Pramogos Utenos krašte: žymių žmonių skulptūrų parkas, raganų muziejus ir margučių kolekcija

Pavasarį pasitikti verta užsukus į Uteną ir Utenos rajoną. Ne tik miškais ir ežerais garsėja šis kraštas, bet ir daugybe lankytinų objektų. Dalijamės įdomiausiomis vietomis!

Lankytini objektai Utenos rajone.<br>lrytas.lt koliažas.
Lankytini objektai Utenos rajone.<br>lrytas.lt koliažas.
Užpalių kraštas.<br>Utenos TIC nuotr.
Užpalių kraštas.<br>Utenos TIC nuotr.
Vytauto Valiušio keramikos muziejus.<br> Utenos TIC nuotr.
Vytauto Valiušio keramikos muziejus.<br> Utenos TIC nuotr.
Stovyklavietė „Žygeivių slėnis“.<br> Utenos TIC nuotr.
Stovyklavietė „Žygeivių slėnis“.<br> Utenos TIC nuotr.
Ąžuolijos botaninio zoologinio savivaldybės draustinio mokomasis gamtos takas.<br> Utenos TIC nuotr.
Ąžuolijos botaninio zoologinio savivaldybės draustinio mokomasis gamtos takas.<br> Utenos TIC nuotr.
Edukacijos Odetos Bražėnienės galerija.<br> Utenos TIC nuotr.
Edukacijos Odetos Bražėnienės galerija.<br> Utenos TIC nuotr.
Netradicinių skulptūrų parkas.<br> Utenos TIC nuotr.
Netradicinių skulptūrų parkas.<br> Utenos TIC nuotr.
Triušiukų slėnis.<br> Utenos TIC nuotr.
Triušiukų slėnis.<br> Utenos TIC nuotr.
Raganų muziejus.<br>Utenos TIC nuotr. 
Raganų muziejus.<br>Utenos TIC nuotr. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 7:00 PM

Triušiukų slėnis

Tai puiki vieta praleisti laisvalaikį su šeima ar draugais. 4,5 ha ploto teritorijoje galėsite pamatyti daugiau nei 50 skirtingų veislių triušių ir triušiukų, juos paglostyti ir pamaitinti. Čia pasigrožėsite tauriaisiais elniais, danieliais, lamomis, kengūromis, kupranugariu, alpakomis, Afrikietiškomis karvytėmis, arkliukais, asiliukais, Kamerūno ožiukais, nutrijomis, įvairiais paukščiais ir kitais šio slėnio gyventojais. Prisėdę pailsėti pavėsinėje galėsite užsisakyti kavos ar arbatos, užkandžių. Lankytojus priima nuo balandžio 1 d.!

Vytauto Valiušio keramikos muziejus

Keramikas Vytautas Valiušis, dabar jau tituluotas pirmasis nepriklausomos Lietuvos puodžių karalius, 2000 m. įkūrė keramikos muziejų Leliūnų kaime. Muziejaus ekspozicijų salėse eksponuojami autentiški senosios keramikos pavyzdžiai, kurie skiriasi savo forma, paskirtimi, gamybos technika, puošyba. Šalia jų eksponuojami naujieji keramikos kūriniai, etnografiniai eksponatai. Muziejuje įrengta edukacinė klasė, kur galėsite patys išbandyti keramiko duoną bei nedidelė suvenyrų krautuvėlė.

Netradicinių skulptūrų parkas

Ar žinote, kad netoli Utenos miesto yra unikalus skulptūrų parkas, kur svečius pasitinka daktaro Unikausko skulptūra, eglių pavėsyje įsitaisęs lenktynininkas Benediktas Vanagas, o painiame labirinte slepiasi animacinių filmukų herojai? Jei nepaklysite ten sutiksite ir „Dviračio žinių“ peliukus, pievelėje besiilsintį Vidą Bareikį, Virgį Stakėną, Andrių Mamontovą ir daugelį kitų pramogų pasaulio žvaigždžių.

