Šeštadienį – specializuota konferencija įtėviams, globėjams ar norintiems jais tapti

Šį šeštadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks kasmetinė specializuota konferencija „Globėjų ir įtėvių šeimų stiprinimas“, skirta įtėviams ir globėjams ar planuojantiems, svarstantiems jais tapti. Konferencija nemokama, o joje pranešimus skaitys garsiausi šalyje ekspertai: psichologai-psichoterapeutai, lektoriai, turintys specializuotos praktinės patirties, sprendžiant iššūkius, su kuriais susiduria biologinių tėvų netekusius vaikus auginančios šeimos.

Konferencija „Globėjų ir įtėvių šeimų stiprinimas“, skirta įtėviams ir globėjams ar planuojantiems, svarstantiems jais tapti.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Konferencija „Globėjų ir įtėvių šeimų stiprinimas“, skirta įtėviams ir globėjams ar planuojantiems, svarstantiems jais tapti.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Tomas Rimkus, Lietuvos globėtų ir įtėvių asociacijos vadovas, pasakoja, kad organizuojama konferencija siekiama įgalinti šeimas efektyviai spręsti kylančius iššūkius, padėti išlaikyti ir stiprinti šeimoje savitarpio supratimą, pagarbą ir atsakomybę.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Tomas Rimkus, Lietuvos globėtų ir įtėvių asociacijos vadovas, pasakoja, kad organizuojama konferencija siekiama įgalinti šeimas efektyviai spręsti kylančius iššūkius, padėti išlaikyti ir stiprinti šeimoje savitarpio supratimą, pagarbą ir atsakomybę.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-09 11:30

Konferenciją organizuojančios LT globėjų ir įtėvių asociacijos (LGĮA) vadovas pastebi, kad kasmetinis renginys susilaukia itin didelio susidomėjimo ir tai atspindi vykstančius pokyčius įvaikinimo bei globos srityje.

Tomas Rimkus, LGĮA vadovas, pasakoja, kad organizuojama konferencija siekiama įgalinti šeimas efektyviai spręsti kylančius iššūkius, padėti išlaikyti ir stiprinti šeimoje savitarpio supratimą, pagarbą ir atsakomybę.

„Mūsų asociacija yra vienintelė nevyriausybinė organizacija Lietuvoje, kuri organizuoja tokio tipo konferencijas ir buria globėjų ir įtėvių šeimas. Esame arčiausiai jų, todėl žinome su kokiomis problemomis susiduria šios šeimos ir kokios pagalbos jiems reikia labiausiai. Įsivaikinus ar pradėjus globoti, visi šeimos nariai susiduria su adaptacijos iššūkiais, ypač sunku atpažinti vaikų reiškiamas emocijas, suprasti jų poreikius.

Tėvams tenka ieškoti kelių bendro supratimo link, siekiant atrasti visiems tinkamą tarpusavio bendravimo modelį bei dėti pastangas dėl kuo sklandesnės ir greitesnės vaikų adaptacijos, kuri gali trukti net ne vienerius metus. Tam, be abejonės, reikalingos specialios žinios bei profesionalų individualios konsultacijos, kurios, deja, šiandien nėra taip lengvai prieinamos“, – teigia T. Rimkus.

Pasak LGĮA vadovo, tokio pobūdžio edukaciniai renginiai – konferencijos, kurių metu nagrinėjamos atitinkamos vaikų elgsenos priežastys, suteikiami praktiniai patarimai, o diskusijų metu galima pasidalinti asmeninėmis istorijomis bei pasisemti patirčių iš tokį patį kelią einančių, šioms šeimoms yra ypatingai reikalingos.

Konferencijos metu vaikų ir paauglių psichologė, „Savanoriai vaikams“ vadovė Ieva Šuipė skaitys pranešimą tema „Vaikų pyktis ir ašaros. Kaip tėvams išbūti su vaiko jausmais?“. Vaikų ir paauglių psichiatrė, TBRI® praktikė Monika Misevičė kalbės apie TBRI (pasitikėjimu grįstų santykių intervencija) metodą, kuris buvo sukurtas, siekiant atliepti įvaikintų ir globojamų vaikų poreikius

Diskusijų metu bus siekiama išsiaiškinti, kaip užmegzti ryšį su vaiku ir kodėl jis toks svarbus? Kaip atliepti vaiko fiziologinius poreikius bei kaip ugdyti jo vertybes ir padėti jam tinkamai elgtis?

Šeimos santykių lektorius Vaidas Arvasevičius gilinsis į berniukų emocijas ir visuomenėje susiformavusias nuostatas: „vyrai neverkia“, „būk stiprus, juk tu vyras“ ir t. t., kurios trikdo jų prisirišimo raidą. Tuo tarpu VU Psichologijos Instituto Raidos psichopatologijos centro docentė dr. Asta Adler pasakos apie vaikų savivertės ir tarpasmeninių santykių sąsajas. Konferencijos dalyvių taip pat laukia bendra lektorių diskusija, kurią moderuos renginio vedėjas Timūras Augucevičius.

T. Rimkus atkreipia dėmesį, kad ypač pandemijos laikotarpiu, kuomet šeimos daug laiko praleidžia kartu namuose, itin svarbus tapo gebėjimas išgirsti bei atliepti vaikų poreikius, tarpusavio supratimas bei emocijų valdymas.

Pastebima, jog visuomenėje kinta ir pats požiūris į tėvystę: kylančios problemos ar sunkumai nebetraktuojami kaip tėvų negebėjimas tinkamai auklėti ar net auginti vaikus, vis daugiau dėmesio skiriama saviugdai, naujų praktikų paieškai, specializuotos informacijos sklaidai ir specialistų pagalbai. Vaikų žaizdas siekiama gydyti nuo šaknų, todėl domėtis ir ieškoti specialistų, kurie šį gijimo kelią gali padėti praeiti žymiai sklandžiau, tampa įprasta ir labai sveikintina praktika.

Daugiau informacijos apie konferenciją galima rasti asociacijos internetiniame puslapyje adresu www.lgia.lt. Kadangi dalyvių skaičius ribotas, taip pat imamasi maksimalių saugos priemonių dėl pandeminės situacijos, būtina išankstinė registracija. Konferencija yra dalis projekto „Įtėvių ir globėjų šeimų stiprinimas ir telkimas“, iš dalies finansuojamo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.