Šauniausia 2020 m. mokytoja Sonata paskyros feisbuke neturi: darbas yra mano gyvenimo būdas

Mėnesį portale lrytas.lt skaitytojai buvo kviečiami nominuoti ir balsuoti už šauniausius Lietuvos mokytojus. Pergalę su daugiau nei 80 tūkstančių balsų iškovojo Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos pradinių klasių mokytoja Sonata Marcinkevičienė, šioje įstaigoje besidarbuojanti daugiau nei dvidešimt metų.

 S.Marcinkevičienė K.Paltaroko gimnazijoje Panevėžyje dirba daugiau kaip 20 metų.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Marcinkevičienė K.Paltaroko gimnazijoje Panevėžyje dirba daugiau kaip 20 metų.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
„Visada esu atvira širdimi tiek su mokiniais, tiek su tėveliais. Mokytojos darbas yra mano gyvenimo būdas“, – savo principais dalijasi Sonata.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
„Visada esu atvira širdimi tiek su mokiniais, tiek su tėveliais. Mokytojos darbas yra mano gyvenimo būdas“, – savo principais dalijasi Sonata.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
„Laimėtoja tapti tikrai nesitikėjau. Maniau, čia tik žaidimas“, – šypteli mylima mokytoja.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
„Laimėtoja tapti tikrai nesitikėjau. Maniau, čia tik žaidimas“, – šypteli mylima mokytoja.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Sonatos vyras Juozas – taip pat įvertintas, kaip geriausias Panevėžio rajono mokytojas, o sūnus jau baigė inžinieriaus studijas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Sonatos vyras Juozas – taip pat įvertintas, kaip geriausias Panevėžio rajono mokytojas, o sūnus jau baigė inžinieriaus studijas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Pirmasis S.Marcinkevičienės susitikimas su savo auklėjamais pirmokais po karantino.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirmasis S.Marcinkevičienės susitikimas su savo auklėjamais pirmokais po karantino.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiuo metu Sonata ugdo antrokus, kurių tėvai ir nominavo mokytoją konkursui.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiuo metu Sonata ugdo antrokus, kurių tėvai ir nominavo mokytoją konkursui.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 17, 2020, 12:14 PM, atnaujinta Oct 17, 2020, 12:17 PM

Balsavo visa bendruomenė

„Man visuomet patiko bendrauti su vaikais. Myliu vaikus, nuo pat mažų dienų rūpinausi ir globojau jaunesnius. Mama taip pat mokytoja – muzikos pedagogė dabar jau yra pensijoje. Sesė taip pat pasirinko pedagogo kelią ir dirba vienoje iš Panevėžio progimnazijų“, – pasakoja Sonata.

Šiuo metu ji ugdo antrokus, būtent antrokų tėvai ir užpildė anketą Šauniausio mokytojo rinkimuose. Tiesa, nenorėdami šokiruoti mokytojos ją įspėjo trumpąją žinute: „Kad nebūtų šokas, nusiteikit, mes jus mylim!“.

Ir iš tiesų, palaikymo S.Marcinkevičienė sulaukė iš visur – klasės tėvų, mokinių, buvusių mokinių, draugų, kolegų ir visos gimnazijos bendruomenės. Nenuostabu, nes K.Paltaroko katališkiškoje gimnazijoje, kurioje ugdoma beveik 1000 mokinių, Sonata yra tarybos pirmininkė, organizuoja įvairius renginius ir aktyviai dalyvauja mokyklos veikloje.

„Laimėtoja tapti tikrai nesitikėjau. Maniau, čia tik žaidimas“, – šypteli mylima mokytoja.

Ji įsitikinusi, kad geriausias raktas į mokinių širdis yra paprastumas, nuoširdumas, draugiškumas ir meilė vaikams.

„Visada esu atvira širdimi tiek su mokiniais, tiek su tėveliais. Mokytojos darbas yra mano gyvenimo būdas“, – savo principais dalijasi Sonata.

Pedagogų dinastija

Tiesa, pasidomėjus, griežta ar visą leidžianti pedagogė ji yra, S.Marcinkevičienė prasitaria, kad labiau save pavadintų reiklia. Klasėje vaikai kartu su mokytoja sukūrė taisykles ir stengiasi jų laikytis. Kilus problemoms ar konfliktams juos stengiamasi spręsti pagarbiai.

Įdomu tai, kad tai ne pirmas apdanojimus už pedagoginį darbą Marcinkevičių šeimoje. Sonatos vyras Jonas, 2017 metais yra įvertintas, kaip Panevėžio rajono Metų mokytojas, o šiuo metu darbuojasi Velžio gimnazijoje.

„Mano ir vyro giminėje labai daug dirbančių ir mylinčių savo darbą mokytojų, dėstytojų, todėl giminės susibūrimuose kalbame apie Lietuvos švietimą, naujoves ir sunkumus, kuriuos išgyvena visa švietimo bendruomenė“, – prisipažįsta Sonata. Ji, kaip mama ir mokytoja didžiuojasi ir sūnaus pasiekimais – Rokas jau diplomuotas inžinierius, bebaigiantis magistro studijas Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Nuotolinis mokymas suartino

S.Marcinkevičienė įsitikinusi, kad pradinė mokykla yra pagrindas ir visko pradžia. Čia vaikai turi išmokti atsakomybės, pareigingumo, soacilinių įgūdžių ir nepamiršti akademinių pasiekimų, kurie irgi yra labai svarbūs.

