Pramogos, ką gryname ore gali nuveikti visa šeima: idėjos ir vaikams, ir seneliams

Pagaliau sulaukus tikrai pavasariškų orų namuose būti darosi vis sunkiau. Kol karantino suvaržymai riboja įvairias pramogines veiklas, aktyvus laisvalaikis gamtoje kaip niekad aktualus.

Nors gali pasirodyti, kad šiaurietiško ėjimo lazdos įdomios tik seneliams, bet vaikščiojimas jomis naudingas visiems.<br>„Unsplash“ nuotr.
Nors gali pasirodyti, kad šiaurietiško ėjimo lazdos įdomios tik seneliams, bet vaikščiojimas jomis naudingas visiems.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 4:00 PM, atnaujinta May 27, 2021, 11:56 AM

„Laisvalaikis gamtoje gali tapti smagiausiu ir laukiamiausiu šeimos laiku kartu, jei tik gerai suplanuosite veiklas ir pasirūpinsite jų saugumu“, – teigia prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistė Laura Aksomitaitė.

Ne tik pasivažinėjimai, bet žygiai dviračiais

Nusibodo sukti ratus tuo pačiu maršrutu kaskart išvažiavus pasivažinėti? Ne bėda, dviračių sportas gali tapti viena iš smagiausių pramogų visai šeimai, jei bus tinkamai suplanuotas.

Dviračių žygį suplanuoti nėra sunku – svarbu apsibrėžti tikslą ir veiklas. Pirmiausiai reikia išsirinkti patrauklų kelionės tikslą, įvertinus visų minėjų galimybes. Tai gali būti stovyklavietė, restoranas ar ežeras – svarbu, kad būtų dėl ko stengtis bei vieta, kurioje bus galima atsikvėpti ir papramogauti. Ar tai būtų maudynės, maisto kepimas ant laužo ar kokia nors specifinė nakvynės vieta – kempingas ar glampingas.

„Dviračiai turi pritaikyti pasirinktam maršrutui. Lietuviškais miškais patogiausiai keliauti turistiniu dviračiu, tokio neturint, rinktis lygų kelią ir greitą plento dviratį, tačiau kelionė nebus maloni, jei plento dviračiu teks važiuoti miške. Kalnuotuose vietovėse reikia rinktis didesnes padangas ir kibesnius protektorius turinčius kalnų dviračius. Leidžiantis į ilgesnį pasivažinėjimą būtina pasirūpinti atsarginėmis detalėmis ir nešiojamu įrankių komplektu, bei tinkama apranga“, – patarimais dalinasi ekspertė.

Riedučių sezonas atidarytas

Važinėjimas riedučiais ne tik dar viena bendra šeimos pramoga, bet ir galimybe sutvirtėti, treniruoti raumenis, geriau jaustis. Kaip didžiausią važiavimo riedučiais privalumą galima įvardinti simetrišką kūno stiprinimą bei pusiausvyros gerinimą. Važiavimas riedučiais puikiai pakeis bėgimą, o papildomi kilogramai tiesiog nutirps.

„Važiuojant riedučiais gerinama koordinacija, pusiausvyra, reakcija, stiprinami kojų bei sėdmenų raumenys. Ypač patogu tai, jog kiekvienas važiuojantis gali reguliuoti važiavimo greitį, todėl sportas tinka įvairaus amžiaus, fizinio pajėgumo ir svorio žmonėms.

Renkantis bet kurio tipo riedučius, svarbu atkreipti dėmesį į ratukus, batelį bei guolius. Laisvalaikio riedučiams pilnai užteks 84 mm skersmens ratukų, nes kuo didesni riedučių ratai, tuo greičiau ir geriau jie rieda. Batuose koja turėtų neprakaituoti, todėl verta rinktis turinčius ventiliaciją, o susiveržus raišteliais ar dirželiais, ši turi išlikti stabili ir nejudėti“, – teigia „Varlė.lt“ atstovė.

Prieš pradedant važiuoti būtina pasirūpinti alkūnių ir kelių apsaugomis bei šalmais.

