Siūlo būdus, kaip priversti tėčius išeiti tikrų tėvystės atostogų ir pakeisti išmokų tvarką

Europos Sąjunga priėmė direktyvą, kuri numato pareigą visoms valstybėms numatyti tiek tėčiui, tiek mamai būtinus vaiko priežiūros mėnesius, kurie vadinami neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais.

Teigiama, kad pagal naują išmokų tvarką būsimos šeimos nenukentėtų, o dar labiau išloštų – gautų didesnes išmokas, reikėtų mažesnio darbo stažo joms gauti ir galėtų dirbti augindami vaikus iki vienerių.<br> 123rf.com nuotr.
Teigiama, kad pagal naują išmokų tvarką būsimos šeimos nenukentėtų, o dar labiau išloštų – gautų didesnes išmokas, reikėtų mažesnio darbo stažo joms gauti ir galėtų dirbti augindami vaikus iki vienerių.<br> 123rf.com nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasidalijo ir asmenine patirtimi, kuomet jauniausius tris vaikus jis po pusmetį prižiūrėjo pats, žmoną išleisdamas dirbti.<br>D.Umbraso nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasidalijo ir asmenine patirtimi, kuomet jauniausius tris vaikus jis po pusmetį prižiūrėjo pats, žmoną išleisdamas dirbti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2020, 12:09 PM, atnaujinta Jun 30, 2020, 1:03 PM

Tai reiškia, kad tiek vaiko tėtis, tiek mama bent po 2 mėnesius turėtų prižiūrėti savo mažylį – likusį laiką būtų galima dalintis pagal šeimos poreikį. Atsisakius galimybe pasinaudoti privalomais vaiko priežiūros mėnesiais, jų nebus galima perleisti kitam sutuoktiniui ar partneriui.

Statistika neatspindi realybės

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pristatė pasiūlymus, kaip galėtų pasikeisti vaiko priežiūros atostogų sistema Lietuvoje inkorporavus europinę nuostatą dėl neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų mėnesių.

„Manau, kad turime vieną dosniausių sistemų Europoje ir neretai šeimos iš kitų šalių su pavydu žiūri į mus. Tačiau, kiekviena sistema turi trūkumų ir priežasčių ją koreguoti, todėl visuomenės svarstymas pristatome keletą alternatyvų, kurių viena jų būtų priimta ateityje“, – teigė L.Kukuraitis.

Statistika rodo, kad vis daugiau tėvų pasinaudoja galimybe pasiimti vaiko priežiūros atostogas antraisiais metais. Šiuo metu tai padarę yra daugiau nei 10 tūkst. tėčių.

„Gaila, situacija tokia, kad tai tik statistika, didžioji dauguma tėvų, kaip dirbo, taip ir dirba, o vaikus prižiūri motinos, kurios yra draudžiamos valstybės“, – pastebėjo ministras.

Ji ypač apgailestavo, jog ši tendencija turi daug neigiamų pasekmių moterims – darbdaviai nenoriai priima mažus vaikus auginančias mamas į darbą, po dvejų ar trejų metų pertraukos motinystės atostogose joms sunku grįžti į tą pačią darbo vietą, o jų užmokestis visą tą laikotarpį neauga.

„Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje vyrų užmokestis yra didesnis. Lygiai tas pats su moterų socialinėmis garantijomis – likdamos faktinėje vaiko priežiūroje jos yra draudžiamos tik nuo minimalaus atlyginimo, todėl vėliau gauna mažesnes pensijos išmokas“, – susirūpinimą išreiškė Socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Remiasi asmenine patirtimi

Lietuva, kaip ir kitos Europos sąjungos narės priėmė direktyvą dėl asmeninio ir gyvenimo pussiausvyros, kuri iki 2023 metų įpareigoja gerinti šią situaciją. Tiesa, kai kuriuos punktus mūsų šalis jau išpildžiusi su kaupu, pavyzdžiui, vietoje siūlomų 8 mėnesių vaiko priežiūros atostogų, Lietuvoje galima pasinaudoti 12 ar net 24 mėnesiais.

Kitos užduotys – palengvinti reikalavimus tėčiams, kurie nori pasinaudoti apmokomomis mėnesio atostogomis ir įteisinti neperleidžiamas 2 mėnesių vaikų priežiūros atostogas.

„Norėčiau pasidalinti savo patirtimi – auginu penkis vaikus, o su jauniausiais trimis vidutiniškai buvau pasiėmęs po šešis mėnesius vaiko priežiūros atostogų ir leidau laiką su vaikais dalindamasis našta su žmona.

