Panevėžio krašto aukštaitės gimdo Sophias Lilly, Fatimas Noreen, James Dean'us

Šiemet gimusius vaikus Panevėžio krašto gyventojai pavadino tokiais vardais, kad liežuvį nusilaužtum. Tačiau dauguma tų vaikų – gimę užsieniuose. Jų tėvai paaiškina, kad lietuviškais vardais savo vaikų nepavadino, nes nebežada grįžti gyventi į gimtinę ir taikosi prie tos aplinkos, kurioje gyvena.

Aukštaitės gimdo Sophias Lilly, Fatimas Noreen, James Dean'us.<br>123rf nuotr.
Aukštaitės gimdo Sophias Lilly, Fatimas Noreen, James Dean'us.<br>123rf nuotr.
Tėvai paaiškina, kad lietuviškais vardais savo vaikų nebevadina, nes nebežada grįžti gyventi į gimtinę ir taikosi prie tos aplinkos, kurioje gyvena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tėvai paaiškina, kad lietuviškais vardais savo vaikų nebevadina, nes nebežada grįžti gyventi į gimtinę ir taikosi prie tos aplinkos, kurioje gyvena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Baronienė, „Panevėžio kraštas“ www.panskliautas.lt

Oct 13, 2020, 7:10 PM

Svetur gimė penktadalis

Kiek daugiau nei penktadalis šiemet Panevėžio apskrities civilinės metrikacijos skyriuose registruotų vaikų yra gimę užsienyje.

Šių skyrių atstovai teigia, jog užsienyje gimusių mažylių turėtų būti dar daugiau, nes visus juos suregistruoti trukdo korona. Siaučiant pandemijai, mažylių tėvai nesugrįžo į Lietuvą ir neįvykdė priedermės savo šalies civilinės metrikacijos įstaigoms pranešti apie užsienio valstybėse gimusius vaikus.

Daugiausia Panevėžio krašto skyriuose šiemet registruotų užsienio šalyse gimusių vaikų – iš Jungtinės Karalystės. Daugiausia biržiečių vaikų gimė Norvegijoje.

Rekordininkai Biržai

Biržai – rekordinis Panevėžio apskrities rajonas pagal užsienyje gimusių kūdikių skaičių. Net trečdalis šio rajono vaikų šiemet gimė užsienyje. Šios savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja Severina Aučinaitė suskaičiavo, kad šiemet Biržuose užregistruotas 131 kūdikis, iš jų net 42 gimė užsienio šalyse. Pernai šioje savivaldybėje per visus metus buvo registruotas 201 gimęs kūdikis, iš jų užsienyje gimusių – 70.

S.Aučinaitės surinktais duomenimis, jau ne vienus metus populiariausios dvi valstybės – Norvegija ir po jos – Jungtinė Karalystė.

„Susiduriame, kad užsienyje gimusiems mažyliams neretai suteikiami išskirtiniai, lietuvio ausiai neįprasti vardai“, – sakė specialistė. Tarp šiemet suteiktų retų vardų ji paminėjo Atheną, Rėjų, Ajų, pernai retesni suteikti vardai – Neidas, Kovaldas, Grandas.

Vardas – net be galūnės

„Galiu patvirtinti, kad trečdalis mūsų skyriuje įregistruojamų mažylių būna gimę užsienio šalyse“, – teigė Kupiškio rajono savivaldybės darbuotoja Birutė Kopūstienė.

Štai pernai iš 125 šiame rajone registruotų vaikų net 43 gimę užsienyje. Šiemet užregistruoti 86 vaikai, iš jų užsienyje gimė 10.

„Po 4 mažylius gimė Jungtinėje Karalystėje ir Norvegijoje, 1 Islandijoje ir 1 Švedijoje“, – vardijo Teisės skyriaus vedėja.

Ji teigė neatkreipusi dėmesio, kad užsienyje gimusiam vaikui būtų suteiktas neįprastas vardas.

