Globėjos namuose laimę surado net penki skirtingo amžiaus berniukai

Artėjant Tarptautinei laimės dienai, kuri minima kovo 20 d., Vaikų gerovės centras „Pastogė“ darbuotojai kalbasi su vaikų globėjais, kurie laimės keliu eina kartu su tėvų globos netekusiais vaikais.

Globėjai kalba apie laimę radus globotinius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Globėjai kalba apie laimę radus globotinius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 1:06 PM

Kalbiname ilgametę globėją Rasą Karėlienę, kurios namuose šeimą surado 5 skirtingo amžiaus berniukai, du iš jų šiandien jau pilnamečiai.

Klausiame Rasos, kas jai yra laimė? – ir išgirstame jos gilias, išjaustas mintis ir apmąstymus:

„lyg ir labai paprastas, bet tuo pačiu – labai sudėtingas klausimas, į kurį kiekvienas pasaulio pilietis turi savo atsakymą, gal ir ne vieną. Bet man, LAIMĖ tai:

...kai gauni unikalią dovaną – patirti motinystės džiaugsmą vėl ir vėl...

...kai supranti, kad žmones myli tik už tai, kad jie tiesiog yra, o ne už tai – ką gero ar vertingo jie tau davė...

...kai supranti, kad visą gyvenimą turi mokytis, bet nebūtinai iš pasaulio šviesuolių, nes vaikai – geriausi mūsų mokytojai, nevaidinantys visažinių...

...kai gali apginti savo vaiką nuo suaugusiųjų neteisybės ir matai, kaip dėl tavo palaikymo – atsitiesia jo pečiai...

...kai tavo paauglys – ūsuotu bučiniu padėkoja už vakarienę...

...kai išmoksti susipykti taip, kad susitaikymui nebereikia nejaukių atsiprašymų, o užtenka šypsenos ar apkabinimo...

..Ir tuomet, visos pasaulio tragedijos – virsta smulkmenomis, nes čia ir dabar – paslaptingai šypsosi tavo dičkis, grįžęs iš pirmo pasimatymo, apdovanotas merginos bučiniu... o glėby susirangęs mažylis – kuriam visas pasaulis esi tu“.

Nėra pasaulyje didesnio pasisekimo ir laimės, kaip padaryti kam nors ką gera, palengvinti kieno nors kentėjimus, teigė rašytojas Viktoras Hugo. Akivaizdu, kad globėja Rasa atvėrusi savo namų duris tėvų globos netekusiems vaikams, laimę atrado.

Vaikas dalis laimės

Apie laimę einant globos keliu kalbamės ir su globėja Rasa Baltrušaitiene, savo šeimoje globojančia 6-erių metų berniuką: „laimę galima apibūdinti įvairiai ir iš įvairių aspektų, tačiau šiuo vaiko globos atveju aš tai lyginu su Stebuklo atsiradimu ir buvimu mano gyvenime. Šio Vaiko atsiradimas man nuo pat pradžių buvo kažkas netikėto, bet seniai ir labai norėto, ir nepaprasto, bet ir įprasto normaliame gyvenime. Jo atsiradimas pakeitė mane, mano požiūrį į daug ką, išmokė ir vis dar moko mane daugelio dalykų. Jis yra mano Mokytojas, mano kelrodė žvaigždė. Mano laimė ir džiaugsmas, bet kartu baimė ir rūpestis. Apskritai kalbant, Jis yra dalis mano laimės“.

Globėja Rasa yra laiminga „sutikusi savo vaiką“, savo Mokytoją. O vaikai tikrai mus moko būti laimingais. Filosofas Grigorijus Pomerancas rašė: „Galima būti laimingiems be priežasties. Galima būti laimingiems, nepaisant nesėkmių, netgi nelaimių. Vaikas visada gali būti ir yra laimingas, kai jis žaidžia, kai jaučia mamos meilę ir myli ją“. Vaikai mus moko džiaugtis, priimti naujoves, gyventi Fantazijų šalyje, į pasaulį žvelgti be sąlygiškumo ir apribojimų, stereotipų ir modelių. Vaikai yra natūralūs, paprasti ir nuoširdūs. Vaikai suteikia mums galimybę mokytis būti nustebintiems, sužavėtiems, atviriems pasauliui. Kaip nuoširdžiai vaikas gali džiaugtis teškendamasis baloje ar gaudydamas saulės zuikutį ant sienos, stebėdamas rasos lašelį, gėlės žiedą, nukritusį medžio lapą.

Kviečia dalintis laime

Kas yra laimė klausiame ir Gitanos Karoblienės, globojančios dešimtmetę mergaitę bei auginančią savo 4 vaikus: laiminga būnu, kai suprantu, kad praėjusi diena buvo prasminga. Kai sunkūs ir varginantys arba menki ir nuobodūs darbai pražysta gražiausiais vaisiais. Kai išsemiu save iki paskutinio lašo, krentu ant pagalvės ir net negaliu užmigti, o kitame kambaryje čežantys vaikai vieni kitus šnabždėdami tildo: „ššššš... mamytė snaudžia.“ Kai niekieno neliepiami vaikai dovanoja ne mielas smulkmenas, bet savo dėmesį, savo talentą, savo užuojautą, savo brandumą, gebėjimą pasirūpinti šalia esančiu. Tai yra meilė, tai yra laimė, tai yra šaltinis iš kurio vėl pasisemiu kantrybės“.

Panašu, kad laimė priklauso nuo vidinio nusiteikimo ir pasiryžimo daryti gerą kitam. Ieva Radzevičienė, savo šeimoje globojanti 11 metų mergaitę, kalbėdama apie laimę nėra linkusi daugžodžiauti, ji sako: „yra daug laimės apibrėžimų ir sparnuotų frazių. Tačiau mums laimė – dalintis savo meile, rūpesčiu, globa, namais, išgyvenimais su tais, kuriems to trūksta. Daryti kitą laimingu ir yra laimė. O kuo daugiau daliniesi ja su kitais, tuo labiau ji didėja“.

Jei Jūs galvojate, kad turite kuo pasidalinti ir norite laimės keliu eiti su tėvų globos netekusiu vaiku, tačiau turite daug klausimų ar abejonių, kviečiame kreiptis į Vaikų gerovės centro „Pastogė“ globos centrą, kuriame ilgametę darbo patirtį turintys specialistai suteiks Jums kompetentingą informaciją, padės priimti sprendimą ir lydės viso globos proceso metu.

Kontaktai kur gali kreiptis dėl globos: +37061108114, el. paštas: globoscentras@pastoge.lt. Mus rasite adresu P. Plechavičiaus g. 21, Kaunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.