Laisvalaikio pramoga, kuri suteikia vaikams daugiau laimės

Ar girdėjote tokį faktą, kad žmonės, kurie slidinėja, yra laimingesni? Tą liudija mokslininkai. Tad išsivežti vaikus į kalnus – puikus sprendimas. Ir pramoga su šeima gryname ore, ir puikus sportas, ir daug daugiau laimės. O ko gi labiausiai trokštame savo atžaloms?

Pramoga visai šeimai – slidinėjimas.
Pramoga visai šeimai – slidinėjimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 10:12 AM, atnaujinta Feb 27, 2024, 10:33 AM

Mokslininkai liudija: slidininkai – laimingesni žmonės

Gal todėl žmonės instinktyviai renkasi šį sportą? Tokiu laisvalaikio praleidimo būdu mėgaujamasi drauge su visa šeima. Dažniausiai pasirenkamos įstabiais vaizdais žavinčios Alpių ar Pirėnų kalnų snieguotos viršūnės.

Taigi ką svarbaus prigriebti, kad jaustumėtės dar jaukiau, taptumėte dar laimingesniais? Kaip išsirinkti ne tik gražias, bet ir puikiai savo funkciją atliekančias reikalingas priemones – ekipuotę slidinėjimui? Patarimais šeimai dalinasi prekybos centro internete „Varle.lt“ ekspertė.

Patogi ir puikiai kūno šilumą palaikanti apranga

Patogumas? Be abejonės. Jis bene kiekvieno sportininko svajonė. Lengvas, lankstus judėjimas – tai, kas svarbiausia, užsiimant bet kuria sporto rūšimi.

Slidinėjimo kelnės, striukės, vadinamoji „termo“ apranga, viršutinis megztinis, slidinėjimo kojinės bei slidinėjimo pirštinės. Būtent šios priemonės – esminiai aprangos elementai. Nuo jų pasirinkimo priklausys ir jūsų komforto jausmas.

„Slidinėjimo kelnės bei striukė turi pasižymėti tokiomis savybėmis kaip atsparumas vandeniui, nepralaidumas vėjui, pašiltinimas, apsaugos nuo sniego patekimo į batus, patogios kišenės bei kt. Termo rūbai – ilgi apatiniai rūbai, sugeriantys prakaitą bei palaikantys kūno šilumą, turėtų būti vilnoniai, sintetiniai arba šilkiniai (medvilniniai suteikia priešingą efektą – su jais gali tapti šalta). Patartina rinktis specialias sintetines arba vilnones slidinėjimo kojines.

Pirštinės – ne ką mažesnės svarbos aprangos elementas. Tad būtinai atkreipkite dėmesį į jų atsparumą vandeniui ar gebėjimą jį atstumti, į jums tinkamą pašiltinimo dydį (juk kiekvieno šilumos poreikis skirtingas). Taipogi, turėkite omeny, jog šio tipo pirštinės pasižymi tokiomis savybėmis kaip ilgomis rankovėmis, atliekančiomis puikią funkciją – neleidžiančiomis sniegui patekti po striuke,“ – pataria prekybos centro internete „Varle.lt“ ekspertė Laura Aksomitaitė.

O kaip dizainas? Suteikite sau ir šį malonumą! Derinkite kokybę bei grožį, jums patinkančias spalvas! Tai irgi dalis puikios savijautos kūrimo proceso.

Batai – šilti ir patogūs

Dar liaudies išmintis bylojo, kad labai svarbu, jog kojos būtų šiltai apautos. Tai patvirtina ir dabartiniai moksliniai tyrimai. Teigiama, taip tikimybė susirgti peršalimo ligomis sumažėja beveik 70 proc. Slidinėjant tam puikiai gali pasitarnauti batai. Dovanoti ne tik patogumą, bet ir išlaikyti kojos šilumą. Taigi šis pasirinkimas taipogi reikšmingas.

„Atsižvelgti į išorinio bato kiauto kietumą (kietumo indeksą) – štai kas labai svarbu renkantis slidinėjimo batus. Būtent nuo jo priklauso tiek batų patogumas, tiek šiltumas. Indeksas lemia apavo jautrumą, geresnį ar prastesnį laviravimą išvystant atitinkamą greitį slidinėjant. Puikios ir tokios batų savybės kaip smūgių sugėrimas, reguliuojamas kietumas, jų tinkamumas vaikščioti (ne tik slidinėti).

Būtinai išsirinkite tinkamo dydžio batus, kurie tikrai jums tiktų pagal jūsų kojos formas, apimtis. Tai lemia ne tik patogumą juos avint, bet ir naudojimo paprastumą, netgi sveikatą bei stabilumą slidinėjant. Čia pravartu žinoti, kad dauguma modelių batų plotis yra reguliuojamas,“ – žiniomis dalijasi ekspertė L. Aksomitaitė.

Mielas aksesuaras ar būtina priemonė?

Akiniai saugantys nuo saulės, akiniai saugantys nuo vėjo, povandeninio nardymo akiniai. Bene kiekvienam elementaru, jog mūsų akims reikalinga apsauga. Kalnų slidinėjimas ypač reikalauja šios priemonės slidinėjimo įrangos krepšyje.

Juk ar numanėte, kad kalnuose dėl mažesnio oro tankio ne taip gerai išfiltruojami ultravioletiniai spinduliai? Ar susimąstėte, kokį poveikį akims daro sniegas ryškiai ir intensyviai atspindintis saulę? Ar numanote, koks pojūtis ledo krisleliams patekus į akis?

Tik kurdami savo stilių neužmirškite ir reikšmingų techninių savybių. „Privalu pasirinkti tinkamą akinių lęšių tipą ir spalvą, jų papildomas ypatybes kaip 100 proc. apsaugą nuo ultravioletinių spindulių, poliarizuotus ar fotochrominius lęšius. Analizuojant rėmo savybes, svarbi medžiaga iš kurios jis yra pagamintas (žemose temperatūrose nuo to priklauso rėmo lankstumas), taipogi patogumas juos nešiojant. Akinių ventiliacinės ir atsparumo rasojimui savybės – tai dar pora reikšmingų aspektų.

Technologijų mėgėjai renkasi naujausius, išmaniausius akinių modelius. Tuomet jie turi ir tokias galimybes kaip slidinėjimo patirties fotografavimas ar filmavimas. Kai kuriems klientams aktuali integruota GPS funkcija, kadangi ji leidžia stebėti išvystytą greitį, buvimo vietą bei aukštį,“ – akinių pasirinkimo aspektus detalizuoja ekspertė.

Taigi atsakingai ir atidžiai pasirūpinę reikalingomis priemonėmis kelionei, prieš išvykdami bent lengvai pasitreniruokite, kad kūnas nepatirtų didelio krūvio šoko, o tik mėgautųsi gaunamais malonumais. Ir – smagių potyrių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo