Įvardijo dažniausias vaikų susižalojimų aplinkybes

Daugiau kaip pusė užregistruotų gyventojų traumų įvyksta namuose, fiksuoja draudikai. Tiesa, ši tendencija galioja tik kalbant apie suaugusiuosius, vaikų susižalojimai kur kas dažnesni ugdymo įstaigose.

Namuose vaikai dažniausiai susižeidžia vedami smalsumo.<br>123rf nuotr.
Namuose vaikai dažniausiai susižeidžia vedami smalsumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau vaikų traumų fiksuojama fizinio lavinimo pamokose ar žaidimų aikštelėse.
Daugiau vaikų traumų fiksuojama fizinio lavinimo pamokose ar žaidimų aikštelėse.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2020, 2:01 PM

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Privačių klientų draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė pastebi – suaugusiųjų traumas įprastai lemia neatsargūs buities darbai, o vaikai pavojų savo saugumui kelia pasitelkdami išradingumą. Pastarajam laiko karantino metu – gerokai daugiau, tad draudikai ragina išlikti atidiems, saugoti ir save, ir daug laisvo laiko turinčius mažuosius.

Nuo aktyvių žaidimų, iki eksperimentų

Nors suaugusiųjų traumos dažnesnės namuose, bendras užfiksuojamų žalų skaičius didesnis vaikų ir paauglių tarpe. A. Jusė pastebi, kad jie pirmauja ir pavojingų situacijų paieškose.

„Vaikų susižalojimų aplinkybės namuose – daug įvairesnės. Žaidimų metu ar tiesiog smalsumo vedini vaikai užsiropščia ant lentynų, randa pavojingų slėptuvių žaisdami slėpynes ar sumano pasinaudoti įrankiais, kuriuos tėvai palieka jiems pasiekiamose vietose. Laimei, tokie susižalojimai nėra itin dažni, daugiau vaikų traumų fiksuojama fizinio lavinimo pamokose ar žaidimų aikštelėse.

Tačiau ugdymui ir visam laisvalaikiui laikinai persikėlus į namus, tėvams tenka nelengva užduotis užtikrinti, kad vaikų išradingumas neperžengtų pavojaus ribos“, – pastebi A. Jusė.

Specialistė primena atidžiau stebėti savo mažamečių vaikų namuose suplanuotas veiklas.

„Aktyviai žaidžiantys mažieji neturėtų likti be priežiūros, tačiau tėvams puikiai žinoma ir kita taisyklė – per ilgai užsitęsusi tyla ir ramybė neretai signalizuoja, kad atžala sugalvojo nuveikti šį tą įdomaus. Padaryti tėvams staigmeną ir pagelbėti buityje, išardyti žaislą ar atlikti su juo eksperimentą. Vaikams kylančios įdomios, kūrybiškos veiklos poreikį patenkinkite drauge – imkitės bendrų užsiėmimų, ieškokite įdomių pamokų internete, drauge atlikite mankštą“, – pataria A. Jusė.

Draudiko atstovė primena – namuose turėtų nelikti jokių nepritvirtintų ar nestabilių baldų, lengvai pasiekiamų pavojingų daiktų ar karštų indų.

„Nė vienas negalime apsaugoti savęs ir savo artimųjų šimtu procentu, tačiau riziką keliančias situacijas dažnai sukeliame patys. Finansinius nuostolius gali sumažinti draudimas nuo nelaimingų atsitikimų, tačiau rūpesčių išvengsime visų pirma būdami atsargesni“, – priduria A. Jusė.

Apsaugos priemonių reikia ir namuose

Kaip rodo draudikų duomenys, suaugusiųjų traumos dažnai įvyksta atliekant remonto darbus. Dažni sužalojimai dirbant ant stogo, naudojantis diskiniais pjūklais, genint medžius su kopėčiomis, kabinant užuolaidas. Tačiau A. Jusė pastebi, kad ne mažiau traumų nutinka ir paprastesnėmis aplinkybėmis.

„Namuose dažnai patiriami kojų pirštų lūžiai atsitrenkus į baldus, galūnių susižalojimai peiliu ar kitais aštriais įrankiais, taip pat nudegimai verdančiu vandeniu, atsirėmus į židinį ar kuriant krosnį. Tiek suaugusieji, tiek vaikai neretai susižaloja ir aktyviai leisdami laiką kieme – žaisdami krepšinį, bėgiodami, važinėdami dviračiais ar paspirtukais“, – teigia A. Jusė.

Kibę į buities darbus, nusprendę pasidarbuoti sode ar atlikti ilgai planuotą remontą, atsiminkite – saugumo taisyklių, jūsų pačių labui, būtina laikykis net ir darbuojantis namuose. Naudokite apsaugos priemones, ypač jei dirbate su elektroniniais prietaisais arba didesniame aukštyje. Rinkitės darbams pritaikytus, saugius įrankius – jei darbas kelia nors kiek rizikos jūsų saugumui, išradingumui čia – ne vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.