Netikėtai kūdikis galėjo tapti vis dar mokslininkams nesuvokiamo sindromo auka

Pirmadienį Panevėžyje naujagimis galėjo tapti pačio paslaptingiausio negalavimo auka. Staigios kūdikio mirties sindromas (SKMS) ištinka kūdikius iki pusės metų, o specialistai apgailestauja, jog Lietuvoje jauni tėvai apie šį pavojų vis dar informuojami per retai.

Svarbiausia taisyklingo midymo taisyklė – kūdkius migdyti tik ant nugaros.<br> Unsplash.com nuotr.
Svarbiausia taisyklingo midymo taisyklė – kūdkius migdyti tik ant nugaros.<br> Unsplash.com nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė apgailestauja, jog Lietuvoje dėl SKMS tėvai dar įspėjami retai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė apgailestauja, jog Lietuvoje dėl SKMS tėvai dar įspėjami retai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 2:51 PM

Sindromas dažnesnis berniukams

„Užsienyje kiekvienai mamai ir tėčiui prieš išvykstant iš gimdymo namų būna detaliai išaiškinta kas yra SKMS, primenama pirmuosius šešis mėnesius būti budriems ir laikytis saugaus kūdikio migdymo taisyklių. Gaila, Lietuvoje ši praktika netaikoma“, – teigė akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė. 

SKMS yra netikėta kūdikių iki šešių mėnesių mirtis gilaus miego fazėje, dažniausiai naktį, kuomet mažylis tiesiog „užmiršta“ kvėpuoti. To priežastimi yra nebrandi centrinė nervų ir širdies sistema ir tik prevenciniai veiksmai gali apsaugoti nuo nelaimės.

Lietuvoje, spėjama, kad nuo šio sindromo miršta apie dešimt kūdikių per metus, bet I.Girdvainienė mano, jog statistika nėra tiksli – atlikus skrodimą ir radus gretutinių ligų, dažniausiai priežastimi pažymimos jos. JAV dėl SKMS kasmet šeimos netenka apie 1500 mažylių. Pastebima, kad dažniau šis sindromas pasitaiko neišnešiotiems ar mažo svorio bei vyriškos lyties kūdikiams.

Rūkoriai turi miegoti atskirai

Tyrinėjant šį sindromą buvo išgryninti keletas SKMS skatinančiu veiksniu. Kadangi vaikas miršta uždusdamas, būtina vengti visko, kas slopina vaiko kvėpavimą.

„Labai dažnai tėvai neatsispiria pagundai ir kūdikį guldo ant pagalvės, nors ji ne tik nereikalinga, bet ir yra vienas iš neteisingo migdymo veiksnių, – vardija akušerė Ieva. – Kūdikiams nereikia minkštų čiužinių, pliušinių žaislų lovytėse, papuošimų, baldakimų ir net karuselių. Viena iš paskutinių teorijų, kad SKMS skatina ir dulkės, o visa tai jas kaupia.“

Miegoti vaikas turi tik gerai išvėdintoje, ne per šiltoje aplinkoje. Taip pat svarbu, kad mažylis neperkaistų ir miegodamas – nereikia apklostyti šiltomis antklodėmis ar vasarą rengti storomis pižamomis.

„Būtina laikytis taisyklės, kad kūdikius rengti vienu drabužiu daugiau nei rengiesi pats. Bent pirmą mėnesį, o verta net iki trečio, užmauti vilnones kojinaites, nes jos stimuliuoja nervų sistemą“, – patarė pecialistė.

Rekomenduojama kūdikius apsaugoti nuo pasyvaus rūkymo – negalima migdyti prirūkytoje patalpoje, o jei tėtis ar mama yra rūkantys – turėtų miegoti atskirame kambaryje.

Taip pat ilgaplaukės mamos turėtų prie mažylio miegoti susirišusios plaukus, nesikvėpinti kvepalais ir nesitepti aromatizuotais kremais.

Migdyti tik ant nugaros

Visgi svarbiausia SKMS prevencijos dalis yra saugaus miego taisyklių laikymasis. Kūdikiai privalo būti guldomi miegoti tik ant nugaros.

„Kietas ir lygus miegojimo pagrindas, migdymas ant nugaros yra patys svarbiausi dalykai siekiant išvengti SKMS. Aišku, mamos pergyvena, kad plaukučiai išpliks, bet jie tikrai ataugs. Taip pat baiminamasi, kad guldant ant nugaros naujagimis užsprings, bet primenu, jog motinos pienu vaikai užspringi tiesiog negali, o ir pastebėkite – net miegodami ant nugaros jie galvytę pasuką į vieną arba kitą pusę, ne taip kaip suaugusieji, kurie laiko tiesiai“, – detaliai pasakoja akušerė.

Šiuolaikiniams tėvams siūloma daugybė išmanių prietaisų, kurie ne tik rodo miegantį mažylį monitoriuose, bet ir fiksuoja jų kvėpavimą ar deguonies kiekį kraujyje.

„Pastebiu, kad tėvai mano, jog įsigijo jau kokį nors išmanų daikčiuką ir jau gali būti ramūs. Ar pagalvojate, kad jie pradės pypsėti tik tuomet, kai kūdikis panirs į apnėją ir žaibiškai sustos širdies ritmas? Kūdikio gaivinimas nėra toks paprastas, kaip, pavydžiui, suaugusiojo užspringus. Mes, medikai, kasmet kartojame gaivinimo veiksmus kursuose, turime konkrečius algoritmus, kaip visa tai daryti ir nebent esate patys medikai, tuomet galbūt galėtumėte tai atlikti namuose“, – pabrėžia I.Girdvainienė.

Todėl mažylis bent iki pusės metų turėtų miegoti su tėvais tame pačiame kambaryje, jo lovytė nuleistu kraštu gali būti pristumta prie tėvų lovos, o jei tėvų čiužinys pakankamai kietas – miegoti kartu su tėvais. Žinoma, tik paguldytas ant nugaros. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.