Naujos nemokamos paskaitos tėvams ir mokytojams padės užmegzti santykį su paaugliais

Trečiadienį Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriuje buvo pristatytas šeimoms ir bendruomenėms skirtas paskaitų ciklas „Paauglystė ir popandeminis laikotarpis“, kuris tiek tėvams, tiek pedagogams padės spręsti paūmėjusias jaunuolių problemas.

Nors karantino iššūkiai dažnam atrodo kaip slogus praeities sapnas, psichologai, tėvai ir su vaikais dirbantys žmonės pastebi, kaip ryškėja pokyčiai paauglių gyvenime.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Nors karantino iššūkiai dažnam atrodo kaip slogus praeities sapnas, psichologai, tėvai ir su vaikais dirbantys žmonės pastebi, kaip ryškėja pokyčiai paauglių gyvenime.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 12:08 PM

Pradės Šiaurės Lietuvoje

Nors karantino iššūkiai dažnam atrodo kaip slogus praeities sapnas, psichologai, tėvai ir su vaikais dirbantys žmonės pastebi, kaip ryškėja pokyčiai paauglių gyvenime.

Vienas svarbiausių vaiko teisių apsaugos tarnybos tikslų yra saugoti ir ginti vaiko teises, visą parą reaguoti į vaiko teisių pažeidimus, bet taip pat – ugdyti ir šviesti visuomenę, suaugusius, kaip rasti santykį ir nesmurtinį būdą bendrauti su vaikais.

„Lietuvos paaugliai susiduria su tam tikrais iššūkiais popandeminiu laikotarpiu. Šiais metais ūgtelėjo smurtas prieš vaikus, kuris labiausiai paliečia  paauglystės laikotarpiu nuo 10 m. – 65 proc. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos tyrimus – 79 proc. paauglių ragavę alkoholio, kas antras bandęs rūkyti ir kas dešimtas rūko kasdien. Tai rodo, kad paaugliai išgyvena nepaprastą laiką, pandeminis laikotarpis paliko jiems žymę, o ypač – santykiuose su tėvais“, – pristatyme kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Šiuo tikslu Šiaurės Lietuvoje startuoja 15-kos paskaitų ciklas, kuriame psichologai dalinsis žiniomis tiek su tėvais, tiek su pedagogais, bendruomenių atstovais ar net seneliais.

Paskaitose aptars keturias sritis

Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus gynėja Virgilija Augutienė įsitikinusi, kad geras santykis su vaiko teisių gynėjais gali padėti užbėgti už akių kriziniams atvejams ir tai veiks kaip prevencinė priemonė.

„Tėvai, seneliai, mokytojai, kaimynai gali atpažinti vaiko sveikatos pokyčius, bet nemažiau svarbu žinoti ką daryti, jei tavo vaikui nėra gerai. Suaugusieji, susidūrę su vaiko abejingumu, netinkamu elgeesiu ar net savęs žalojimu suaugę, kartais jaučiasi bejėgiai. Šiuose susitikimuose kalbės apie konkrečias temas ir pagalbą“, – teigė V. Augutienė.

Mokymų autorė psichologė Jūratė Baltuškienė palygino, kad šiose paskaitose paauglystės iššūkiai bus nagrinėjami keturiais aspektais:

  1. Aš – kas būdinga pauglystei apskritai, kokie psichologiniai poreikiai, kaip bręsta kūnas ir vystosi lytinis tapatumas, kaip tėvai gali padėti jaustis tvirčiau.
  2. Bendraamžių ir draugų svarba – tėvams primins, kad vaikams turime duoti laisvę rinktis kompaniją, net jei ir nepatinka.
  3. Mokyklos, būreliai ir savirealizacija – paauglio santykis su kitais autoritetais, gebėjimas susidoroti su nesėkmėmis, motyvacijos paieška ir patarimai tėvams kaip palaikyti vaiką.
  4. Namai – santykiai su tėvais, broliais/seserimis, namų ruoša, namų atmosfera, rutina, įvairių pareigų atlikimas. Priminimas, kad namai turėtų būti saugus uostas, kuri vaikas yra išklausytas, priimamas ir neatstumiamas.

„Tikiuosi, kad tėvai ras šias paskaitas kaip dar vieną resursą, kuris pastiprintų juos ir jei patys jausimės tvirčiau, lengviau praeis tas sudėtingas laikotarpis“, – pabrėžė J.Baltuškienė.

Paskaitų tvarkaraštį rasite: https://www.facebook.com/photo?fbid=456542083172445&set=a.217843163709006

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?