Knygos, paskatinsiančios paauglius į pasaulį pažiūrėti nauju žvilgsniu

Leidykla „Debesų ganyklos“ pristato naujausias knygas paaugliams. Nors jose perteikiamos skirtingos žinutės, visus kūrinius vienija autorių noras paskatinti skaitytojus į pasaulį pažiūrėti kitu žvilgsniu. Prestižinėmis literatūros premijomis apdovanotos, užsienio šalyse puikiai įvertintos knygos tikrai vertos ir Lietuvos skaitytojų dėmesio.

Paaugliams skirtos knygos išsiskiria tam tikra tematika ir jų parašymo stilistika.<br>„Pexels“ nuotr.
Paaugliams skirtos knygos išsiskiria tam tikra tematika ir jų parašymo stilistika.<br>„Pexels“ nuotr.
 Leidykla „Debesų ganyklos“ pristato naujausias knygas paaugliams. <br>„Debesų ganyklos“ nuotr.
 Leidykla „Debesų ganyklos“ pristato naujausias knygas paaugliams. <br>„Debesų ganyklos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 3:02 PM

Caja Cazemier, Martine Letterie „Made by Indira. Mada – bet kokia kaina?“

Penkiolikmetė Tera dievina apsipirkinėjimą. Nyderlanduose gyvenanti mergina visus savo pinigus išleidžia naujiems drabužiams. Jei randa itin pigių, labai džiaugiasi – juk taip smagu įsigyti naujus marškinėlius vos už kelis eurus. O Indijos provincijoje gyvenančios penkiolikmetės Indiros kasdienybė – skurdas ir visos šeimos pečius slegianti skola. Paskutiniu vilties šiaudu merginai tampa atsitiktinai į rankas pakliuvęs verpyklos lankstinukas – Indira kaipmat susivilioja aukso kalnus žadančiu darbo pasiūlymu. Bet gražūs fabriko pažadai pasirodo esantys melas.

Kiek iš tikrųjų kainuoja mada? Keliaudama po Indiją Tera sužino, kad jos perkami drabužiai slepia ištisą istoriją. Ir nelabai gražią. Kontrasto principu grindžiamas pasakojimas apie dviejų skirtingose pasaulio šalyse gyvenančių mergaičių likimus atskleidžia mados imperijos peripetijas ir kviečia susimąstyti apie atsakingą vartojimą.

Jasminka Petrović „Viskas bus gerai“

Kartais būti jaunam visai nėra lengva. Ypač kai tau penkiolika ar šešiolika metų. Dažno paauglio gyvenimas kupinas iššūkių, dilemų, baimių, asmeninių dramų... Gali pasirodyti, kad aplink – nesibaigianti naktis. Ir niekas tavęs nesupranta. Tačiau, kad ir kaip būtų sunku, visada ateina rytas ir pradeda švisti.

Serbų rašytojos novelių romaną sudaro tarpusavyje susijusių paauglių ir suaugusiųjų monologai, pasakojimai apie savo gyvenimą, sielos skaudulius ir optimistiškus lūkesčius, šviesos, laisvės ir meilės siekimą. Knyga išsiskiria autentiška ir nepaprastai emocinga kalba, puikiai atskleidžiančia dramatišką veikėjų prigimtį.

Karl Olsberg „Berniukas baltame kambaryje“

Penkiolikmetis Manuelis pabunda užrakintame baltame kambaryje. Vaikinas neprisimena nei kas jis toks, nei kaip čia pateko. Vienintelis Manuelio įrankis, galintis padėti ką nors išsiaiškinti, – dirbtinis intelektas „Alisa“, leidžiantis prisijungti prie interneto. Naršydamas jame berniukas sužino, kas jam nutiko: bandant pagrobti jis buvo sunkiai sužeistas.

Bet kodėl jis išgyveno? Ar tikrai visa tai tiesa? Kas Manuelis yra iš tikrųjų? Kas yra realūs asmenys, o kas – avatarai ar kompiuterinės simuliacijos figūros? Be galo įtempto ir permainingo siužeto romane vokiečių rašytojas kviečia apmąstyti dirbtinio intelekto ir žmogiškosios būties santykį.

Care Santos „Melas“

Ksenija – pareiginga šešiolikmetė, auganti su griežtokais, bet mylinčiais tėvais. Jai puikiai sekasi mokslai, ji turi ateities planų. Bet kartais paauglei atrodo, kad jos gyvenimas yra nuobodus. Iki tol, kol jį supurto penktosios kategorijos uraganas. Taip, ji įsimyli. Tik kodėl meilę prisiekinėjantis virtualus susirašinėjimo draugas, prisistatęs Marselu, yra nepaaiškinamai paslaptingas ir vis atidėlioja susitikimą? Pasiryžusios surasti savo sielos draugą Ksenijos laukia nemaloni staigmena. Pasirodo, kad viskas yra melas. Tikrasis Marselas yra visai kitas žmogus.

Ispanų autorės knygoje paaugliui suprantama kalba nagrinėjamos aktualios šeimos, draugystės, meilės, socialinės aplinkos ir atskirties, paauglių nusikalstamumo temos. Bet tai dar ne viskas. Tie, kas bent kartą virtualiai bendravo su nepažįstamuoju, iš karto supras – tai knyga apie mus visus.

Annet Huizing „Kaip aš netyčia parašiau knygą“

Trylikametė Katinka svajoja rašyti knygas. Tik kaip šimtus galvoje knibždančių istorijų paversti įdomiu pasakojimu? Paauglei į pagalbą ateina jos kaimynė – ne pačius geriausius laikus išgyvenanti garsi rašytoja Lidvinė. Užsimezgusi graži draugystė mergaitei vieną po kitos atveria daugybę kūrybinio rašymo paslapčių. Ji ima rašyti savo istoriją – apie įsimylėjusį tėvą, jo naująją draugę ir apie motiną, kuri mirė, kai Katinkai buvo treji... Rašydama mergaitė supranta, kaip iš tiesų ilgisi mamos, ir išmoksta įžvelgti, kas slepiasi už jos sukurtų veikėjų.

Annet Huizing romanas paaugliams išleistas kartu su sąsiuviniu, kuris padės jauniesiems skaitytojams išmokti rašyti kūrybinius tekstus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.