Tik atvykimo laiką suderinkite iš anksto +370 674 04569, gmazuras@yahoo.com – juk žymūs žmonės nuolat užimti... Teritoriją puošia ne tik žymių žmonių, bet ir monumentalios metalo skulptūros, parke įrengtas pažintinis atradimų labirintas vaikams, vaikų žaidimo aikštelė, meno dirbtuvės, tad norintys gali lipdyti žiesti, įsigyti įvairių keramikos darbų. Adresas: Tuopų g. 37, Antalgė, Leliūnų sen., Utenos r.

Raganų muziejus Pačkėnuose

Vienintelis Lietuvoje Raganų muziejus įsikūrė 2018 m. Pačkėnų laisvalaikio centro patalpose. Bendruomenės gyventoja Judita Krutoguz, kuri raganas kuria jau virš 30 metų, muziejui padovanojo raganaičių kolekciją, turinčią savo istorijas ir legendas, kurias muziejaus lankytojams seka gyva Raganaitė (personažas). Raganų muziejuje galima užsisakyti edukacijas, dalyvauti dirbtuvėlėse ir pramogauti žaidimų erdvėje, taip pat įsigyti raganiškų suvenyrų ir skanėstų. Raganų nereikia bijoti, jas reikia pažinti. Muziejaus ieškokite Sodžiaus g.17, Pačkėnų kaime Utenos rajone.

Žirginio sporto klubas „Utenos žirgynas“

Ieškantys ekstremalių pramogų kviečiame apsilankyti žirginio sporto klube „Utenos žirgynas“ – ten galima pajodinėti arba užsisakyti apžvalginę ekskursiją su vežimaičiu, o žiemos metu – ir pasivažinėti žirgų traukiamomis rogėmis, pasižvalgyti po žiemiškosios Utenos miesto apylinkes.

Stovyklavietė „Žygeivių slėnis“

Aktyvus laisvalaikis Sėlių krašte: pažintiniai žygiai su įdomiomis užduotimis pėsčiomis, dviračiais ar visureigiu, pievos riedulys, vienintelė rytų Lietuvoje landšaftinio šaudymo iš lanko trasa, akmens amžiaus kliūčių takas, akmeninis golfas ir nakvynė medžiuose.

Užpalių kraštas

Užpaliai – miestelis, išsidėstęs abipus itin baidarininkų mėgstamos Šventosios upės. Septynis šios upės vingius galite suskaičiuoti įkopę į Lygamiškio piliakalnį. Šalia piliakalnio guli legendomis apipintas akmuo „Laumės valtis“, o netoliese iš žemės sunkiasi šv. Krokulės šaltinis – jo vanduo ne tik skanus atsigerti, bet ir garsėja kaip gydantis ligas.

Vos keli kilometrai nuo Užpalių miestelio jus pasitiks vienas gražiausių ir didžiausių Lietuvoje Šeimyniškių piliakalnis ir atodanga su konglomerato uola. Pačiame Užpalių miestelyje dvaro arklidėse-kamenyčioje galima susitikti su Viktorija Jovariene, kuri žinoma Užpalių žirgininkė, pirmoji moteris dalyvavusi respublikinėse Sartų žirgų lenktynėse ir mielai dalinasi savo istorijomis. Kamenyčioje taip pat galima pamatyti: „100 abrūsų menę“, viršaičio kabinetą, „Kamarą mergelams“, „Bankelį“, senovinės mokyklos klasę ir dar daugelį kitų įdomybių.

Dauniškio parkas

Dauniškio ežero, tyvuliuojančio Utenos miesto centre, pakrantė – gyventojų bei svečių širdis: aplink ežerą nutiesti takai, įrengti suoleliai, kruopščiai prižiūrimi įvairūs želdiniai ir vejos, teritorija apšviesta. Čia įrengtos žaidimų aikštelės, o 750-ųjų miesto įkūrimo metinių proga (2011 m.), Utena gavo įspūdingą dovaną: Dauniškio ežere buvo įrengta unikali atrakcija – šviečiantis ir grojantis fontanas su vandens ekranu (veikia tik vasarą).

