Klaipėdietis nustebęs: pusę dienos padėjėja darželyje prie vaiko, kitą pusę – sukasi virtuvėje

„Niekaip nesuprantu, kaip darželyje dirbanti specialioji pedagogė dirba virtuvės pagalbininke“, – į naujienų portalą lrytas.lt kreipęsis gūžčioja pečiais Kęstutis Gecevičius, kurio sūnus lanko Klaipėdos lopšelį-darželį „Atžalynas“. Specialių poreikių berniukui buvo skirta asmeninė padėjėja, kuri dirba puse etato, o kitą pusę laiko – sukasi darželio virtuvėje, kaip pagalbininkė.

Mokytojų padėjėjams išsilavinimo reikalavimai nekeliami, nes prie ugdymo proceso jie neprisideda.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Mokytojų padėjėjams išsilavinimo reikalavimai nekeliami, nes prie ugdymo proceso jie neprisideda.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-15 10:44

Tikisi pagerėjimo

Kęstučio sūnui dar rugsėjį buvo paskirtas papildomas asmuo, nes berniukas sunkiai kalba, naudoja sauskelnes, turi kitų poreikių.

„Labai džiaugiamės gauta pagalba ir tikimės, kad vaikas greičiau pasivys bendraamžius, bet vakar ateiname po ligos į darželį ir paaiškėjo, kad speciali pedagoge turi nedarbingumą, nors girdėjau, jog virtuvėje tai dirba, – piktinosi vyras. – Tai jei dirba su mūsų vaiku, kokie dar lakstymai į virtuvę gali būti?“

K.Gecevičiui keista, kad visur skambant skundams dėl specialiųjų pedagogų trūkumo, šiems reikia prisidurti dirbant nekvalifikuotus darbus.

Atlyginimas – minimalus

„Žinome šį atvejį, kalbėjome su tėčiu. Norime pabrėžti, kad šiam vaikui skirtas ne specialus pedagogas, o puse etato dirbantis mokytojo padėjėjas, kuris teikia visapusišką pagalbą vaikui, bet jo neugdo. Šiai pareigybei nėra jokių išsilavinimo reikalavimų, nes šis žmogus prie ugdymo proceso neprisiliečia, o tik palydi, padeda fiziškai, kur reikia“ – lrytas.lt portalui paiškino Klaipėdos miesto savivaldybės švietimo skyriaus vedėjos patarėja Vita Bubliauskienė.

Šį darbą dirbančiųjų užmokestis yra minimalus, tad „į rankas“ mokytojo padėjėjai už pusę etato darbo uždirba vos porą šimtų eurų.

„Kadangi moteris nori užsidirbti daugiau, ji sutiko po padėjėjos darbo papildomai padirbėti virtuvėje“, – pastebi V.Bubliauskienė, pabrėžusi, kad šiuo metu specialių poreikių vaikams Klaipėdos miesto savivaldybė skiria ypatingą dėmesį ir į šį etatą skiriama labai daug mokytojų padėjėjų.

Jai antrina ir darželio direktorė Rasa Žemgulienė. Vien „Atžalyne“ ugdomi 11 mažylių su specialiais poreikiais. Kadangi trims nustatyta sunki forma, trys ikimokyklinio ugdymo įstaigoje įdarbinti mokytojų padėjėjai padeda būtent jiems.

„Jų pagalba labai vertinga, auklėtojoms – tikras išsigelbėjimas. Žinoma, jei vienas ar kitas neateina tądien į darželį – padėjėjai padeda kitiems vaikas, nes ir jiems reikia pagalbos. O minėta moteris šiuo metu tikrai turi nedarbingumą ir darželyje, ir virtuvėje – apsiplikė ranką“, – pabrėžė R.Žemgulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.