Ruošiamės mokyklai – 6 dizainerės patarimai, kaip sumaniai atnaujinti vaiko ir paauglio kambarį

Rugsėjis – jau ant nosies, todėl daugelis tėvų pradėjo kasmetinę pasiruošimo mokyklai odisėją. Tačiau dėmesio sulaukia ne tik kuprinės ar knygos, bet ir vaiko kambarys – anot baldų pardavėjų, šiuo laikotarpiu vaikų ir jaunuolių baldų paklausa išauga. Tačiau čia dažnai susiduriama su problema – kaip įrengti vaiko kambarį, kuris tarnautų ne vienerius metus? Kaip į mažą erdvę sutalpinti skirtingas zonas? Į šį ir daugelį kitų tėvams kylančių klausimų atsako salono „Gintaro baldai“ interjero dizainerė Jūratė Sventickienė.

Zonuoti kambarį galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą su kuo daugiau natūralaus apšvietimo, o poilsio zonoje įrenkite pritemdymą šviesą.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Zonuoti kambarį galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą su kuo daugiau natūralaus apšvietimo, o poilsio zonoje įrenkite pritemdymą šviesą.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Svarbu nepersistengti su vaikišku dekoru.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Svarbu nepersistengti su vaikišku dekoru.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Zonuoti kambarį galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą su kuo daugiau natūralaus apšvietimo, o poilsio zonoje įrenkite pritemdymą šviesą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Zonuoti kambarį galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą su kuo daugiau natūralaus apšvietimo, o poilsio zonoje įrenkite pritemdymą šviesą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Interjero dizainerė rekomenduoja atkreipti dėmesį į paauglio ar jaunuolio baldus, kurie ypatingai vertina erdvę kambaryje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Interjero dizainerė rekomenduoja atkreipti dėmesį į paauglio ar jaunuolio baldus, kurie ypatingai vertina erdvę kambaryje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 2:16 PM

Anot interjero dizainerės, kai vaiko ar jaunuolio kambarys yra tinkamai suplanuotas ir organizuotas, kai jame dominuoja tvarka, gali pagerėti ne tik vaiko emocinė būklė, bet ir mokymosi rezultatai. Tad į kokius būtiniausius žingsnius reikėtų atkreipti dėmesį?

Planuokite atsakingai

Pirmas iššūkis – kaip į nedidelį, vos 7 ar 8 kvadratinių metrų, kambarį sutalpinti skirtingas zonas.

„Kambaryje kiekviena zona – darbo, poilsio ir miego – turi rasti savo vietą. Suteikite tinkamą erdvę rašomajam stalui, kad jūsų vaikas neatliktų namų darbų ant lovos, o prie stalo jo neblaškytų žaislai ar kiti pašaliniai trukdžiai. Taip pat įrenkite atskirą kampelį žaidimams, kad išvengtumėte netvarkos miego ir poilsio zonoje“, – teigia interjero dizainerė.

Anot J. Sventickienės, zonuoti kambarį galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą su kuo daugiau natūralaus apšvietimo, o poilsio zonoje įrenkite pritemdymą šviesą.

„Galiausiai, nepamirškite išlikti lankstūs. Aš rekomenduoju įsigyti laisvai pastatomus, o ne įmontuojamus baldus ar šviesos šaltinius. Tokiu atveju turėsite daugiau laisvės, keičiantis vaiko ar paauglio poreikiams, kambarį iš naujo perplanuoti“, – pasakoja J. Sventickienė.

Nepersistenkite su dekoru

Anot interjero dizainerės, daugelis žmonių, įrengdami kambarį vaikui, tikisi, kad jis tarnaus iki pat pilnametystės. Tačiau tokiu atveju labai svarbu nepersistengti su vaikišku dekoru.

„Daug paprasčiau pasirinkti neutralų baldą, o dekorui verčiau naudoti tokias detales kaip foto tapetai, patalynė ar kilimas, kuriuos pakeisti vaikui augant bus žymiai paprasčiau ir pigiau. Tai ypač aktualu, jeigu viename kambaryje gyvena du vaikai, nes tokiu atveju neretai bandoma erdves atskirti skirtingomis spalvomis, pavyzdžiui, rožine ir žydra. Tačiau iš tokių spalvų vaikai labai greitai „išauga“. Taip pat, jeigu kambario galimybės leidžia, verčiau rinktis dvi atskiras lovas, o ne vieną dviaukštę – iš mano patirties, vaikams ūgtelėjus, laipioti į antrą lovos aukštą nebenorima“, – pataria J. Sventickienė.

Taupykite vietą

Interjero dizainerė rekomenduoja atkreipti dėmesį į paauglio ar jaunuolio baldus, kurie ypatingai vertina erdvę kambaryje.

