Paauglio sūnaus atstumtas Viltautas perduoda kitiems tėvams žinutę: būkite budrūs, taip gali nutikti visiems

Tėvų atstūmimo sindromas vis dar naujas terminas Lietuvoje, bet vis daugiau atskirai nuo vaiko pagrindinės gyvenamosios vietos likusių gyventi tėvų tai patiria. Kas įvyksta? Tai vieno iš tėvų pastangomis ir piktavališkos įtakos paveikto vaiko atsisakymas bendrauti su skyriumi gyvenančiu tėčiu ar mama. Dažniausiai nuteikinėjami maži ar pradinio amžiaus vaikai, bet Viltautas dalijasi asmenine istorija, kai sūnus jį atstūmė būdamas paauglys.

Šešerius metus normaliai su sūnumi nebendravęs tėvas jaučia pasekmes – santykiai niekada nebus tokie, kokie buvo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šešerius metus normaliai su sūnumi nebendravęs tėvas jaučia pasekmes – santykiai niekada nebus tokie, kokie buvo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šešerius metus normaliai su sūnumi nebendravęs tėvas jaučia pasekmes – santykiai niekada nebus tokie, kokie buvo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šešerius metus normaliai su sūnumi nebendravęs tėvas jaučia pasekmes – santykiai niekada nebus tokie, kokie buvo.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 19, 2023, 5:39 PM

Priemonių apsaugoti – nėra

Pasaulio tyrimai rodo, kad tėvų atstūmimą patiria nuo 11 iki 15 proc. po skyrybų atskirai gyvenančių tėvų. Užsienyje įprasta, kad vaikai gyvena po lygiai laiko pas abu tėvus, o Lietuvoje vaikai dažniausiai turi „pagrindinius“ namus ir tėtį ar mamą, pas kurį leidžia tik keletą dienų per savaitę ar mėnesį.

Atstūmimo proceso metu vaikai pradeda rodyti neapykantą atstumto tėvo ar mamos atžvilgiu, o to priežastys būna smulkmeniškos ir absurdiškos. Vienas iš tėvų tampa „gerasis“, o kitas – „blogiukas“ be nė vienos teigiamos savybės. Vaikai galvoja, kad sprendimą atstumti vieną iš tėvų priėmė patys, bet esant bet kokiam tėvų nesutarimui, palaiko nuteikinėtojo poziciją. Nepilnamečiai dažnai pradeda kalbėti nuteikinėtojui būdingomis frazėmis ar žodžiais ir atstumia ne tik tėtį ar mamą, bet visus jo giminaičius ar draugus.

Tėvų atstūmimas Lietuvoje nėra sprendžiamas jokiomis teisinėmis priemonės, tad atstumtasis tėvas dažnai paliekamas be jokio kontakto su vaiku.

Po skyrybų – puikūs santykiai

Viltautas (tikrieji asmens duomenys redakcijai žinomi) nebuvo girdėjęs apie tėvų atstūmimo sindromą, bet net ir besiskirdamas 2014 metais net džiaugėsi pagarbiais santykiais bei tolerancija vienas kito atžvilgiu. Sūnui Dainiui tuo metu buvo 15 metų ir jis liko gyventi su mama Simona – Viltautas jiems abiems paliko beveik pabaigtą įrengti namą, nė viena pusė neturėjo finansinių pretenzijų.

„Prieš 16 sūnaus gimtadienį Simona kreipėsi norėdama pasikalbėti dėl sūnaus gimtadienio dovanos. Net pasidžiaugiau, kad jei jau nepavyko išsaugoti santuokos, bent jau po skyrybų išlikome jei ne draugai, tai tikrai ne priešai ir gebame kartu spręsti klausimus dėl sūnaus“, – šypteli Viltautas.

Jis pabrėžia, kad pareigingai mokėjo ne tik įsipareigotus alimentus, bet rėmė sūnų ir kitose srityse – pirko brangius kompiuterius mokymuisi bei kompiuterinius žaidimus, drabužius, duodavo mokyklos kelionėms į užsienį, apmokėjo įvairius kursus, korepetitorių paslaugas, kartu veždavosi atostogų į Kretą, Santorini ir kitas šalis.

Be išlaidų jis stengėsi skirti ir papildomo laiko – stengdavosi bent trumpam kiekvieną dieną pasimatyti su Dainiumi, nuveždavo į mokyklą arba eidavo pavedžioti šuns, kviesdavo į kiną ar papietauti.

„Prisipažinsiu, kad sūnaus elgesyje jutau protestą prieš mūsų skyrybas, bet maniau, kad tai normalu – situacija pradėjo blogėti 2015 metais, Simonai susiradus naują širdies draugą. Dainius sunkiai priėmė mamos sugyventinį, kuris atsirado netrukus, jis neklausė mamos ir aš patariau kreiptis į psichologus visiems trims kartu, ieškoti sprendimo bet to niekad neįvyko“, – prisimena vyras.

Pradėjo įžeidinėti tėvą

Nepaisant maištaujančio paauglio ir skyriumi gyvenančių tėvų, gyvenimas tęsėsi ir atrodė beveik įprastas jei ne išlendančios nemalonios smulkmenos.

„Dabar visa tai sujungus į vientisą įvykių seką – galima aiškiai matyti nuteikinėjimo prieš mane chronologiją“, – įsitikinęs Viltautas.

