Dietistė ir mama V.Kurpienė: manų košė vaikams tinka tik vienu atveju

Šiandien tarptautinė košės diena, o būtent šis patiekalas itin dažnas ant vaikų pusryčių stalo. Kartu su dietiste, tinklaraščio vaikumityba.lt autore ir dviejų vaikų mama Vaida Kurpiene kalbamės, kokias košes vaikams ruošti, o kokių geriau – atsisakyti.

Manų košė, pasak Vaidos Kurpienės, tinka vaikams po ligos, aukštos temperatūros arba nevalgiukams.<br> lrytas.lt koliažas
Manų košė, pasak Vaidos Kurpienės, tinka vaikams po ligos, aukštos temperatūros arba nevalgiukams.<br> lrytas.lt koliažas
Manai, kuskusas yra greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie turi mažai vertingų medžiagų.<br>123rf nuotr.
Manai, kuskusas yra greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie turi mažai vertingų medžiagų.<br>123rf nuotr.
Dietistė Vaida Kurpienė pripažįsta, kad jos vaikai kartais nevalgo košės ir ji stengiasi rasti įdomių receptų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dietistė Vaida Kurpienė pripažįsta, kad jos vaikai kartais nevalgo košės ir ji stengiasi rasti įdomių receptų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei tėvai vengia riebalų, vaikams jų į košę reikėtų įdėti.<br>123rf nuotr.
Jei tėvai vengia riebalų, vaikams jų į košę reikėtų įdėti.<br>123rf nuotr.
Kuomet košės pabosta, Vaida vaikams virtas kruopas įvynioja į dumblių lapus ir padaro naminius, lietuviškus sušius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kuomet košės pabosta, Vaida vaikams virtas kruopas įvynioja į dumblių lapus ir padaro naminius, lietuviškus sušius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2020, 9:35 AM

– Kokios košės sveikiausios?

– Priminsiu, kad kasdien valgyti tas pačias košes nusibosta ir suaugusiems, ir vaikams, todėl turėkite bent keturias skirtingas kruopų rūšis ir jas mainykite.

Primenu, kad tai turėtų pilno grūdo košės. Sveikumu nepasižymi nei užpilamos, nei greitai paruošiami dribsniai, kukurūzų kruopos, manai, bulguras ar kuskusas.

Daugelio pamėgti grikiai tiek kepinti, tiek ne, savyje neturi glitimo. Geriau vartoti žalius, nekepintus, juos, kaip ir kitas kruopas, vakare užmerkti kambario temperatūros vandenyje ir ryte užvirti ir jau galima valgyti.

Vaikams patinka geltonos smulkios sorų kruopos, tik nepamirškite prieš virimą jų nuplikyti verdančiu vandeniu, kad nebūtų karstelėjusios.

Kinva, lietuviškai vadinamos bolivinių balandų kruopos, būna įvairių spalvų ir poskonių, tad verta išbandyti, kurios patinka labiausiai. Ieškantiems įdomesnių skonių siūlau pabandyti burnočių sėklas, kuriose daug kalcio, jaučiamas riešutų poskonis.

Neskaldyti avižų grūdai turi ypatingai daug vertės. Gaila, neužtinku nesmulkintų miežių, bet jei norite išbandyti – rinkitės stambiai skaldytus grūdus.

Perlinės kruopos yra tie patys miežiai, tik kitaip paruošti. Speltos kruopos yra mums gerai pažįstami kviečiai, tik vertingesni nei įprastiniai.

– Nė viena vaikystė, rodos, nepraėjo, be gardžios manų košės. Negi reikia atimti šį džiaugsmą iš savo vaikų?

– Manai, kuskusas yra greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie turi mažai vertingų medžiagų. Jei vaikas yra nevalgus, turėjo aukštą temperatūrą, sirgo – po ligos galima pasiūlyti manų košės, nes organizmui nereikia papildomų pastangų, kad ją įsisavintų. Na, bet kasdienai jos nerekomenduoju – ji sukuria uždegiminius procesus, todėl tiek vaikai, tiek suaugę, turėtų rinktis vertingesnes kruopas.

