Padarė analizę, kurioje šalyje geriausia auginti vaikus: geri pavyzdžiai, ne taip ir toli

Kurioje pasaulio vietoje geriausia auginti vaikus? O kur nuostabiausia būti vaiku? Tai tie klausimai, atsakymų į kuriuos ieško daugelis emigruoti sumaniusių tėvų, atsakingai galvojančių apie savo atžalų gerovę, jų ateitį.

 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
 Asociatyvi nuotr.<br> „123rf.com“ nuot.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 8:16 PM

Galima rasti ne vieną pasaulio šalių, kuriose geriausia gyventi, reitingų lentelę, tačiau norintys persikelti kitur su vaikais žino – įvertinti reikia kur kas daugiau veiksnių nei, tarkime, vidutinės pajamos ar ekonominis stabilumas.

Tėvams svarbu žinoti apie vietos vaikų sveikatą ir laimę, švietimo kokybę, šeimos atostogų politiką ar net tai, kuriose šalyse vaikų žaidimų aikštelės ar tam skirtos erdvės žaliausios. Būtent tokie dalykai rūpi organizacijai UNICEF vaikų gerovės ataskaitose. Tiesa, šiuose reitinguose vertinamos tik turtingiausios pasaulio šalys, todėl emigrantų šeimoms ne visi pateikti duomenys gali būti vienodai svarbūs.

Tačiau UNICEF išvados padeda susidaryti vaizdą apie tai, kaip iš tikrųjų atrodo vaikų auginimas įvairiose pasaulio šalyse. Remdamasi kai kuriais šių tyrimų BBC pabandė atsakyti į svarbiausią kiekvienos emigruojančios šeimos klausimą: kur yra geriausios vietos auginti vaikus arba būti vaiku?

Japonija

Prieš porą metų UNICEF atliktoje vaikų gerovės analizėje Japonija užima pirmąją vietą fizinės sveikatos srityje, kurioje vertinamas vaikų mirtingumas ir nutukimas.

O naujausioje UNICEF 2022 m. ataskaitoje, kur konkrečiai nagrinėjama aplinka, kurioje auga vaikai, Japonija užima antrąją vietą pagal vaiką supančio pasaulio kategoriją. Tai apima tokius aspektus kaip miesto žalioji erdvė ir eismo saugumas. Japonijoje taip pat mažiausias vaikų nutukimo lygis, mažas vaikų mirtingumas ir itin mažas oro ar vandens užterštumas, darantis poveikį vaikams. Be to, tai viena saugiausių šalių šeimoms ne tik eismo įvykių požiūriu.

Bendras žmogžudysčių skaičius Japonijoje yra mažiausias iš visų UNICEF tirtų šalių. Saugumo veiksnys reiškia ne tik tai, kad šeimos gali šiek tiek atsipalaiduoti. Tai svarbus rodiklis kalbant apie vaikų laisvę. Maždaug nuo šešerių metų vaikai Japonijoje patys eina į mokyklą. Jei švietimo įstaiga nepasiekiama tiesiog pėsčiomis, vaikai važiuoja autobusu arba traukiniu. Japonijoje tai visiškai normalu ir saugu.

Pagal EBPO vertinimus, kuriais rėmėsi UNICEF, Japonijos švietimo sistema – viena geriausių pasaulyje. Ji užima 12 vietą tarp 76 šalių ir regionų. Be to, Japonijoje kiekvienam dirbančiam tėvui suteikiama maždaug 12 mėnesių mokamų tėvystės atostogų.

Estija

Nors mums artima Estija apskritai nėra UNICEF reitingų viršūnėje, ji gerai vertinama pagal keletą svarbių aspektų. Vaikai čia patiria mažiau oro taršos, triukšmo nei beveik bet kurioje kitoje turtingoje šalyje. Miestuose čia daugiau žaliųjų plotų nei daugelyje kitų valstybių, įskaitant JAV, Kanadą, Australiją ir Jungtinę Karalystę, o vaikai ypač dažnai teigia, kad jiems patinka jų kaimynystėje esančios poilsio vietos, pavyzdžiui, žaidimų aikštelės.

Estija taip pat yra antra pagal mažiausią iš visų turtingų šalių kūdikių, gimusių per mažo svorio, skaičių, kuris paprastai laikomas geru prenatalinės priežiūros kokybės rodikliu. Vienas didžiausių privalumų gali būti Estijos švietimo sistema: vaikų matematikos, gamtos mokslų ir raštingumo įgūdžiai geresni nei bet kurioje Azijos šalyje. Taip pat pabrėžiami jaunosios kartos skaitmeniniai įgūdžiai.