„Kiek nustebome, kad vienam Anglijoje gimusiam mažyliui abu lietuviai tėvai išrinko vardą Dilan. Jie paaiškino, kad grįžti namo neplanuoja, tad nutarė sūnaus vardo nelietuvinti, suteikė jį be galūnės“, – sakė B.Kopūstienė.

Retu vardu tapo Nadiežda

Pasvalio rajone iš 100 šiemet gimusių mažylių užsienyje gimė 16.

Šio rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Rita Sipavičienė teigė, jog 10 vaikų gimė Jungtinėje Karalystėje, 3 Norvegijoje, po vieną Danijoje, Italijoje ir Islandijoje. Pernai per visus metus rajone gimė 224 vaikai, iš jų užsienyje – 59.

„Šiais metais nemažai žmonių dėl karantino negalėjo atvykti į gimtinę, tad gimę jų vaikai mūsų šalyje liko neįtraukti į apskaitą. Bet tikėkimės, kad iki metų pabaigos lietuviai tėviškėn dar sugrįš pasisvečiuoti, o jų mažyliai bus įregistruoti“, – vylėsi vedėja.

Ji pavardijo retus ir negirdėtus Pasvalio rajono gyventojų savo vaikams šiemet suteiktus vardus. Tai Sophia Lilly, Olivia Simona, Vittoria, Fatima Noreen, Neitas.

„Viena mergytė pavadinta Nadiežda. Šiais laikais toks naujagimei suteiktas vardas mūsų šalyje tapo retas“, – teigė R.Sipavičienė.

Varduose – dvigubos raidės

Panevėžio miesto savivaldybėje šiemet įregistruoti 508 gimę kūdikiai, iš jų 106 – t. y. penktadalis, gimė užsienio šalyse. Civilinės metrikacijos skyriaus gimimo registravimo tarnautojos Jūratės Lipskienės surinktais duomenimis, net 47 vaikai gimė Amerikoje, 24 – Norvegijoje, po 7 Airijoje bei Vokietijoje, 4 Danijoje, po 3 Švedijoje, Rusijoje ir Belgijoje bei po vieną Meksikoje, Šveicarijoje, Italijoje, Islandijoje, Baltarusijoje, Estijoje bei Latvijoje.

Kaip neįprastus mažiesiems suteiktus vardus J.Lipskienė paminėjo šiuos: Adama Maga, Annabelle, Elda, Amani, Adrija Oedette, Elyas, Alin, James Dean, Joshua Peter.

Iš pernai Panevėžio miesto savivaldybėje registruotų 926 gimusių kūdikių 223 gimę užsienio šalyse.

Visai kitokie skaičiai

Panevėžio rajono statistika, pateikta šio rajono Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėjos Nijolės Gaižiūnienės, skiriasi nuo kitų rajonų.

Tik dešimtadalis šiemet rajono gyventojams mažylių gimė užsienyje – 26 vaikai iš 211 registruotų. Dauguma Panevėžio rajono vaikų gimė Lietuvoje.

Jungtinėje Karalystėje gimė 15, Norvegijoje – 8, po vieną kūdikį – Vokietijoje, Šiaurės Airijoje bei Nyderlanduose. Kaip retus mažiesiems suteiktus vardus N.Gaižiūnienė išskyrė Melisą, Noelį, Luną.

Rokiškėnas Aikas Enzo

Rokiškyje iš 98 Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriuje registruotų šiemet gimusių kūdikėlių 21 gimė užsienyje.

Šio skyriaus vedėjos Violetos Damoševičienės pateiktais duomenimis, 10 rajone registruotų mažylių gimė Jungtinėje Karalystėje, 3 Airijoje, po 2 JAV, Vokietijoje, Norvegijoje, Italijoje ir vienas – Prancūzijoje.

Kaip išskirtinį mažyliui suteiktą vardą V.Damoševičienė įvardijo Aiką Enzo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.