Praktiniai patarimai tėvams – ką svarbu žinoti išleidžiant pirmokėlį į mokyklą

Vasara prabėgo, baigėsi atostogos ir visi mokiniai išskubėjo į mokyklas. Ypač daug klausimų ir neramių minčių kyla pirmokų tėveliams. Apie tai, kaip paruošti vaiką naujam etapui, kaip patiems pasiruošti pokyčiams, kaip įprasti laikytis režimo kalbės TV3 laida „Tėvų darželis“. Laidos vedėjai Žygis ir Dovilė Stakėnai į pagalbą pasitelks profesionalus – pradinių klasių mokytoją, psichologę, epidemiologę.

Jei tėvai jausis ramūs, streso nepatirs ir mokinukas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jei tėvai jausis ramūs, streso nepatirs ir mokinukas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Vienas svarbiausių specialistų patarimų – nedaryti visko už vaiką. Reikia ugdyti jo savarankiškumą ir pasitikėti vaiku.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vienas svarbiausių specialistų patarimų – nedaryti visko už vaiką. Reikia ugdyti jo savarankiškumą ir pasitikėti vaiku.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 3:48 PM

Laidos vedėjai Žygis ir Dovilė Stakėnai lankysis pas šeimą, kuri į pirmą klasę išleido dukrytę Ievą. Mergaitės tėvai neslepia, kad nerimauja, kaip bus, jei reikės mokymąsi tęsti nuotoliniu būdu, nes vaikas nėra pratęs nei prie mokymosi tvarkos, nei prie režimo, nei išvis dar supratimo turi, kas yra mokykla ir pamokos.

Tiek pradinių klasių mokytoja, tiek psichologė vieningai sutaria – pirmokui, ypač jei būtų grįžta prie nuotolinio mokymo, yra būtina tėvelių pagalba. Tačiau svarbiausia, kad tėvai nepanikuotų. Jei jie jausis ramūs, streso nepatirs ir mokinukas.

Vienas svarbiausių specialistų patarimų – nedaryti visko už vaiką. Reikia ugdyti jo savarankiškumą ir pasitikėti vaiku. Jei niekad savarankiškai nepabandys prisijungti prie mokymosi sistemos, tai ir neišmoks. Reikia leisti mokintis, bandyti ir klysti. Tačiau labai svarbu palaikyti ryšį ir nuoširdžiai domėtis – kaip mokinukui sekasi, ar viską suprato, ką sužinojo šiandien per pamokas ir t.t. Be to, tėveliai turėtų vengti vaiko lyginimo su kitais vaikais bei jų rezultatais.

Taip pat, reikėtų nepamiršti, kad vaikai mokosi iš tėvų pavyzdžio. Jei jie yra atsakingi ir disciplinuoti – tokie bus ir vaikai. Jei tėvai skaito knygas, tai vaikams bus lengviau įskiepyti meilę skaitymui.

Psichologė pabrėžė, kad pirmokai per dieną patiria didelį krūvį – daug naujos informacijos, daug įspūdžių, emocijų, draugysčių, todėl greit išvargsta ir eiti miegoti patariama 20 val. vakaro. Nes pervargus irgi sunkiau užmigti. Taigi, gerai išsimiegoti – būtina.

Epidemiologė Daiva Razmuvienė dalinsis naujausiomis SAM rekomendacijomis ir ateities prognozėmis.

Dar daugiau naudingos informacijos ir praktinių patarimų – rytoj laidoje „Tėvų darželis“ – 10 val. per TV3!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.