Filmai, kuriuos tėčiai turėtų pažiūrėti kartu su vaikais

Lietuviai, paklausti rekomendacijų, kokius filmus patartų pažiūrėti vaikų turintiems vyrams, ėmė juokauti: serialą „Simpsonai“ apie vieną laimingą tėtį su alumi rankoje ir „Batman“ – apie tėčio gyvenimą prieš vestuves. Kiek surimtėję jie pateikė ir daug puikių rekomendacijų – filmų, serialų, dokumentikos ir kitokių laidų. Tokiu būdu rekomendacijas teikę tėčiai reiškia savo palaikymą vykdomai socialinei kampanijai „Būti tėčiu – didžiausia dovana“.

Filmai gali būti ir pamokantys, suteikiantys minčių, ir geram laiko praleidimui.<br> 123rf nuotr.
Filmai gali būti ir pamokantys, suteikiantys minčių, ir geram laiko praleidimui.<br> 123rf nuotr.
 Tėčio Aido rekomenduojami filmai skirti tėvams. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėčio Aido rekomenduojami filmai skirti tėvams. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2020, 5:12 PM

Tėtis Aidas rekomenduoja

Paauglį sūnų su žmona auginantis Aidas iš Vilniaus sako gerokai praplėtęs savo, kaip tėčio, akiratį, žiūrėdamas šiuos „Netflix“ rodomus kūrinius. Aido rekomendacijos tėvams:

  • „Space Force“ – be puikių Steve'o Carello ir Johno Malkovichiaus personažų ir gausybės smagių kvailysčių, tai yra puikus priminimas, jog net ir dirbdami labai sunkų ar nedėkingą darbą, galime išlikti mylinčiais, rūpestingais ir palaikančiais tėčiais. Klystančiais tėčiais – taip pat. Ir mūsų paaugliams vaikams yra visiškai nusispjauti į mūsų emocinius, finansinius ar karjeros iššūkius – paauglystė tikrai nelauks, kol skirsime jai dalelę savo laisvo laiko.
  • „Sex Education“ – keičiasi technologijos, informacijos vartojimo įpročiai ir visuomenės normos, tačiau ne paauglių dramos ir begalinis noras išbandyti TAI.
  • „Children of Men“ – kai valstybes užvaldo despotai, ekonomikos byra į šipulius ir žmonijai gresia visiškas išnykimas, gyvenimo prasmė ir pasirinkimai tampa visiškai aiškūs: nėra nieko svarbesnio už gyvybę, kurią mes sutveriame ir už kurios ateitį esame atsakingi.
  • „Black Mirror“ – šiandieniniais savo sprendimais, veiksmais ir neveiklumu kuriame netolimą ateitį, kuri taps mūsų vaikų dabartimi. Kartais verta stabtelti ir pažvelgti į realistinius ir distopinius scenarijus, kad geriau suprastume, ką savo vaikų labui dar galime pakeisti ir ko – ne. Galbūt vietoje idealizuotos praeities modelio piršimo, verčiau juos ruošti ateičiai, kad tie grėsmingi scenarijai išliktų tik fantazija?
  • „The Two Popes“ – dialogas su vaiku kartais gali pasirodyti labai sunkus, net neįmanomas. Įsivaizduotas dviejų skirtingų kartų popiežių dialogas – įtaigus priminimas, kad net nesutardami galime sukurti artimą, rūpesčiu ir abipuse pagarba pagrįstą ryšį. Drauge tai gera proga pažvelgti į save iš šalies – kuris iš personažų iš tikrųjų esame mes, kad ir kaip tikėtume savo minčių ir darbų teisumu?
  • „Chrildren of No Nation“ – primins tėčiams jų pačių svarbą per kontrastą ir realistišką pasakojimą, ką patiria bei kuo gali virsti vaikai, iš kurių atimama šeima ir tėviškas rūpestis.
  • „First Man“ – vienas drąsiausių ir labiausiai atsidavusių savo darbui žmonijos atstovų astronautas Neilas Armstrongas pirmasis žengė mėnulio paviršiumi. Ar šis neprilygstamas žygdarbis jame užpildė tuštumą ir skausmą dėl prarastos dukters? Nuostabi kinematografija, garso takelis ir gera vaidyba palieka žiūrovui apsčiai progų įvertinti savo prioritetus.
  • „Messiah“ – kas diktuoja mūsų pasirinkimus: dievas, šėtonas ar mūsų pačių vaikystės patirtys? Nematydami sektino pavyzdžio savo tėvuose, vaikai gali pasirinkti sekti kitais autoritetais. Arba, traumuoti savo vaikystės patirčių, nusprendžia patys tapti mesijais. Arba medžioti žmones.
  • „Shameless“ – nes net blogiausi tėvai yra tėvai.
  • „Caliphate“ ir „Unorthodox“ – du variantai dėl tų pačių priežasčių. Pirma, ar tikrai norime savo vaikus leisti auklėti Dievui užuot padėję jiems patiems susikurti savo moralinį kompasą?  Antra, tai priminimas, kad net labiausiai atsidavę tėvai kartais bejėgiai prieš aplinkybes ir neapsieis be pagalbos iš šalies.

