Atliktame tyrime paaiškėjo, kiek tėvų pritaria vaikų sugrįžimui į mokyklas

Susidūrus su karantinu, išmėginus darbą iš namų bei nuotolinį mokymą, šeimos susidūrė su sunkumais, siekiant suderinti darbo ir šeimos balansą. Daugelis tėvų patyrė nuovargį, nerimą ir stresą. Artėjant naujiems mokslo metams, tėvai dalijasi savo jausmais apie šį labai skirtingą sugrįžimo į mokyklą laikotarpį.

Tyrimas parodė, kad 77 procentai tėvų pritaria vyriausybės sprendimui pradėti mokslo metus mokykloje.<br>D.Umbraso nuotr.
Tyrimas parodė, kad 77 procentai tėvų pritaria vyriausybės sprendimui pradėti mokslo metus mokykloje.<br>D.Umbraso nuotr.
58 procentų tėvų neturėtų galimybės pasilikti su vaikais namuose.<br>T.Bauro nuotr.
58 procentų tėvų neturėtų galimybės pasilikti su vaikais namuose.<br>T.Bauro nuotr.
aaiškėjo, kad nepaisant augančio koronaviruso atvejų skaičiaus visoje Europoje, dauguma tėvų rugsėjį nori savo vaikus vesti į mokyklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
aaiškėjo, kad nepaisant augančio koronaviruso atvejų skaičiaus visoje Europoje, dauguma tėvų rugsėjį nori savo vaikus vesti į mokyklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Uždarius mokyklas ir darželius, tėvai bijo, jog neturės galimybės nei tinkamai atlikti darbą, nei padėti vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Uždarius mokyklas ir darželius, tėvai bijo, jog neturės galimybės nei tinkamai atlikti darbą, nei padėti vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 25, 2020, 11:30 AM, atnaujinta Sep 10, 2020, 9:58 AM

„Yoopies“ – tarptautinė vaikų priežiūros ir pagalbos namuose paslaugų platforma – atliko tyrimą ir apklausė 218 tėvų, siekiant suprasti tėvų požiūrį dėl vaikų sugrįžimo į mokyklą Covid-19 aplinkybėmis bei kokios tėvų galimybės, jei mokyklos ir darželiai vėl būtų uždaromi.

Tyrimas parodė, kad 77 procentai tėvų pritaria vyriausybės sprendimui pradėti mokslo metus mokykloje, o 58 procentų tėvų neturėtų galimybės pasilikti su vaikais namuose.

Karantino metu užsidarius mokyklos ir darželiams, daugeliui tėvų ši situacija sukėlė nuovargį, stresą ar nerimą. Karantino metu atliktos apklausos metu trys ketvirtadaliai apklaustųjų prisipažino, kad jiems kilo problemų, mėginant suderinti profesinį gyvenimą ir vaikų priežiūrą.

Sprendimui dėl vaikų sugrįžimo į mokyklas rugsėjį labiausiai pritarė dirbantys tėvai: pradėti mokslo metus įprastai pritarė 81 procentai dirbančių, 69 procentai dirbančių nuotoliniu būdu bei pusę nedirbančių tėvų.

Nepaisant baimės dėl galimo užsikrėtimo Covid-19, grįžimas į mokyklą laikomas būtinu norint atnaujinti „normalų“ visos šeimos gyvenimą. Tėvams, galintiems sutelkti dėmesį į darbą, ir vaikams bei jauniems žmonėms, kurie vėl įsitraukia į socialinį ir švietimo kontekstą, kuris yra pagrindinas jų augimui.

Dėl vaikų kelionės į mokyklą, didžioji dalis šeimų planuoja vežti vaikus į mokyklą automobiliu (52,29 procentai), trečdalis (31,37 procentai) eis pėstute, dviračiu ar paspirtuku ir likę vos 16,34 procentai vaikų keliaus į mokyklą viešuoju transportu.

Apklausos rezultatai rodo, jog net 27,14 procentai, pažeidžiamiausios amžiaus grupės vaikai (11-18 metų), keliaus į mokyklą viešuoju transportu. Tėvams neturint galimybės nuvežti vaikų automobiliu, vyresnio amžiaus vaikų grupė atsiduria didesnėje Covid-19 užsikrėtimo rizikoje.

Jeigu Covid-19 atvejų skaičius išaugs, Vyriausybės planas, kaip žinoma, yra aiškus: mokymai nuotoliniu būdu arba derinant pamokas mokykloje ir nuotolinį mokymą. Tačiau, kaip tokiu atveju tvarkysis ir savo darbotvarkę organizuos tėvai?

Apklausos duomenimis daugiau nei pusė (58 procentai) dirbančių tėvų nurodo, jog neturės galimybės pasilikti su vaikais namuose. Tokiu atveju, turės išeiti iš darbo, imti nemokamas atostogas arba tęsti darbus bei samdyti auklę pilnu etatu.

Apklausoje daugelis tėvų dalijasi, jog uždarius mokyklas ir darželius, jiems teks dirbti kur kas daugiau, kadangi dirbs trimis etatais po 8 valandas, 24 valandas per parą. Nemažai tėvų pavasarį mėgino suderinti visas tris roles: darbuotojai, mokytojai bei, žinoma, tėvai, bet daugeliui ši turėta patirtis kelia nerimą dėl ateities. Tėvai bijo, jog neturės galimybės nei tinkamai atlikti darbą, nei padėti vaikams.

„Yoopies“ tyrimas buvo atliktas keliose Europos šalyse bei buvo apklausta viso 2 990 tėvų. Paaiškėjo, kad nepaisant augančio koronaviruso atvejų skaičiaus visoje Europoje, dauguma tėvų rugsėjį nori savo vaikus vesti į mokyklą: Lietuvoje tam pritaria 77 procentai, Jungtinėje Karalystėje 76 procentai, Prancūzijoje 76 procentai, Italijoje 63 procentai, Ispanijoje 59 procentai, Portugalijoje 44 procentai tėvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.