„Jau vaikų darželiuose yra robotų, išmaniųjų planšetinių kompiuterių ir t.t., kurie naudojami žaidimais grindžiamame mokyme“, – sakė Estijos švietimo ir jaunimo reikalų valdybos projektų vadovė Anne Mai Meesak, tyrinėjanti šalies ankstyvojo ugdymo sistemas.

Negana to, sistemos nauda neapsiriboja vien skaitymu ir robotika. Neseniai paskelbtoje EBPO ataskaitoje nustatyta, kad vidutinis Estijos penkiametis geriau nei JAV ir Anglijos vaikai įgyja įvairių socialinių ir emocinių įgūdžių, įskaitant bendradarbiavimą su kitais vaikais ir emocijų atpažinimą. Estai taip pat gerokai lenkia savireguliacijos įgūdžių EBPO vidurkį, pavyzdžiui, protinio lankstumo, darbinės atminties ir impulsų slopinimo srityse.

Verta užsiminti ir apie šeimos atostogas. Estija taiko vieną dosniausių politikos priemonių iš visų pasaulio šalių: 100 dienų motinystės atostogų, 30 dienų tėvystės atostogų ir 475 dienos apmokamų vaiko priežiūros atostogų, kurias galima dalyti arba naudoti ne visą darbo dieną, kol vaikui sueis treji metai. Iki 60 iš šių dienų abu tėvai gali būti namuose vienu metu ir už jas abiem mokamas atlyginimas.

Kiekvienas iš tėvų taip pat gauna 10 darbo dienų mokamų vaiko priežiūros atostogų už kiekvieną vaiką, kol jam sueis 14 metų. Šias atostogas gali gauti tiek nuolatiniai, tiek laikini Estijos gyventojai, įskaitant užsieniečius.

Ispanija

Ispanija užima aukščiausią vietą UNICEF sudarytame vaikų aplinkos reitinge – čia ypač mažas vaikų sergamumas dėl oro ir vandens taršos. Nepaisant to, kad, UNICEF duomenimis, bendra socialinių, švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugų pasiūla yra prastesnė, Ispanijos vaikų gerovė itin aukšta: pagal vaikų psichinę gerovę šalis užima trečiąją vietą, o pagal pagrindinius akademinius ir socialinius įgūdžius – ketvirtąją.

Ypač daug vaikų (81 proc.) teigia, kad lengvai susiranda draugų, o paauglių savižudybių skaičius Ispanijoje vienas mažiausių tarp turtingų šalių. Tokios išvados visai nestebina Lori Zaino, kuri prieš 15 metų iš Čikagos persikėlė gyventi į Madridą. Dabar ji yra mažamečio vaiko mama ir sako, kad vienas nuostabiausių gyvenimo su vaikais Ispanijoje aspektų yra tai, kaip stipriai kultūra priima mažuosius.

„Čia tikrai socialiai priimtina vedžiotis vaiką visur – į restoranus, barus. Visiškai normalu vidurnaktį pamatyti šeimą, vaikštinėjančią su mažu vaiku. Tai pašalina spaudimą laikyti vaikus tyliai ir santūriai, kad jie netrukdytų kitiems žmonėms. Ispanijoje niekas dėl to nesijaudina. Visi yra laimingi, triukšmingi ir tiesiog mėgaujasi šeimos laiku kartu“, – pasakojo moteris.

Be to, Ispanijoje yra vaiko priežiūros atostogos: ir motinos, ir tėvai gauna po 16 savaičių atostogų, už kurias mokama 100 proc. jų darbo užmokesčio (teisę į jas turi ir laisvai samdomi darbuotojai), o po to motina gali išeiti nemokamų atostogų iki trejų metų arba jos darbo laikas yra sutrumpinamas. Šiomis galimybėmis gali pasinaudoti kiekvienas Ispanijos socialinės apsaugos sistemoje registruotas teisėtas gyventojas, kuris per pastaruosius septynerius metus įmokas mokėjo bent 180 dienų.

Kaip ir kitos išvardytos šalys, Ispanija nėra tobula, ypač didelė problema yra vaikų priežiūros paslaugų trūkumas – net 33 proc. tėvų teigia, kad norėtų, jog jų būtų daugiau, o tai yra didžiausias rodiklis iš visų turtingų šalių.