Paklausta, kaip vertintų dabartinę švietimo sistemą, kokių pokyčių jai reikėtų, šauniausia metų mokytoja pastebi, kad norėtųsi daugiau jaunų žmonių mokyklose, reikėtų mažinti mokinių skaičių klasėse ir, svarbiausia, pasitikėti mokytojais.

Viena iš didžiausią nerimą keliančių problemų taip pat yra pasaulyje siaučiantis koronavirusas.

Praėjusius mokslo metus besimokant nuotoliniu būdu teko įveikti tuo metu jos auklėjamiems pirmokėliams. Tai, pasak mokytojos, buvo ir įdomi patirtis, ir didelis iššūkis: „Mano mokinukai buvo pirmokai, tačiau supratingų tėvelių dėka pavyko įveikti visus sunkumus. Nuotolinis mokymas sakyčiau suartino, padėjo labiau susidraugauti, suprasti vieniems kitus. Daug patobulėjom, ko nemokėjom – išmokom.“

Per nuotolines vaizdo konferencijas klasė šventė Mamos dieną, vaikų gimtadinius, deklamavo eilėraščius, dainavo dainas, minėjo Šeimos, Vaikų gynimo, Knygos dienas. O mokslo metų paskutinę dieną Sonatos auklėtinių tėvai net sukūrė odę „Nuotolinė mokykla“.

„Neramu dėl ateities, kaip gyvensime toliau, kokiomis sąlygomis dirbsime. Nuotolinio mokymo nesinori. Mokydamiesi nuotoliniu būdu su mokiniais ir tėveliais kalbėjome, kad niekada negalvojom, kad taip sunku bus neiti į mokyklą“, – atsidūsta mokytoja. Jai konkurso rėmėjas „PZU Lietuva“ padovanojo 5000 Eur vertės gyvybės draudimo apsaugą nuo COVID-19 „Būk saugus“, galiojantį vienerius metus.

Pamokoms ruoštis ir jeigu prireiktų, jas vesti nuotoliniu būdu, mokytojai padės verslo klasės nešiojamaisiais kompiuteriais „Lenovo V15“ su „Windows 10 Pro operacine“ sistema, kurį pirmų trijų vietų laimėtojoms įteikė pagrindinis projekto rėmėjas – įmonė „Inida“, kuri daugiau kaip 27 metus užtikrina sklandų IT prekių ir paslaugų tiekimą visoje Lietuvoje.

Dar viena staigmena laukia visos mokyklos - įmonė „Prosauga“ dovanoja dezinfekcinį rūko generatorių „DEZIFOG Pump 250“, kuris skirtas vertikaliems ir horizontaliems paviršiams dezinfekuoti, o su jo pagalba visai mokyklai bus paprasčiau išvengti Covid-19 grėsmės. Sistema patvirtinta Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos.

Neturi feisbuko paskyros

Tėvai, nominavę mokytoją Šauniausio mokytojo rinkimuose, pristatyme parašė „Mokyti vaikus, ne tik darbas, bet gyvenimas“. S.Marcinkevičienė prisipažįsta – tai tikra tiesa, nes laisvalaikiui laiko lieka nedaug.

„Jau antri metai esu panirusi į kūrybinių technologijų sritį – mokausi kūrybinio programavimo. Informacinės technologijos – stiprioji mano pusė, jau nuo pirmos klasės mano mokiniai mokosi dirbti įvairiomis programomis, aktyvius IT metodus taikau savo pamokose“, – pasakoja pedagogė.

Jai taip patinka keliauti su šeima, draugais ir net mokyklos kolektyvu. Laisvalaikiu skaito knygas, lankosi teatre, tad su vyru nepraleidžia pasirodymų ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

„Mylime savo šalį, esame tikri Lietuvos patriotai, didžiuojamės savo Lietuva. Kasmet Vasario 16-ąją atvykstame į Vilnių, dalyvaujame valstybinėse šventėse. Pilietišką ir patriotišką dvasią perduodame savo mokiniams. Niekada nepraleidžiame Dainų švenčių, jau daug metų tapusi tradicija su draugais stebėti nuostabaus grožio reginį“, – dalijasi įspūdžiais S.Marcinkevičienė. Tiesa, jei sugalvosite su ja pabendrauti socialiniuose tinkluose, teks nusivilti – Sonata neturi paskyrų feisbuke ar instagrame, nes teikia pirmenybę gyvam bendravimui ir laiką skiria pomėgiams.

Na, o pokalbio pabaigoje, pasiteiravus, kaip jos gyvenimą pakeis šis įvertinimas Šauniausia 2020 metų mokytoja atvira: „Nerimauju ar pavyks ir toliau pateisinti mane palaikiusių žmonių lūkesčius. Tai didžiulė atsakomybė ir įpareigojimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.