Intuityvaus valgymo dietistė Živilė: valgyti tėvų įkalbinajami vaikai pamiršta alkio jausmą

Socialiniuose tinkluose savo asmeninėje paskyroje „Dietistė Živilė“ receptais ir mitybos patarimais besidalijanti Živilė Dumbraitė paklausta, kas yra intuityvus valgymas šypsosi: „Jei pasaulyje nebūtų dietų kultūros bei perdėtai sveikos gyvensenos kulto, intuityvus valgymas būtų tiesiog valgymas.“ Tad šįkart ir kalbame apie tai, kaip to išmokyti vaikus.

„Dažnu atveju tėvai neįsiklauso į vaiko poreikius“, – teigia dietistė Živilė Dumbraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Dažnu atveju tėvai neįsiklauso į vaiko poreikius“, – teigia dietistė Živilė Dumbraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 „Dažnu atveju tėvai neįsiklauso į vaiko poreikius“, – teigia dietistė Živilė Dumbraitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 „Dažnu atveju tėvai neįsiklauso į vaiko poreikius“, – teigia dietistė Živilė Dumbraitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2021, 1:15 PM, atnaujinta Sep 7, 2021, 10:56 AM

– Nuo kokio amžiaus intuityvus valgymas gali būti pritaikomas vaikams?

– Kiekvienas žmogus gimsta turėdamas tam tikrus signalus, susijusius su valgymu: kada valgyti, kiek valgyti, kada sustoti, netgi ką valgyti ir pan. Augant šeimoje formuojami įvairūs įpročiai, kurie skatina ignoruoti intuityvius alkio ir sotumo signalus ir laikui bėgant žmonės juos tiesiog pamiršta.

– Kaip šeima galėtų vadovautis intuityvaus valgymo principais?

– Visų pirma, identifikuoti dietų kultūros teiginius ir jų atsisakyti. Neskirstyti maisto į kategorijas „geras“ ir „blogas“. Iš esmės visi maisto produktai yra geri ir tinkami, svarbu kaip juos patiekiame ir kokiame kontekste.

Leiskite vaikams ir sau valgyti tada, kada norisi, įsidėkite į lėkštę tiek kiek tuo metu norisi maisto ir neverskite savęs ar vaikų pabaigti visko, jei nesinori, net jei tai paskutinis kąsnis. Valgykite sąmoningai, be ekranų ar kitų trikdžių, paverskite valgymą šeimos laiku prie stalo.

– Viena iš pagrindinių intuityvaus valgymo sąlygų – išmokti jausti alkį, bet šiuolaikiniai vaikai, rodos, net nežino, kas tai yra?

– Žino, tačiau dažnu atveju tėvai neįsiklauso į vaiko poreikius. Juk tėvams rūpi, kad vaikas būtų sotus, laimingas. Todėl dažnu atveju matome, kaip rūpestinga mama liepia suvalgyti na dar nors kąsnį savo vaiką, nors jis jau zirzia, kad nebenori.

Taip laikui bėgant vaikai nebesupranta, kas tas alkis ir valgo, nes reikia, nes tėvai liepia. Vėliau tai gali vesti ir prie įvairių valgymo sutrikimų, kai tiesiog nebejaučiamas ne tik alkis, bet ir sotumas.

– Kaip jiems padėti atpažinti savo kūno poreikius?

– Laikykitės rutinos. Jei jau taip atsitiko, kad sunku tiek jums, tiek vaikams pajausti alkį bei sotumą, tiesiog stenkitės valgyti tuo pačiu metu kasdien.

Tai padės organizmui atsiminti, kas yra alkis bei sotumas. Taip pat neverskite vaikų valgyti, jei jie nenori, geriau leiskite jiems išalkti ir tada jie patys paprašys maisto.

– Ar maitinantis intuityviai galima planuoti savaitės meniu?

– Tikrai taip. Aš pati visuomet susiplanuoju savaitės meniu. Svarbiausia taisyklė – neprisirišti prie tos dienos valgiaraščio. Jei apsiperkate savaitei, o tarkime pirmadienį visai nenorite to, ką suplanavote, rinkitės kitų dienų meniu, keiskite pietų, pusryčių ar vakarienės patiekalus taip, kaip jums norisi. Palikite vietos likučiams ar spontaniškam patiekalui, kurį pagaminsite iš šaldytuve esančių produktų.

– Kokie būtų bendri patarimai šeimos savaitės meniu – kas jame turėtų būtinai atsidurti, o kas rečiau?

– Siūlau visuomet turėti savo šaldytuve šviežių sezoninių daržovių, kuo įvairesnių, kad galėtumėte jas lengviau įdėti į įvairius patiekalus. Taip pat spintelėse turėkite įvairių kruopų, kurios puikiai tinka greitiems ir vertingiems pusryčiams.

Mėsą ir žuvį rinkitės šviežią ir geriau tik tiek, kiek sunaudosite per savaitę. Žinoma, visuomet galima užsišaldyti, bet šviežia yra vertingiau ir geriau.

Kiaušiniai taip pat yra produktas, derantis praktiškai su bet kuo, tad jų patariu visuomet turėti šaldytuve.

Na ir žinoma. pieno produktai, jei tokius vartojate, įvairūs sūriai, varškė, kefyras, jogurtas. Turėdami paprastų ingredientų susikursite puikius, sveikatai naudingus, energijos suteikiančius patiekalus. Pasitelkite fantaziją, interneto platybes ir atrasite dar neragautus skonius.

Na, o vengti rekomenduočiau įvairių pusgaminių, perdirbto maisto produktų, kurie jau praėję begalę gamybos proceso etapų ir nebėra tokie naudingi.

– Dažniausios daromos klaidos stengiantis maitintis intuityviai?

– Intuityvus valgymas nereiškia, kad dabar galime valgyti tik kokį greitą maistą. Tai greitai atsibostų, nebejaustume iš to malonumo. Tad patariu kartais pasilepinti mėgstamais patiekalais ne namie, bet kasdien stenkitės valgyti sveikatai palankų maistą. Taip pat dažna klaida stengiantis maitintis intuityviai, vis tiek pašalinti iš raciono vieną ar kitą produktą ar patiekalą.

Jei neleidžiate sau kažko, tai jau nebėra intuityvus valgymas, tai tik dar vienas dietų kultūros padarinys. Nepamirškite ir judėjimo, nes intuityvus valgymas nėra tik apie valgymą, tai ir apie judėjimą, kuris kelia džiaugsmą ir suteikia energijos, bet ne toks, kurį pabandę savaitę mesite ir nebenorėsite net žiūrėti į sporto pusę.

Daugiau Živilės patarimų: www.instagram.com/dietistezivile/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.