T. Dirgėlos personažas Lukas Šiaudelis tariasi su finansų eksperte: idėjos, kaip vaikai gali užsidirbti

Knygos tikrai labai gera investicija, sako finansų ekspertė Odeta Bložienė ir dalijasi keletu svarbiausių patarimų su Tomo Dirgėlos skaitytojais. Kaip elgtis su pinigais, kad jų užtektų ir knygoms, ir kitiems svarbiems dalykams?

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Pranešimo spaudai nuotr.
Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 1:04 PM

Pasidalyti šiais patarimais O. Bložienę įkvėpė ką tik pasirodžiusi T. Dirgėlos knyga „Lukas Šiaudelis laimi milijoną“. Ar Šiaudelių šeimos gyvenimas pasikeis negrįžtamai? Kaip nepamesti galvos? Odeta Bložienė atsako į paties Luko Šiaudelio, knygos personažo, klausimus.

– Odeta, naujausioje knygoje apie mane Tomas Dirgėla rašo, kad randu laimingą loterijos bilietą, kurio prizas – milijonas eurų. Kaip pasielgiau nesakysiu, tegul skaitytojai atsiverčia „Lukas Šiaudelis laimi milijoną“. Bet ką daryti ir kaip elgtis skaitytojui, kai jis staiga gauna labai daug pinigų? Turbūt viską iš karto išleisti kolai ir robuxams?

– Ir vaikams, ir suaugusiems patarčiau pirmiausia pagalvoti. Reikėtų savo norus padėti į šoną ir pagalvoti bent 24 valandas. Na, vaikams gal reikėtų ir šiek tiek ilgiau. Tad patarčiau, kol galvojate, saugiai atiduokite pinigus palaikyti tėvams, kad nekiltų pagundų juos išleisti kolai, robuxams (kad ir kas tai būtų), nes pagundų tikrai gali būti labai daug.

Sakyčiau, kad dideliems pinigams reikia didelių tikslų ir labai gerai apmąstyti ir apgalvoti. Tad skirkite tam laiko, kad paskui nesigailėtumėt – kolą išgėriau, saldainius suvalgiau, žaidimus pražaidžiau ir nieko nebeturiu. Šis patarimas galioja tiek suaugusiems, tiek vaikams.

– Keli mano klasės draugai turi banko korteles – ką su jomis veikti? Gal kolekcionuoti? Ar jos tokios pat vertingos kaip ir mano mylimiausio krepšininko Jono Kamuoliūno kortelė, kurią labai branginu?

– Korteles reikia saugoti, laikyti piniginėje, o ne kišenėje, iš kurios kortelė gali iškristi, kai žaidžiate krepšinį, futbolą ar bėgiojate po kiemą. Pamesti ją galite bet kuriuo metu, o tada teks ilgai laukti naujos, kad galėtumėte vėl prieiti prie savo pinigų. Be to, kiekvieną sykį gaminant naują kortelę, tai kainuoja. Ir juk tikrai nenorėtumėt, kad kas nors suradęs kortelę ja pasinaudotų.

Kolekcionuoti kortelių tikrai nereikia. Reikia turėti vieną kortelę, laikyti ją saugiai ir naudoti pagal paskirtį. Taigi svarbiausia saugumas – pasitikrinkite, ar kišenės nekiauros ir turėkite seną gerą piniginę su užtrauktuku.

– Kalbame apie pinigus, o aš esu knygos veikėjas. Todėl man visada labai rūpi, ar vaikai patys turi pirkti sau knygas ir joms taupyti, ar tai turi daryti tėvai ir kiti suaugę?

– Knygos tikrai labai gera investicija. Lietuvoje žmonės labai mėgsta dovanoti knygas, mėgsta gauti knygas dovanų, ypač per Kalėdas. Knygos – gera dovana ir iš senelių, ir iš draugų, ir kitam labai smagu padovanoti gerą knygą. Tikrai netikiu nuogąstavimais, kad žaidimai ar kiti užsiėmimai nukonkuruos knygas.

Knygos puikiai tinka laisvalaikiui, tad labai patariu kartais padėti į šoną tas dėmesį blaškančias priemones ir paskaityti. Geros knygos mus ne tik praturtina žiniomis, bet ir sukelia juoką, kaip Domo ir Tomo istorijos. Geros knygos turtina žodyną ir mąstymą. Mano dukra, kuri daug skaito, turi labai platų žodyną. Visada pritariu, jei mano vaikai nori nusipirkti knygą, ir, manau, čia tas pirkinys, kuriam pinigų duoda ir tėvai, ir seneliai, ir pačiam negaila.

– Kaip vaikai gali patys užsidirbti pinigų ir nusipirkti ko tik užsimano? Ar vienintelė išeitis laukti Kalėdų, gimtadienio arba netyčia užsukti pas močiutę į svečius?

– Kiekvieną dieną turim galimybių užsidirbti, ypač vaikai. Manau, kad daugelis tėvų džiaugiasi, kai vaikai įsitraukia į buities darbus, ir už tai duoda kišenpinigių. Kaip sako vaikai, galima užsidirbti aštuoniasdešimtųjų stiliumi ir nupjauti žolę. Tai tikrai geras būdas ir visada jį skatinu. Tikrai neverta laukti Kalėdų, galima užsidirbti savo tikslams dabar. Tiesa, išleisti uždirbtus pinigus paprasta, kur kas sunkiau juos suturėti ir sugalvoti tikslą, kam juos išleisti. Pagalvokit, kas jus labiau pradžiugins, ar ta išgerta kola, ar koks didesnis pirkinys.

– Jūs labai daug išmanote apie pinigus. Ar tiesa, kad kuo daugiau pinigų žmogus turi, tuo laimingesnis yra?

– Įvairūs pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad pasiekus tam tikrą turto ribą, laimingesni netampame. Labai svarbu, kad galėčiau nusipirkti maisto, kad turėčiau už ką apsirengti ir patenkinti kitus būtiniausius poreikius, bet labai dideli pinigai laimės tikrai neatneša. Svarbiausia mokėti džiaugtis šia diena, esama situcija ir mokėti kasdienybėje surasti laimę. Juk ir be pinigų galima sugalvoti daug smagių dalykų. Gal kur kas smagiau su kaimynais pažaisti krepšinį, susiorganizuoti varžybas ar iškylą, negu pirkalioti kokių nors daiktų.

Daiktai laimės nesuteikia, jie gali būti priemonė, kad pasijustume laimingesni. Net ir pinigai yra priemonė tikslams pasiekti. Todėl visiems vaikams linkėčiau pagalvoti apie pigesnius tikslus ir visada prisiminti, kad pinigai nėra vienintelis dalykas, kuris mums sukuria laimę. Ir kad pinigai ant medžių neauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.