Jaudinatės dėl vaiko ir norit patikrinti jo daiktus? Specialistai atsako, ar galima tai daryti

Maži vaikai – maži rūpesčiai, dideli vaikai – dideli rūpesčiai. Su tuo sutinka daugelis paauglių tėvų, kurie su nerimu stebi tolstančius savo vaikus. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir lrytas.lt projekte „Auginu ir augu“ atsako į tėvų atsiųstus klausimus.

Suaugusiems privalu gerbti vaiko privatumo poreikį, tad daiktų tikrinti nevalia.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Suaugusiems privalu gerbti vaiko privatumo poreikį, tad daiktų tikrinti nevalia.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba

Dec 27, 2023, 10:25 AM

„Jaudinuosi dėl savo paauglės dukros – kartais paslapčia apžiūriu jos daiktus, iškraustau kišenes, patikrinu stalčius ar net pavartau dienoraštį. Žinau, kad dukra neapsidžiaugtų sužinojusi, bet viską darau juk dėl jos saugumo ir gerovės. Ar galima taip elgtis? Kada mes pažeidžiame privatumą, o kada rūpinamės dėl vaikų saugumo?“, – klausia mama Rima.

Paauglės mamai atsako Vaiko teisių gynėja Evelina Firaitė:

Svarbu suprasti, kad vaiko asmeniniai daiktai, dienoraščiai, vietos, kuriose jis laiko sau brangius daiktus, yra pasaulis, kuris jam suteikia savotišką saugumą, kur galioja tik jo taisyklės. Ir suaugusiems privalu gerbti vaiko privatumo poreikį.

Mūsų šalies įstatymuose įtvirtinta vaiko teisė į privatų asmeninį ir šeiminį gyvenimą, bendravimo privatumą, asmens duomenų apsaugą, susirašinėjimo slaptumą, garbę ir orumą, asmens neliečiamybę ir laisvę. Vaiko teisę į privatumą pabrėžia ir Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija.

Kokiais būdais tėvams sužinoti, kuo jų vaikas gyvena, ar jam viskas gerai? Pradėti reikėtų nuo pasitikėjimo vienas kitu stiprinimo, ir visų pirma – nuoširdaus pokalbio su savo vaiku be išankstinių nuostatų, su noru išgirsti vaiką ir aptarti, kas mamą labiausiai neramina. Pasakykite, kad mylite vaiką, jis jums labai svarbus ir tikitės atvirumo.

Jei vaikas jausis gerbiamas, saugus, juo bus pasitikima, tikrai mielai su jumis dalinsis savo jausmais ir patirtimis. Be to, atviras, jautrus pokalbis suteikiant galimybę atsiverti ir būti išgirstoms abiem pusėms, gali net paskatinti gerokai kokybiškesnį, brandesnį, artimesnį ryšį su savo vaiku.

Netgi tais atvejais, jei įtariate vaiką darant ar turint kažką draudžiamo, visada pradėkite nuo pokalbio. Daiktų, rūbų apžiūra gali sukelti didžiulį pasipriešinimą, pyktį, nepasitikėjimo tėvais jausmą, sugadinti jau turimą ryšį. Atminkime – svarbiausia yra jūsų vaiko gerovė, tad saugodami ir gindami ją lanksčiai ir kūrybiškai ieškokite pusiausvyros tarp tėvų valdžios ir geriausių vaiko interesų.“

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.