Tėtis Andrius rekomenduoja

Dvi mažametes dukras auginantis vilnietis Andrius, paklaustas, ar žiūri „Netflix“, puolė juoktis sakydamas: „Ne, nežiūriu, laiškus irgi siunčiu tik karveliais, o žinutes – iš telegramų punkto, po 10 kapeikų už žodį“. Taigi, Andrius taip pat turi ką parekomenduoti (skaitykite su humoru):

  • „Outnumbered“ – BBC serialas tiems, kurie neturi vaikų, kad suprastų, jog ir neturėtų į tai veltis. O tiems, kurie turi vaikų, kad suprastų, jog viskas su jais yra gerai – tas beprotnamis, kuris vyksta jų namuose, vyksta visose šeimose, ir tai yra normalu.
  • „Lord of the Flies“ – apie vaikų prigimtį.
  • „Shining“ – apie tai, kas būna, kai vyras nusprendžia užsidaryti su šeima ir nebeišeina su draugais alaus.
  • „Godfather“ – norintiems pasinerti į fantazijų pasaulį. Ne apie tai, kokia tėvystė yra išties, bet kokia norėtume, kad ji būtų. Kur sūnūs viską daro dėl tėvo, o tėvas viską daro dėl savo sūnų. Antroji dalis – apie tėvo ir sūnaus paraleles, ėjimą panašiu taku ir tai, kad sprendimai – nulemti. Trečioji dalis irgi apie tėvą ir dukrą. Puiki „Paprasta Marija“, padauginta iš „Vergės Izauros“, tik tėčiams.
  • „Modern family“ – šį pataria mano kolega, kuris žiūri ir galvoja, kad tas herojus, trijų vaikų tėvas, jam yra vyro idealas.

Tėtis Mindaugas rekomenduoja

Sūnų ir dvi dukrytes auginantis Mindaugas iš Vilniaus pataria, kaip tėčiui pasiruošti filmų vakarėliui su vaikais. Geriausia tai daryti, kai vaikų mama – mieste su draugėmis arba išvykusi į komandiruotę.

„Puiki proga pasistatyti palapinę su antklodėmis vaikų kambaryje ir atsinešti kompiuterį. Mano kompas – mano filmai. Išjungiame šviesą!“, – puikiai nusiteikęs Mindaugas. Kartu su vaikais pasižiūrėti jis rekomenduoja:

  • Garsaus japonų animatoriaus Hayao Miyazakio animaciniai pilnametražiai filmai. Su pradinukais ar mažesniais vaikais: „Spirited away – Shihiro“, „Laputa, pilis danguje“, „Totoro“, „Raganiukė Kiki“. Su paaugliais: „Mononokė“, „Nausicaa“ ir fantastinis animacinis serialas „Drakonų Princas“, kuriame taip puikiai išplėtotas scenarijus, kad net dažnas filmas jam tuo neprilygsta.
  • „Pacific Rim“ – robotai, monstrai, kovos menai, sprogimai, destrukcijos... vis tiek mama apie tai nieko nežino (merkia akį ir šypsosi)...
  • „Spy Kids“ – nelabai suprantu, kas vaikams šiame filme buvo taip smagu, bet jie dažnai apie jį šneka. Tiesa, jame vaidina garsusis balso aktorius Danny Trejo...
  • „Mon père, ce héros“ – puiki prancūzų kino komedija su Gerardu Depardieu pagal to paties pavadinimo Viktoro Hugo poemą.
  • „Inception“ – Džeimsas Bondas... viengungis. Keista technologija, leidžianti vogti paslaptis tieisiai iš galvos. Tėtis, aišku, didžiausias specialistas, bet šį kartą jis turi nuspręsti: ar priimti tą susitarimą, ar pasitraukti iš sandorio?
  • „Interstellar“ – tėtis skrenda į kosmosą, Žemė – nebegyvenama planeta. Tėtis – buvęs kosmonautas ir našlys, vienas auginantis paauglius vaikus. Staiga atsiranda menkutė galimybė surasti kitą planetą, į kurią žmonija galėtų persikraustyti. Ką daryti? Praleisti paskutinius metus su šeima, ar viską palikti ir išgelbėti žmoniją?
  • „Batman“ – viskas apie tėčio gyvenimą prieš vestuves.

 „Būti tėčiu – didžiausia dovana“

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba lapkričio mėnesį vykdo sąmoningumo didinimo kampaniją „Būti tėčiu – didžiausia dovana“, kuria siekiama paskatinti vyrus aktyviau įsitraukti į vaikų auginimą nuo pat pirmų vaiko gyvenimo dienų. Kampanijos metu TV ekranuose, radijo stotyse ir lauko reklamose galima pamatyti socialines reklamas, socialiniuose tinkluose tėčiai dalinasi savo vaikų auginimo patirtimis.

Su kampanija startavo ir nauja interneto svetainė apie asmeninio gyvenimo ir darbo derinimą www.daugiaubalanso.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.