Tėvų ar vaiko adaptacija darželyje? Patarimai, kaip padėti sau, kai mažylis jį pradeda lankyti

Sėkmingai vaiko adaptacijai darželyje svarbu ne tik vaiko emocinė ir psichologinė būsena, bet ir pozityvus tėvų požiūris į visos šeimos adaptacijos procesą, vaikui pradėjus lankyti darželį. Tiesa, kad šis procesas būna ne ką mažiau sunkesnis ne tik vaikui, bet ir tėvams. Kodėl tėvams sunku išleisti vaiką į darželį? Kaip padėti sau apsiprasti su atsiskyrimu nuo vaiko? Ko tikėtis pirmomis savaitėmis?

Sėkmingai vaiko adaptacijai darželyje svarbu ne tik vaiko emocinė ir psichologinė būsena, bet ir pozityvus tėvų požiūris į visos šeimos adaptacijos procesą, vaikui pradėjus lankyti darželį.<br>„Pexels“ nuotr.
Sėkmingai vaiko adaptacijai darželyje svarbu ne tik vaiko emocinė ir psichologinė būsena, bet ir pozityvus tėvų požiūris į visos šeimos adaptacijos procesą, vaikui pradėjus lankyti darželį.<br>„Pexels“ nuotr.
„Jei vaikučiai lengvai atsiskiria, mamos galvoja, kad kažkas ne taip ir galbūt manęs nereikia, aš jau nereikalinga ir pan.“, – pastebi Jovita Starkutė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Jei vaikučiai lengvai atsiskiria, mamos galvoja, kad kažkas ne taip ir galbūt manęs nereikia, aš jau nereikalinga ir pan.“, – pastebi Jovita Starkutė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Vaiko pradėjimas lankyti darželį yra didžiulis pokytis visai šeimai“ – primena psichologė Beatričė Liutikaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Vaiko pradėjimas lankyti darželį yra didžiulis pokytis visai šeimai“ – primena psichologė Beatričė Liutikaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 10:07 AM

Į šiuos klausimus atsako edukologė, „Family Lab Academy“ – visuminio ugdymosi šeimai akademijos įkūrėja, knygos bendraautorė „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?‘‘ Jovita Starkutė ir „Natūrali Motinystė‘‘ tinklaraiščio ir psichologijos studijos šeimai bendraįkūrėja, psichologė Beatričė Liutikaitė.

– Ką rodo Jūsų praktika? Kodėl dažnai būna svarbiausia mama ar tėtis, o ne vaikas?

Jovita: Dažnai ruošdamiesi tėvai darželiui galvoja apie tai, kaip paruošti vaikutį, kokius daiktus nupirkti ir sudėti, vis rečiau – kokius atsisveikinimo ritualus suformuoti ir kaip dar būnant namuose pasiruošti jam, kad pradžia būtų kuo sklandesnė. Rečiau mamos ar tėčiai ruošiasi galvoja ir domisi apie tai, kas vyks šiame etape su jais, kai įžengs į darželį, kokie jų jausmai pastiprins vaiko poziciją, kuri suteiks pasitikėjimo ir drąsos vaikučiui ir kokios emocijos užplūs, kokie jausmai kils išsiskyrus

Dažnai ši situacija būna jautri mamoms. Visais atvejais emocijos būna. Jei vaikučiai lengvai atsiskiria, mamos galvoja, kad kažkas ne taip ir galbūt manęs nereikia, aš jau nereikalinga ir pan. Kitu atveju, kai atsiskyrimas sunkus – galvoja, kad irgi kažkas ne taip, ne visą padariau ir pan. Pirmaisiais kartais užplūsta jausmų ir emocijų mišiniai, kurias atnarplioti be žinių ir sąmoningumo, darželio komandos – būna sudėtinga ir ilgiau trunkantis procesas.

– Kodėl tėvams sunku išleisti vaiką į darželį?