O jei kalbame apie manus virtus piene su cukrumi, tai nėra košė, o tikrų tikriausias desertas – pyragas skystame pavidale. Tad jei laikas desertui, tada irgi galima valgyti mano košę mažesniais kiekiais, bet vaikui paaiškinti, jog tai – desertas.

– Visi tėvai vaikystėje pamena košes, gausiai apipiltas uogiene, ir dažniausiai tokias siūlo ir savo vaikams. Ar tai sveika?

– Asmeniškai tikrai nepamenu tokių košių. Saldžios košės valgomis tik kelis dešimtmečius. Visais laikais buvo sūrūs ir aštrūs grūdų patiekalai, o saldus- tik per šventes, kelis kartus per metus. Svarbu žinoti, kad uogienė, joje esantis cukrus trikdo kruopų esančių medžiagų įsisavinimą. Be to, reikia įvertinti, kiek vaikas gauna saldumynų per dieną?

Pirma saldi košė, paskui sūrelis, saldus jogurtas, tradicinis varškės apkepas, paprastų angliavandenių užkandėlė ar sultys... Tuomet tų cukrų gaunasi laba daug. Be to, prisiminkite, kad įpratinus vaiką prie saldžių košių reikia didžiulio įdirbio, kad vėliau valgytų nesaldžias.

– Kokias klaidas mamos dažniausiai daro ruošdamos vaikams košes?

– Jei sau į košę gaili dėti riebalų, tai vaikams reikėtų negailėti. Jų skrandžiai mažesni, o kalorijų poreikis didesnis, ypač jei vaikas judrus. Jei nepavalgo, paskui nori saldumynų, miltinių užkandžių, sūrelių ir kitų reikalų. Todėl reikėtų į košę įdėti sviesto, kokybiško aliejaus, grietinės, sūrio, avokado ar natūralaus riešutų sviesto. Žinoma, pasirinkti vieną variantą (šypsosi).

Mano vaikai nemėgsta košių su jau įmaišytais ingredientais, todėl visuomet juos patiekiu atskirai. Rudenį man itin skanu avižų košė su lengvai ant kokosų aliejaus pakeptu moliūgu. Vaikams verdu tą pačią košę, tik vietoje moliūgo jie patys užsibarsto kokosų drožlių.

Ant stalo siūlau patiekti tą pačią košę visiems, bet tegu kiekvienas priedus pasirenka pats. Vaikai visad mieliau valgo, jei patys susikomplektuoja patiekalą.

Prisipažinsiu, kad ir mano vaikus „ištinka“ košių nevalgiadieniai. Tam momentui visad turiu spintelėje jūros dumblių „Nori“ lapų į kuriuos įvynioju drėgniau išvirtų grikių, bolivinės balandos ar sorų kruopas su agurku, avokadu ar lašiša. Gaunasi toks naminis sušis ir vaikai tuomet košės suvalgo dvigubai daugiau nei įprastai.

– Ko dar nepamiršti ruošiant skanias ir sveikas košes?

– Dažnai tiek dideli, tiek maži skundžiasi, kad košės neskanu. Taip atsitinka, nes košę neteisingai verdate – košė turi būti kramtoma, o ne gliti, tąsi ir pervirta. Būtent dėl to „kramtymo“ ir jaučiamės ilgiau sotūs.

Taip pat paįvairinkite kuo įvairesniais pagardais. Jau minėjau, kad galima įdėti į košę ne tik sviesto, bet ir grietinės ar kieto sūrio. Prie daugelio jų tinka pesto padažas, saulėje džiovinti pomidorai, su svogūnais pakepintos morkos, smulkinta paprika, agurkai, alyvuogės ar naminės daržovienės. Pasitelkite fantaziją!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.