Suomija

Suomija, kuri naujausioje UNICEF ataskaitoje užima penktąją vietą, ypač gerai įvertinta dviejose iš trijų kategorijų – pirmoji vieta vaiko pasaulyje (čia vertinama, kaip aplinka tiesiogiai veikia vaikus, pvz., oro kokybė) ir antroji vieta vaiką supančiame pasaulyje (vertinami aplinkos elementai, su kuriais vaikas susiduria, pvz., mokyklos, eismo pavojai ir žaliosios erdvės).

Ši šalis yra viena pirmaujančių pasaulyje pagal vaikų raštingumo ir matematikos įgūdžius, o tėvai ypač gerai vertina santykius su savo vaikų mokyklų darbuotojais. 5–14 metų vaikų mirštamumas Suomijoje vienas mažiausių pasaulyje.

Be to, šalyje suteikiamos dosnios vaiko priežiūros atostogos, įskaitant aštuonias savaites mokamų motinystės atostogų, dar 14 mėnesių mokamų vaiko priežiūros atostogų, kurias gali pasidalyti abu tėvai, ir papildomas vaiko priežiūros atostogas, kurios gali būti taikomos, kol vaikui sueis treji metai. Teisę į jas turi teisėti Suomijos gyventojai, kurie bent 180 dienų iki vaiko gimimo buvo apdrausti sveikatos draudimu Suomijoje arba bet kurioje Šiaurės, Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalyje.

Hadley Deanas yra penkių vaikų tėvas iš Didžiosios Britanijos, su šeima gyvenęs Lenkijoje, Čekijoje ir Suomijoje. Pasak jo, šiuo metu jo šeima Suomijoje gyvena jau antrą kartą ir jiems čia labai patinka. Vienas privalumų – daugybė žaliųjų plotų net sostinėje Helsinkyje. Suomijoje vienam žmogui tenka daugiausia žaliųjų plotų iš visų turtingų šalių.

„Helsinkis ar Suomija skiriasi tuo, kad parkai iš tikrųjų labai žali, labai natūralūs. Jie tarsi natūralus miškas, puošiantis miesto centrą. O ryšys tarp buvimo gamtoje ir nerimo bei depresijos gerai žinomas, todėl tai tikrai teigiamas dalykas“, – sakė H.Deanas.

O kaip dėl tamsių, šaltų suomiškų žiemų? H.Deanas įsitikinęs, kad tai nenusveria kitų privalumų.

„Jūs tiesiog prie to priprantate – atitinkamai apsirengiate, išeidami į lauką apsiaunate batus su smaigais ir pasinaudojate tuo maksimaliai smagiai. O vasaros čia nuostabios, nes saulė šviečia 22 valandas“, – BBC pasakojo daugiavaikis tėvas.

Nyderlandai

UNICEF sudarytame bendrame vaikų gerovės sąraše pirmauja Nyderlandai, kuriems ypač gerai sekasi vaikų psichikos sveikatos (pirmoji vieta) ir įgūdžių (trečioji vieta) srityse. Devyni iš dešimties penkiolikamečių čia teigia, kad jie yra labai patenkinti gyvenimu, – tai didžiausias rodiklis iš visų UNICEF tirtų šalių, o aštuoni iš dešimties mano, kad lengvai susiranda draugų.

Kai kurie šių veiksnių yra kultūrinio pobūdžio, įsitikinusi Olga Mecking, lenkų kilmės trijų vaikų motina, kuri jau 13 metų gyvena Nyderlanduose ir yra knygos „Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing“ autorė.

„Amerikiečiai stengiasi visus išmokyti būti išskirtinius. Nyderlanduose sakoma: „Tiesiog būk normalus, tai jau pakankamai beprotiška“, – pasakojo O.Mecking.

Ji taip pat pridūrė, kad daug dėmesio skiriama bendravimui, ypač paplitę būreliai, klubai ir bendruomenės veikla. Tačiau olandų šeimų ir vaikų laimę lemia ir kiti veiksniai. Nyderlandai tėvams siūlo tikrai daug paramos, o šeimos atostogų politika čia – vienas pavyzdžių.

Ji apima mažiausiai 16 savaičių privalomų, visiškai apmokamų motinystės atostogų ir iki šešių savaičių apmokamų tėvystės atostogų, taip pat neapmokamas vaiko priežiūros atostogas, kuriomis galima pasinaudoti iki vaikui sueis aštuoneri metai. Jomis gali pasinaudoti visi, kurie teisėtai gyvena ir dirba Nyderlanduose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.