žmonės dažnai nežino savo teisių kalbant apie šeimos teisę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Ji pastebi, kad žmonės dažnai nežino savo teisių kalbant apie šeimos teisę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 7:02 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 11:31 AM

Norėjo išbandyti kažką naujo

Viktorija yra diplomuota teisininkė dirbusi teisinį darbą žinomoje kontoroje, kol gimė pirmagimis. Tuomet veikli teisininkė nusprendė tęsti studijas politikos moksluose, kuriuos buvo pradėjusi tuo pačiu metu, kaip ir teisės studijas.

„Gimus pirmajam vaikui supratau, kad „ofisinis“ darbas nuo aštuonių iki penkių – ne man. Norėjau laisvės, nes neįsivaizdavau, kaip mažą vaikiuką galėčiau išleisti į darželį. Be to, kontorose jauni teisininkai dažnai dirba viršvalandžius. Susidėliojau prioritetus ir tam pasakiau: ne, ne ir ne. Taip teisės diplomas nugulė giliai stalčiuj“, – prisimena V.Andriuškienė.

Tačiau, aktyvi moteris prisipažįsta, nieko neveikti negali, tad kai pirmagimis miegodavo, ji nerdavo vaikiškus drabužiukus, moteriškas sukneles.

„Tada sugalvojau stoti pasimokyti siuvimo į profesinę mokyklą. Buvau labai užsidegusi ta sritimi, todėl kitais metais baigiau dar ir drabužių konstravimą toje pačioje mokykloje. Tuomet gimė mano antrasis sūnus. Suknelių nėrimas vąšeliu ir siuvimas buvo mano hobis ir laisvalaikio leidimo būdas, todėl sugalvojau iš to šiek tiek užsidirbti. Kurį laiką vykdžiau individualią veiklą. Vėliau ją nutraukiau, nes vidurinėlis augo, ėmė nebemiegoti dieną, o rankų darbui reikia daug laiko“, – pasakoja ji.

Tada į pasaulį ėmė belstis trečiasis sūnus ir rankos visad buvo užimtos, tad visas dėmesys atiteko šeimai.

Paskatino draugės

Besilaukdama trečiojo sūnaus Viktorija pradėjo dar vieną veiklą – dalinasi teisinėmis įžvalgomis instagramo paskyroje „Teisininkė namuose“.

„Pirmiausia noriu pabrėžti, kad informacijos pasidalinimas internete yra skirtas atkreipti dėmesį, priminti, užvesti ant kelio, šviesti šeimas teisinėje srityje, tačiau tai nėra paslauga, neatstoja individualios konsultacijos, kurios metu detaliai aptariama kiekvieno kliento asmeninė situacija ir ieškoma problemų sprendimo būdų. Net ir esant panašioms aplinkybėms tie sprendimai gali būti visiškai skirtingi. Konsultacijas taip pat teikiu, tačiau dėl jų reikia susitarti asmeniškai“, – pabrėžia Viktorija.

Idėja kilo iš gyvenimiškos situacijos: skyrėsi jos draugė ir pakliuvusi į keblią situaciją paklausdavo V. Andriuškienės patarimo.

„Tada aš supratau, kad tai, kas elementaru teisininkui, paprastam žmogui yra tamsus miškas. Nors tai ne mano asmeninis reikalas, tačiau vis tiek labai paveikė, kaip draugės, dabar jau buvęs, sutuoktinis kelia įvairiausius nepagrįstus reikalavimus manipuliuodamas vaikais. Nustebino ir tai, kaip moterys bijo ir nežino savo teisių. Deja, tai gana dažni atvejai. Pasikalbėjau apie tai dar su keliais žmonėmis ir visi pritarė, jog socialiniuose tinkluose tokia paskyra labai reikalinga“, – pasakoja Viktorija.

Teisininkas ne tik bėdai ištikus

Daugiausia klausimų ji sulaukia dėl vaiko išlaikymo pareigos nevykdymo, bendravimo tvarkos nustatymo bei keitimo. Taip pat ir ne iš šeimos teisės srities – apie išmokas tėvams. Taip pat su darbo santykiais susijusių klausimų.

Ji pastebi, kad žmonės dažnai nežino savo teisių kalbant apie šeimos teisę.

„Mamos bijo, kad vaikų tėvas, kuris jų visai neaugino, juos atims. Nežino, kad galima prisiteisti išlaikymą ir pilnamečiams vaikams. Nežino, kad bendravimo su vaikais tvarka nustatoma ne tik dėl bendravimo teisės, bet ir dėl pareigos ir dar daug visokių dalykų, kuriuos reikėtų žinoti, bet linkiu, kad nereikėtų pritaikyti“, – vardija ji.

Viktorija pabrėžia, kad klaidinga manyti, kad į teisininką reikia kreiptis tik tada, kai kyla problemos. Pasikonsultavus iš anksto dauguma atvejų pavyktų užkirsti joms kelią. Pasak jos, tai sutaupytų ir pinigų, ir psichinės sveikatos: „Kaip mėgstu sakyti – operacijos be konstultacijos juk niekas nedaro.“

Mamos dirba efektyviau

V. Andriuškienė džiaugiasi, kad kol kas pavyksta suderinti ir veiklas, ir kūdikio auginimą. O ir motinystė su kiekvienu vaiku vis ramesnė, todėl ir džiagsmingesnė.

Vyresnėlis eina į mokyklą, turi nemažai popamokinės veiklos, todėl jo priežiūra daugiausia yra patikrinimas, ar viskas gerai, išklausymas, priminimas susiruošti mokyklai, padėti susitvarkyti kambarį.

Vidurinėlis, nors ir nelanko darželio, bet pats susigalvoja veiklos, yra labai savarankiškas. Daugiausiai dėmesio, žinoma, dabar tenka mažiausiajam.

„Daugiau vaikų auginti lengviau, nes jie be mamos ir tėčio turi dar ir vienas kitą. Tiesa, pastaruoju metu dičkiai tikrai dažniau nesutaria nei draugauja ir visiems geriau, kai jie būna atskirai, bet gal tai dėl amžiaus ypatumų. Savo veiklomis užsiimu kai vaikai miega arba būna užsiėmę su tėčiu. Jeigu ne jis, jokių veiklų nebūtų visai“, – dėkoja vyrui Viktorija.

Ji įsitikinusi, kad kuo mažiau laiko turi, tuo daugiau padarai.

„Ypač tai pažįstama mamoms, kurios negali savo laiko valdyti pagal savo norus. Neįtikėtina, kaip efektyviai jos moka naudotis kiekviena minute. Esu skaičiusi tyrimą, kad darbuotojos mamos, netgi dirbdamos puse etato iš namų dirba gal net efektyviau nei paprastas statistinis darbuotojas, dirbantis visą darbo dieną“, – šypsosi ji.

Viktorijos įžvalgas galite rasti www.instagram.com/teisininke_namuose/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.