Šiaurietiškas ėjimas – ir vaikams, ir seneliams

Nors gali pasirodyti, kad šiaurietiško ėjimo lazdos įdomios tik seneliams, bet vaikščiojimas jomis naudingas visiems. Šiaurietiškas ėjimas stiprina ištvermę, degina riebalus ir gerai veikia kraujotakos bei širdies sistemą. Taip pat plačiai taikomas kaip gydymo forma ir yra veiksmingas gydant kvėpavimo ir kraujotakos sutrikimus, stuburo ligas, osteoporozę, Parkinsono ir Alzheimerio ligas.

„Teisingai parinktų lazdų ilgis sudaro apie 70 proc. ūgio. Padauginkite savo ūgį iš 0,7 ir gausite reikiamą ilgį. Jei lazdą atremtumėte vertikaliai į žemę, ją laikanti ranka turi būti šiek tiek sulenkta per alkūnę“, – pataria L. Aksomitaitė.

Vandens sportai grįžta – Havajai Lietuvoje

Saulei šildant ežerus ir kitus vandens telkinius, metas traukti vandens pramogų inventorių. „Varlė.lt“ ekspertės teigimu, irklentė – geriausia dovana visai šeimai. Ši, iš tolimųjų Havajų kilusi, vandens sporto šaka ypač lengvai įgyvendinama ir ramiuose Lietuvos ežeruose.

„Tai nepakeičiamas daiktas sodyboje, nes irklente naudotis ypač paprasta, todėl ja plaukti gali visi. Su ta pačia irklente galima ir sportuoti, ir tiesiog ramiai plaukioti, ar net degintis ežero viduryje. Populiariausios yra 10’6“ irklentės, kurios puikiausiai tinka vasaros pramogoms. Tačiau jei žadate plaukti kartu su šunimi ar vaiku, patartina rinktis didesnę irklentę“, – įspėja ekspertas.

Be gertuvės – nė žingsnio

Orui šylant vis aktualiau tampa ne tik judėjimo priemonės, bet ir vandens ištekliai. Sudėtinga įsivaizduoti ilgesnes keliones be galimybės atsigerti bent gurkšnio vandens. Apskritai gertuvės ne tik patogus, bet ir draugiškesnis aplinkai sprendimas, kuris praverčia ne tik sportuojant, bet ir praktiškai visur.

„Populiariausios yra plastikinės ir aliuminio gertuvės. Bendri plastikinių gertuvių bruožai yra jų didelis patvarumas, patrauklios kainos, lengvumas ir naudojimo patogumas. Tačiau jei renkatės pigesnį plastiką, jis gali pradėti smirdėti po kiek laiko. Tuo tarpu, aliuminio gertuvės yra sunkesnės ir brangesnės, bet dažnai būna ilgaamžiškesnės“, – pasakoja „Varlė.lt“ ekspertė.

Svarbu pasirūpinti gertuve ir vaikams, kuri turi atskirą kategoriją – tokios gertuvės pasižymi įvairiais laikikliais. Paprastai gertuvės vaikams gaminamos iš lengvo plastiko ir pasižymi mažesne talpa ir patogiu kandikliu.

Kuo mažiau daiktų – tuo malonesnė kelionė

Visi pramogaujantys su šeima greičiausiai susidūrė su daiktų pertekliaus problema. Atrodo, poros dienų kelionė, o daiktų kaip savaitės atostogoms. Aktyviai sportuojant, tai gali tapti rimta kliūtimi, todėl L. Aksomitaitė siūlo apžiūrėti kelioninių kuprinių ir daiktų krepšių pasirinkimą.

„Tai optimaliausias daiktų mažinimo ir vežiojimo būdas. Kelioninės kuprinės pasižymi didele talpa, bet paminkštintos petnešos ir krūtinės diržas leidžia lengvai ir nevaržomai judėti. Taip pat, jos yra atsparios vandeniui. Galimos ir prie dviračio tvirtinamos alternatyvos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.