12 dalykų, kuriuos reikia žinoti apie maisto papildus vaikams ir paaugliams

Dažnai tėvai susimąsto – ar reikalingi maisto papildai vaikams? Pirmiausia, reikia žinoti, kad maisto papildai skirti ne tik sportininkams ar tiems, kurie nori numesti svorį, bet ir sveikiems suaugusiems ar vaikams.

 Vaikai mieliau renkasi skystus geriamus maisto papildus, nei kietas tabletes.<br> 123rf.com nuotr.
 Vaikai mieliau renkasi skystus geriamus maisto papildus, nei kietas tabletes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-08 11:02

Teigiama, kad vaikams, valgantiems įvairų ir subalansuotą maistą, maisto papildų nereikia, bet ne visi galime užtikrinti ar net įtikinti mažuosius suvalgyti pakankamą kiekį žuvies, mėsos ar daržovių.

Todėl jei svarstote apie maisto papildus mažiesiems, reikėtų žinoti keletą dalykų juos besirenkant.

  1. Visada reikia pasitarti su gydytoju ar vaistininku prieš renkantis maisto papildus – kai kurie jų sąveikauja su kitais vaistais ar gali turėti įtakos jūsų vaiko specifinei medicininei būklei.
  2. Maisto papildai neatstoja maisto ir vartojami ne vietoje valgymų.
  3. Vaikams ir paaugliams rekomenduojama rinktis būtent jų amžiui skirtus maisto papildus. Suaugusiems skirti papildai dažniausiai nebūna išbandyti su vaikais ir poveikis augančiam organizmui nėra aiškus.
  4. Amerikos pediatrijos akademija (APA) nerekomenduoja multivitaminų sveikiems vaikams ir paaugliams, valgantiems įvairią mitybą. Geriausia, jiems gauti vitaminų iš maisto produktų, jei tai galite užtikrinti
  5. Jei jūsų šeima ar tik vaikai yra vegetarai, veganai, jų mitybą gali tekti papildyti vitaminu B12, nes jo yra tik gyvūninės kilmės produktuose.
  6. Skysti maisto papildai greičiau įsisavinami ir dažniausiai būna malonaus skonio, todėl vaikai juos labiau mėgsta. „Floradix Kindervital“ mitybinės medžiagos jau yra ištirpusios, virškinimo sistemoje jos pasisavinamos greičiau, nei išgėrus tabletę.
  7. Pasak APA tyrimų dauguma vaikų negauna pagal savo mitybą pakankamai geležies ir kalcio. Paaugliams reikėtų suvartoti 3-4 porcijas geležies ir 4-5 porcijas kalcio turinčio maisto. Jei to nedaro, verta pagalvoti apie maisto papildus su šiomis medžiagomis.
  8. Galite paskaičiuoti, ar užtektinai suvartojate vitamino D. Vienerių-trejų metų vaikai turėtų gauti 400 IU (tarptautiniai vienetai), o vyresni ir suaugusieji  600 IU vitamino D per dieną. Pavyzdžiui, gabalėlis riebios žuvies (apie 85 g) turi 447 IU, puodelyje pieno yra 120 IU,  baltuose grybuose – 366 IU, kiaušinyje (jo trynyje) 44 IU.
  9. Niekada negalima vartoti didesnio maisto papildų ar vitaminų kiekio, nei rekomenduojama. Nebent, taip nurodė gydytojas.
  10. Jei vaistus tėvai laiko sunkiai pasiekiamose vietose, maisto papildai ar vitaminai dažnai būna padėti po ranka. Jais irgi galima apsinuodyti, todėl padėkite ten, kur vaikai nepasiekia.
  11. Prisiminkite, kad maisto papildai nėra skirti ligų gydymui ar jų palengvinimui.
  12. Ieškokite maisto papildų kuriuose nėra dirbtinių dažiklių, saldiklių ar kitų cheminių priedų. „Floradix Kindervital“ nėra alkoholio, konservantų, dažiklių, dirbtinių skonio medžiagų, laktozės, glitimo. Tinka vegetarams.

„Floradix-Kindervital“ – tai skanus maisto papildas vaikams su kalciu ir vitaminu D, kurie reikalingi normaliai kaulų, dantų būklei palaikyti. Sudėtyje esantys būtiniausi vitaminai dalyvauja daugelyje svarbių organizmo funkcijų. Vitaminai C, B6 ir B12 padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.