Beatričė: Vaiko pradėjimas lankyti darželį yra didžiulis pokytis visai šeimai. Psichologine prasme – tai didelis virsmas šeimoje, tai atsiskyrimo procesas, kuris tėvams kelia stiprias emocijas. Kyla nerimas, liūdesys, baimė. Tėvai dažniausiai nerimauja, kad vaikui nutiks kas nors tokio, ko nenutiktų būnant su jais. Iš esmės tėvai nebegali vaiko apsaugoti nuo išorinio pasaulio ir tai sukelia nemažai išgyvenimų.

Nerimas dėl naujos patirties darželyje yra visiškai natūralus dalykas, svarbiausia iš anksto ruoštis šiam įvykiui, atkreipti dėmesį ir savo, kaip tėvų, emocinę būseną. Kartais tėvai turi užsilikusių asmeninių skaudžių patirčių, susijusių su darželio lankymu, tuomet kylantys jausmai yra ne tik apie dabartinę situaciją, bet ir apie neišspręstus vidinius skaudulius.

Taip jau nutinka, kad dažnai tėvai ima bandyti apsaugoti vaiką nuo savo išgyventų patirčių ir tarsi praranda realybės matymą, kad vaiko patirtis gali būti visai kitokia. Taigi ypač svarbu atskirti savo patirtis nuo vaiko, pasirūpinti savo psichologine būsena, pasidalinti ja vienas su kitu šeimoje, išsakyti garsiai, kas labiausiai kelia nerimą ar baimę ir pagalvoti, su kuo tai susiję, kiek tai atitinka dabartinę realybę.

Kaip padėti?

Tėvai turi ruoštis darželiui kaip ir bet kokiam didesniam gyvenimo įvykiui. Todėl J.Starkutė ir B.Liutikaitė pateikia keletą momentų iš psichologinės ir pedagoginės pusės, kuriuos svarbu tėvas apgalvoti ruošiantis darželiui ir tam daugiau skirti laiko:

  1. Vienas svarbiausių dalykų – domėtis vaiko raidos etapais, neskubinti savęs ir vaiko eiti į darželį, jeigu nei jūs, nei vaikas tam nesate pasiruošę. Svarbu žinoti ir vaiko psichologinės raidos etapus ir neskubinti darželio lankymo, jei vaikas išgyvena stiprų atsiskyrimo nerimą.
  2. Adaptaciją bendrai palengvina ir pasitikėjimas savo vaiku, jo adaptaciniais gebėjimais, tikėjimas galimybe mokytis ir išmokti, kaip komunikuoti apie savo poreikius kitiems, kaip prisitaikyti, kaip megzti santykius su kitais vaikais ir suaugusiais.
  3. Palengvinti atsiskyrimo sukeltą nerimą gali tinkamas susipažinimas su darželiu, auklėtojomis, vidinėmis taisyklėmis, kad atsirastų pasitikėjimo jausmas. Vaiką palikti darželyje lengviau, kai darželis matoma kaip saugi ir patikima vaikui vieta, o šie jausmai dažniausiai atsiranda su laiku. Dalijimasis informacija, kalbėjimasis, žinių suteikimas sukuria pasitikėjimu grįstus santykius su auklėtojomis, kurie palengvins tėvų ir vaiko savijautą adaptacijos laikotarpiu.
  4. Svarbiausia neignoruoti savo kaip tėvų jausmų, nebijoti pasidalinti savo patirtimis su pedagogais, klausti ir domėtis. Atsakymai į rūpimus klausimus padės išsklaidyti baimes ir nerimą. Net ir paprasčiausi atsakymai į rūpimus klausimai gali padėti palengvinti tėvų adaptacijos procesą.
  5. Svarbu reflektuoti savo atsiskyrimo patirtis. Prisiminę savo darželio ar mokyklos pradžios patirtis galite atrasti nemažai užsilikusių neišspręstų skaudulių, nuo kurių dabar bandote apsaugoti savo vaikus. Todėl atsiverdami ir pripažindami sau skaudžius dalykus galite iš jų išsilaisvinti ir lengviau priimti naujas patirtis.

Taigi prieš keliaujant į darželį labai svarbu sužinoti apie adaptaciją gerokai daugiau, sužinoti, koks jausmų spektras kyla pirmosiomis dienomis ir kaip galima padėti sau, pirmiausia – kaip tėvams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.