Išaiškino, ar prailgintos atostogos privalomos ir privačiose įstaigose besimokantiems pradinukams

Pirmadienį Vyriausybės priimto sprendimo turės laikytis visos pradinį ugdymą teikiančios įstaigos, portalui lrytas.lt patvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Vyresnieji nuo trečiadienio mokosi tik nuotoliu, nebetaikant mišraus ugdymo.

Pradinių klasių moksleivių atostogos šiemet bus ilgesnės nei įprastai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pradinių klasių moksleivių atostogos šiemet bus ilgesnės nei įprastai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Privalomos atostogos pradinukams skelbiamos visose mokyklose.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Privalomos atostogos pradinukams skelbiamos visose mokyklose.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-07 21:04

Mokyklos, vykdančios švietimą pagal pradinio ugdymo programą, turi skelbti mokinių atostogas nuo gruodžio 14 dienos iki kitų metų sausio 3 dienos.

Šis nutarimas sukėlė daugybę diskusijų, nes per pirmąjį karantiną, privačios mokyklos organizavo ugdymą pagal savo susigalvotą tvarką. Pavyzdžiui, kai valstybinėse mokyklose Velykų atostogos buvo perkeltos į kovo mėnesį ir buvo skirtos pasiruošimui mokymui nuotoliu, o privačios mokyklos tęsė mokslus iškart nuotoliu ir atostogavo, kaip ir buvo planuota per Velykas.

Todėl tėvams, kurių vaikai mokosi privačiose ugdymo įstaigose kilo klausimų, kokia tvarka galios šįkart – mokyklos savivaldos ar Vyriausybės.

„Kovo mėnesį atostogos buvo koreguojamos švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu keičiant Bendrųjų ugdymo planų nuostatas. Kaip nustatoma Bendruosiuose ugdymo planuose, mokyklos galėjo koreguoti atostogas pagal bendruomenės poreikį.

Dabar atostogų keitimas įrašytas Vyriausybės nutarime, o jis privalo būti vykdomas visose mokyklose: tiek valstybinėse, tiek savivaldybių, tiek privačiose“, – patvirtino ŠMSM specialistai.

Kaip portalui lrytas.lt teigė Vilniaus Tarptautinis prancūzų licėjaus atstovai – jie nusprendė ugdymą tęsti nuotolyje.

„Prancūzų licėjuje vaikai mokosi pagal prancūzišką švietimo programą. Mokslo metų kalendorius šiek tiek skiriasi. Tačiau ugdymą organizuojame remdamiesi visomis Lietuvos Sveikatos ir Švietimo ministerijų rekomendacijomis. Pasitarę su ministerija, pradinių klasių mokiniams nuo gruodžio 14 dienos organizuojame nuotolinį mokymą – ne atostogas, tačiau mokykloje mokiniai nesilankys“, – teigė licėjaus komunikacijos vadovė Raminta Levandraitytė.

Nurodymas nuo pirmadienio vaikus išleisti atostogų galioja ir tarptautinėms, ir netradicinius ugdymo metodus taikančioms mokykloms. Šiuo metu Lietuvoje yra 76 privačios mokyklos.

Tiesa, vaikai į mokyklas grįš anksčiau nei buvo numatyta rugsėjį. Pagal ministerijos sudarytą moksleivių atostogų kalendorių Žiemos (Kalėdų) atostogos turėjo tęstis iki sausio 5 dienos ir tik sausio 6 d., trečiadienį, vaikai būtų grįžę į mokyklos suolus. Dabar moksleiviai į mokyklas grįš sausio 3 d. pirmadienį. Tiesa, kokio tipo tai bus mokymas, niekas neprognozuoja.

„Šiuo atveju, kai visoje Lietuvoje daugėja susirgimų, reikia atsakingai laikytis operacijų vadovo ar LRV nustatytų reikalavimų saugant vaikų, mokytojų ir visos bendruomenės sveikatą“, – pabrėžė ŠMSM.

Taip pat rekomenduojama ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo įstaigas lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Specialiosiose mokyklose, bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse, profesinio mokymo įstaigų profesinio mokymo kartu su socialinių įgūdžių programos mokiniai bus ir toliau ugdomi įprastu kontaktiniu būdu.

Išlieka nutarimai dėl neformalaus vaikų švietimo – jis galės vykti tik nuotoliniu būdu arba stabdomas, jeigu nėra tokios galimybės. Neformalusis suaugusiųjų švietimas ir neformalusis profesinis mokymas taip pat perkeliamas į nuotolinį, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, taip pat užsienio kalbos lygio mokėjimo vertinimo egzaminus (įskaitas) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.