Pirmiausiai, mama pradėjo vis mažiau tartis sūnaus klausimais su berniuko tėvu, vėliau jį užblokavo bendrame žinučių su sūnumi forume. Dainius socialiniuose tinkluose taip buvo neaktyvus – Viltautas nežino ar jais nesinaudojo, o gal buvo jį apribojęs?

Kai sūnui buvo 17 metų komunikacija tarp buvusių sutuoktinių liko minimali – mama tik atsiųsdavo informaciją dėl finansinės pagalbos, kada reikėdavo už ką nors papildomai sumokėti.

„Kitas ženklas, kuris dabar irgi daug ką paaiškina, tai sūnaus įžūlūs komentarai apie mano verslą – liepdavo man jį parduoti, nes nieko nedarau ir panašiai. Dabar suprantu, kad manęs menkinimas vyko visomis temomis. Sūnus vis rečiau pradėjo atsiliepti telefonu, kartais tekdavo dešimt kartų skambinti iki vieno trumpo pokalbio, kol galiausiai nebeatsiliepė visai.

Išleistuvėse – ignoravo

Viltautas pastebėjo, kad tuo pačiu metu sūnaus mama pradėjo jį lepinti prabangiomis dovanomis – naujausių modelių telefonais ir panašiais daiktais, o pasiūlius prisidėti prie tokių dovanų, nieko neatsakė.

„Dabar pasidarė aišku, kad tai buvo galimai psichologinio smurto grandinėlės dalis – sunaikinti tėvo reputaciją, o paskui pelnyti jauno žmogaus protą brangiais daiktais“, – teigia vyras.

Sūnus su tėvu nebebendravo, kol mama vieną vakarą apie 21 val. parašė trumpąją žinutę, kad sūnus kviečia į išleistuves, kurios įvyks jau kitą dieną 18 val. Nors Viltautas turėjo darbinių planų kitame Lietuvos gale, perkėlęs juos pasipuošęs atvyko į nurodytą vietą.

„Po pasirodymo visi svečiai su abiturientais ėjo į vestibiulį, kur buvo didžiulis furšetas. Sūnus net nepriėjo prie manęs, o demonstratyviai stovėjo prie mamos ir kažką linksmai kuždėjosi, o aš tiesiog stovėjo atokiau vienas ir po kurio laiko išėjau“, – atsidūsta vyras.

Nuo to laiko bendravimas visiškai nutrūko, o Viltautui sušlubavo sveikata. Tėvas matė, kad sūnus sėkmingai studijuoja universitete, bet 2–3 metus nė karto nesikalbėjo.

Vieną kartą neapsikentęs vyras per Velykas nuvažiavo prie buvusios žmonos ir sūnaus namų.

„Po 5 minučių sulaukiau sūnaus skambučio, kad „neskaniai elgiuosi“. Šis posakis labai mėgstamas Dainiaus mamos. Pakviečiau jį išeiti pasikalbėti, bet jis nesutiko. Ką man pavyko pasiekti – keli susitikimai per artimiausią mėnesį“, – prisimena Viltautas.

Vyras apsidžiaugęs bent truputį atsinaujinusių santykių, sūnui net pervedė pinigų asmeninėms išlaidoms. Tiesa, sūnus per susitikimus buvo labai nekalbus, nesidomėjo, kaip tėvas gyvena ir susitikimai vėl nebevyko.

Siūlo būti atidiems

Taip tęsėsi iki tol, kol 2021 metų pabaigoje Viltautui nelauktai buvo atlikta sudėtinga operacija ir bendri pažįstami Dainių informavo apie tai, kad jo tėtis ligoninėje.

„Tada atvažiavo aplankyti, nors sutikimas nebuvo labai šiltas. Dabar, mano milžiniškomis pastangomis, vėl bendraujame jau su suaugusiu sūnumi, bet jaučiu didžiulę šešerių metų tėvo atstūmimo sindromo padarytą žalą mūsų santykiams, nes jie niekad nebus normalūs“, – džiaugiasi bent tuo lašeliu dėmesio vyras.

Tėvas tik prieš porą metų suprato, kad jo situacija yra klasikinis tėvų atstūmimo sindromo atvejis. Tad jau ir kreiptis į vaikų teisių specialistus dėl lygiaverčio bendravimo užtikrinimo buvo jau per vėlu.

Viltautas atsidūsta, kad vaikai neišsižada tėvų net jei dėl jų kaltės atsiduria globos sistemoje, jie smurtauja ar piknaudžiauja alkoholiu. Todėl susidūręs su tokiu stipriu atstūmimu, suprato, kad ir kaip būtų elgęsis, situacija nebūtų pasikeitusi.

„Tikiu, kad tikrai padariau klaidų būdamas tėvas, bet tikrai ne tokių, kurios galėjo lemti tokį stiprų atstūmimą, ignoravimą ir net panieką“, – sako vyras.

Viltautas šypteli, kad dažnai atstūmimas būna tėvų konfrontacijos rezultatas, bet šįkart jis buvo įsitikinęs, jog jų skyrybos taikios.

„Jei skiriatės su sutuoktiniu, kai vaikas jau paauglys, mama vengia bendrauti, pastebite, kad ir vaikas pradeda ignoruoti, iškart supraskite, kad kažkas čia ne taip. Tai aliarmas, kad galbūt ir jūsų istorija gali baigtis, kaip maniškė“, – įspėja kitus Viltautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.