Manau, tėvams yra būtina skirti laiko santykiui su mažyliais. Jei motinoms tai natūrali patirtis, nes ji juos nešioja devynis mėnesius, tai tėčiams reikia priprasti prie pasikeitusios situacijos, – teigė L.Kukuraitis. – Neretai girdžiu, kad tėvai su vaikais susipažįsta, kai jiems sukanka treji ir jie pradeda kalbėti, džiugu, kad man to nenutiko.“

Išmokos net padidėtų

Be neperleidžiamų atostogų, pasikeistų ir išmokų tvarka. Šiuo metu viešajai diskusijai siūlomos dvi alternatyvos:

  • I variantas – išmoka mokama iki kol vaikui sukaks 24 mėn.
  • II variantas – išmoka mokama, kol vaiku sukaks 18 mėn.

Šiuo metu galiojanti tėvystės išmokų tvarka yra:

  • Vaiko priežiūros atostogos iki kol vaikui sukaks 12 mėn. – mokama 77,58 proc. buvusio atlyginimo;
  • Vaiko priežiūros atostogos iki kol vaikui sukaks 24 mėn. – pirmaisiais metais mokama 54,31 proc., antraisiais 31.03 proc. buvusio atlyginimo.

I variante išmokos būtų:

  • Keturis privalomus mėnesius būtų mokama 78 proc. išmoka, kuri būtų daugiau nei 100 proc. buvusio užmokesčio į rankas;
  • Iki 12 mėn. – 45 proc. buvusio atlyginimo;
  • Nuo 12 iki 24 mėn. – 25 proc. buvusio atlyginimo

II variante išmokos būtų:

  • Keturis privalomus mėnesius būtų mokama 78 proc. išmoka, kuri būtų daugiau nei 100 proc. buvusio užmokesčio į rankas;
  • Visą kitą laikotarpį iki kol vaikui sukaks 18 mėn. – 60 proc. buvusio atlyginimo;

„Abiejų alternatyvų atveju, šeima bendroje visumoje gautų daugiau arba tiek pati, kiek gauna dabar“, – pastebėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus specialistė Donata Telišauskaitė-Čekanavičė.

Pavyzdžiui, jei ant popieriaus mama ar tėtis gauna 1466 Eur atlyginimą, o į rankas 928 Eur (tai planuojamas vidutinis darbo užmokestis 2021 metais), tai pasirinkus vienerių metų išmokos laikotarpį iš viso gauna 9400 Eur, o per dvejus metus – 11700 Eur į rankas.

Pagal naujas alternatyvas per 24 mėn. šeima gautų 11770 Eur, o per 18 mėn. 12650 Eur  į rankas.

Jei tėčiai atsisakytų pasinaudoti savo neperleidžiamais mėnesiais išmokos atitinkamai būtų mokamos 16 arba 22 mėnesius.

Mažėtų privalomas darbo stažas

Dar vienas pasiūlymas laukia visuomenės bei specialistų nuomonės, tai galimybė dirbti vaiko priežiūros atostogose.

Šiuo metu pirmaisiais metais yra sudaryta galimybė dirbti, bet išmoka mažinama atitinkamai pagal uždirbtas pajamas.

„Siekiant, kad mamos labiau įsitrauktų į darbo rinką, siūloma kad neperleidžiamaisiais mėnesiais nei tėtis, nei mama negalėtų užsiimti darbine veikla arba būtų išmoka atitinkamai mažinama. Perleidžiamaisiais likusiais mėnesiais tėtis ir mama galėtų užsiimti darbine veikla, bet pajamų suma neturėtų viršyti ankstesnio darbo 100 proc.“, – pranešė D. Telišauskaitė-Čekanavičė.

Be to, siūloma persvarstyti iš galimybę gauti išmoką. Šiuo metu tėvystės išmoką gauna tik tiek kurie turi dvylikos mėnesių darbo stažą įgytą per du pastaruosius metus. Šį laikotarpį siūloma sumažinti iki šešių mėnesių per paskutinius dvylika mėnesių.

„Einame konsultavimosi su visuomene keliu ir tik radus visiems tinkamą kompromisą pradėtume rengti teisės aktus svarstymui.  rudenį norime turėti ekspertų išvadas ir visuomenės balsus, o priimti teisės aktus jau būtų kito politinio ciklo atsakomybė“, – teigė L. Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.