Vyžuonos parkas

Vyžuonos parkas pavadintas per jį tekančios upės vardu ir yra didžiausias parkas Utenos mieste. Gyvybingas visais metų laikais, parkas kviečia atsikvėpti ne tik uteniškius, bet ir miesto svečius. Čia nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengtas unikalus „Sveikatingumo takas“, kurį sudaro 10 aikštelių, skirtų skirtingoms sportuojančių asmenų grupėms, su lauko treniruokliais, vaikų žaidimo įrenginiais ir informaciniais stendais. Ekstremalaus sporto mėgėjams įrengta BMX dviračių trasa. Parką puošia kruopščiai tvarkomi želdynai, amfiteatras, o romantikos mėgėjus žavi net 7 tiltai, vedantys per Vyžuonos ir Utenėlės upes.

Ąžuolijos botaninio zoologinio savivaldybės draustinio mokomasis gamtos takas

Ąžuolijos miškas yra Utenos rajone, Leliūnų seniūnijoje. Pagal medynų sudėtį, kurioje vyrauja ąžuolai, drebulės, uosiai, liepos, tai – Vidurio Europos plačialapių miškų šiaurinio pozonio miškas. Bendras Ąžuolijos miško plotas 305 ha. Draustinyje įrengtas Ąžuolijos draustinio mokomasis gamtos takas., kurio ilgis apie 1,6 km. Takas linijinis, tad pasiekus jo pabaigą reikės grįžti atgal tuo pačiu maršrutu.

Taką rasite važiuodami magistraliniu keliu A14 (Utena-Vilnius) važiuodami nuo Utenos penktame kilometre privažiavę buvusio geležinkelio tiltą, sukite į kairėje pusėje esantį keliuką prieš pat tiltą ir šiek tiek pavažiavus keliuku palikite automobilį (GPS: 55.464136, 25.571232 (WGS). Toliau reikia eiti keliuku tiesiai. Sekdami rodykles prieisite tako pradžią žymintį informacinį stendą ir galėsite aplankyti 14 tako stotelių.

Edukacijos Odetos Bražėnienės galerijoje

Edukatorė – tautodailininkė, meno kūrėja, sertifikuota tradicinių amatų meistrė, „Aukso vainiko“ ir dviejų LR Kultūros ministerijos premijų laureatė, mokomųjų knygų autorė Odeta Tumėnaitė – Bražėnienė organizuoja edukacinius užsiėmimus:

  • Margučių išrašymas karštu vašku
  • Margučių skutinėjimas
  • Linoraižinio sukūrimas: nuo idėjos iki atspaudo
  • Tradicinis medžio raižinys
  • Taikomojo pobūdžio karpiniai ( užuolaidėlės, kampinukės, servetėlės ir pan.)
  • Kerpame tradicinį simetrišką karpinį
  • Karpiniai Kalėdoms.

Odetos galerijoje eksponuojama įspūdinga margučių kolekcija. Bene skaitlingiausia jos dalis – lietuvių meistrų tradicinėmis technikomis sukurti margučiai: skutinėti ir išrašyti karštu vašku. Čia rasite tradicinių margučių iš įvairių šalių, taip pat autorinių kūrinių, brangių porcelianinių ir kitokių suvenyrinių kiaušinių. Galerijoje eksponuojamos knygos ir žurnalai apie margučius iš viso pasaulio. Rasite kiaušinių iš įvairių medžiagų: molio, gintaro, metalo, stiklo, medžio, vaško ir t.t. Galerijos savininkė papasakos įdomiausių dalykų apie šiuos mažus, bet ypatingus paprotinio meno kūrinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.