„Jaunuoliams dažnai aktualu didesnė kambario erdvė, kur būtų galima užsiimti mėgstamais hobiais ar atsivesti draugus. Tokiu atveju galima pasvarstyti apie išskleidžiamus fotelius-lovas. Ir pamirškite apie senus sovietinius fotelius, kurie nepelnytai gadina naujų modelių įvaizdį. Pavyzdžiui, mes asortimente turime išskleidžiamas lovas-fotelius, kur čiužinys yra vientisas ir neturi sujungimo siūlės. Tai nedidelis ir praktiškas baldas, kuris atlieka miegamąją funkciją, tačiau kartu sutaupo labai brangią kambario vietą“, – priduria interjero ekspertė.

Į nuomojamus butus J. Sventickienė rekomenduoja rinktis ne masyvius, o mažesnius baldus, kad, reikalui esant, būtų galimybė juos pervežti ar pritaikyti kitur. „Vietoje trijų durų spintos, verčiau rinktis dviejų durų ir vieną atskirą komodą. Taip pat rekomenduoju rinktis neutralių spalvų baldus, pavyzdžiui, baltų ar kreminių, be ryškių detalių ar rankenėlių. Jaunuoliui išvykus mokytis į kitą miestą ar pačiam kraustantis iš nuomojamo būsto, dalį baldų bus galima nesunkiai transportuoti“, – priduria J. Sventickienė.

Venkite atvirų spintų

Nuo pliušinių žaislų, stalo žaidimų iki knygų ar hobių – vaikai turi daug daiktų, kurie gali sąlygoti netvarką. J. Sventickienė pataria kruopščiai apgalvoti daiktų laikymo erdves ir nesirinkti per daug atvirų lentynų. „Dažnai vaikai turi smulkių daiktų, kuriuos nuolat kilnoti ir valyti dulkes – gali būti tikra kančia. Verčiau rinktis daugiau uždarų spintų, kur, sudėję visus smulkius daiktus, išvengsime netvarkos jausmo“, – teigia interjero dizainerė.

Specialistė priduria, kad dažnu atveju negilūs stalčiai mažiems vaikams yra patogesni nei lentynos. Juose galima greičiau surasti ir pamatyti norimus daiktus, todėl lengviau palaikyti tvarką ir juos organizuoti.

Įrenkite tinkamą darbo erdvę

Mokymosi zoną rinkite pagal apšvietimą – rašomasis stalas turėtų gauti kuo daugiau natūralios šviesos. Skirtingai nei žaidimų erdvėje, neįkurkite mokymosi erdvės šalia tokių blaškančių dėmesį daiktų kaip televizorius, žaidimų konsolė ar kitas triukšmo šaltinis.

„Šiais laikais vis daugiau mokslų keliasi į virtualią erdvę, turime mažiau vadovėlių, įvairių spausdintų užduočių, mažėja ir kompiuteriai. Tad pačiai darbo vietai galima skirti ir mažiau vietos, verčiau paliekant daugiau erdvės daiktų laikymui – spintoms, lentynoms, daiktadėžėms ar stalčiams, kurie padės palaikyti tvarką. Netvarkinga studijų erdvė gali blaškyti ir trukdyti efektyviam mokymosi procesui“, – sako specialistė.

Anot J. Sventickienės, vertėtų atkreipti dėmesį ir į ergonominius aspektus: sėdint prie stalo vaiko keliai neturėtų būti sulenkti mažiau nei 90 laipsnių kampu, galva turėtų žiūrėti tiesiai, o kėdė turėtų turėti atramą nugarai.

Lovą rinkitės praktišką

Anot J. Sventickienės, lova – tai baldas, kurį verčiau rinktis galvojant apie kelių metų perspektyvą. „Jeigu yra galimybė, aš rekomenduoju galvoti apie ateitį ir rinktis platesnę lovą, pavyzdžiui, ne 90 cm, o 120 cm. Tokiu atveju pats baldas tarnaus ilgiau, o norint atsinaujint, visada bus galima pakeisti čiužinį“, – priduria ekspertė.

Anot specialistės, dėl higienos sumetimų vaiko lovą rekomenduojama kloti, nes dažnai ten prigulama su viršutiniais drabužiais. Tokiu atveju ypatingai svarbus lovos kriterijus – patalynės dėžės ar stalčiai.

„Galiausiai, norint miego zonoje sukurti daugiau erdvės daiktų laikymui, lovą galima stumti ne prie sienos ar į kampą, o centre prie sienos, kad lova būtų pasiekiama iš abiejų pusių. Tokiu būdu daugiau lentynėlių ar spintelių bus galima pastatyti iš abiejų lovos pusių“, – priduria ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?