„Lietuvos istorija“ subalansuota vaikams, bet tinkanti ir suaugusiems Knygos apžvalga

Papasakoti Lietuvos istoriją 175 puslapių knygoje – nemenkas iššūkis. Dar sunkesnė užduotis – padaryti tai ką tik skaityti išmokusiam pradinukui patraukliu būdu. Tai, kad šiemet pasirodė jau antrasis istoriko Zigmo Vitkaus „Lietuvos istorijos. Nuo seniausių laikų iki 21 a.“ pradinukams leidimas (pirmą kartą knyga išleista 2008 m.), tik patvirtina, kad autorius sėkmingai susidorojo su šiomis užduotimis.

Z.Vitkaus „Lietuvos istorija“ tikrai verta enciklopedijos pradinukams vardo.<br> lrytas.lt koliažas
Z.Vitkaus „Lietuvos istorija“ tikrai verta enciklopedijos pradinukams vardo.<br> lrytas.lt koliažas
 Naujasis leidimas yra ir atnaujinta Lietuvos istorija, nes ją skaitantis ne tik susipažins su praeitimi, bet ir sužinos apie stulbinamus Lietuvos archeologų atradimus 2018 metais.<br> „Alma littera“ nuotr.
 Naujasis leidimas yra ir atnaujinta Lietuvos istorija, nes ją skaitantis ne tik susipažins su praeitimi, bet ir sužinos apie stulbinamus Lietuvos archeologų atradimus 2018 metais.<br> „Alma littera“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Agnė Žemaitytė

Aug 12, 2020, 6:40 PM, atnaujinta Aug 21, 2020, 3:32 PM

O kaip paaiškinti vaikui, kodėl jam reikėtų domėtis savo valstybės istorija? Istorikas Z.Vitkus atsakytų: „Visi dalykai šiame pasaulyje – ir žmonės, ir valstybės, ir daiktai – turi savo istoriją (praeitį). Ir Tu taip pat! Neabejoju, kad Tau įdomu, kur gimė Tavo mama ir tėtis, kaip jie atrodė vaikystėje, kuo sirgo ir kaip buvo gydomi, su kuo draugavo, su kuo pykosi, ką mėgo, ko nelabai, kuo svajojo būti ir kuo tapo. Panašiai ir valstybę gali geriau pažinti, jei žinosi, kokia jos praeitis“.

Z.Vitkus paprastai ir įdomiai pasakoja Lietuvos istoriją nuo ledynmečio iki pat šių dienų. Vaikai (ir suaugusieji!) sužinos, kokie istoriniai įvykiai mūsų šalyje vyko, kokios didžios asmenybės gyveno, kokia buvo praeities žmonių kasdienybė.

Naujasis leidimas yra ir atnaujinta Lietuvos istorija, nes ją skaitantis ne tik susipažins su praeitimi, bet ir sužinos apie stulbinamus Lietuvos archeologų atradimus 2018 metais.

Z. Vitkaus „Lietuvos istorija“ tikrai verta enciklopedijos pradinukams vardo. Ją perskaitęs ir su aprašytais Lietuvos istorijos įvykiais, asmenybėmis ar paprastų žmonių gyvenimu susijusiais faktais susipažinęs pradinių klasių moksleivis drąsiai galėtų rungtis su šalies istorija papildomai nesidominčiais suaugusiaisiais. O skaityti šią knygą tikrai nenuobodu.

Faktai aprašyti glaustai, beveik kiekviename skyriuje yra svarbių ar sudėtingesnių žodžių bei terminų žodynėlis, rubrikos „Ar žinai, kad...“, „Įdomu...“ Ar žinai, kad žymusis Kryžių kalnas taip pat yra piliakalnis? Kad mineralinio vandens „Vytautas“ ir „Birutė“ pavadinimus XX amžiaus 3 dešimtmetyje pasiūlė kunigas ir rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas? Kad Vytautas Didysis krikštijosi tris sykius? Argi neįdomu sužinoti, kaip archeologai nustato atkastų palaikų lytį arba kodėl senovės lietuviai savo valdovus vadino ne kunigaikščiais, o kunigais?

Tiesa, kad vaikams yra išleista ir daugiau leidinių apie Lietuvos istoriją. Tačiau Z. Vitkaus enciklopedija iš jų išsiskiria solidumu ir kokybe. Tikrai norisi matyti ją skaitančius savo vaikus. Ir mažesnius, ir ūgtelėjusius skaitytojus lengvai įtrauks ne tik knygos turinys, bet ir jos iliustracijos – knyga gausiu nuotaikingų Rasos Joni piešinių ir vertingų istorinių nuotraukų.

Pažinkite istoriją su visa šeima – ir su pačiais mažiausiais, pirmą kartą užkopusiais į Gedimino kalną, ir su vyresniais, kurie istorijos jau mokosi mokykloje.

Rubrika „Vaikai skaito“ dalijasi tėvų ir vaikų knygų apžvalgomis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.