Maitinimas darželyje – raktas į vaikų sveikatą

Niekam nekelia abejonių, kad sveika mityba yra tiesus kelias į geresnę savijautą ir gyvenimo kokybę. Todėl nenuostabu, kad dar nuo pačių mažiausių dienų – namuose, mokyklose ir darželiuose, vaikams stengiamasi įdiegti pagrindinius sveikos ir subalansuotos mitybos principus. Puikus to pavyzdys – Dembavos vaikų lopšelis-darželis „Smalsutis“, nusprendęs savo mažuosius maitinti ne bet kokiais, o ekologiškais produktais.

Vaikai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vaikai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
  Dembavos vaikų lopšelis-darželis „Smalsutis“, nusprendęs savo mažuosius maitinti ne bet kokiais, o ekologiškais produktais.
  Dembavos vaikų lopšelis-darželis „Smalsutis“, nusprendęs savo mažuosius maitinti ne bet kokiais, o ekologiškais produktais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 9:57 AM

Nors šis pokytis iki galo dar neįgyvendintas, bet lūkesčiai, anot darželio direktorės Dainos Murauskienės, patys geriausi.

„Apsispręsti imtis pokyčių su valstybės pagalba ir tėvelių paskatinimu, buvo nesunku, nes vienas pagrindinių darželio prioritetų visada buvo kokybė, kuri mano nuomone, labai priklauso nuo to ką valgome ir kaip gyvename. Dėl šios priežasties nusprendėme keistis ir įsitraukti į ekologiško maisto tiekimą ir vartojimą darželyje“, – apie pasirinkimą tiekti ekologišką maistą pasakoja darželio direktorė.

Tokiu darželio pokyčiu džiaugiasi ne tik darželio direktorė, bet ir vaikų tėveliai, kurių vaidmuo formuojant sveikus ir teisingus vaikų įpročius – irgi labai svarbus.

„Kai kalbama apie ekologiją, akivaizdu, kad mes visi norime valgyti tik pačius geriausius maisto produktus. Tad iš tėvelių sulaukėme tik teigiamų atsiliepimų ir džiaugsmo, jog vaikai valgys sveiką ir kokybišką maistą. Be to, ekologiškas maistas ne tik palankesnis sveikatai, bet ir skanesnis“, – sako D. Murauskienė.

Nuo a iki ž

Siekiant užtikrinti, jog vaikų maitinimas būtų palankesnis sveikatai, privalu pasirūpinti tiekiamų maisto produktų įvairove. Pasak darželio vadovės, būtent dėl to, šiuo metu vyksta intensyvios pačių įvairiausių ekologiškų produktų paieškos.

„Į valgiaraštį norime įtraukti kuo įvairesnį ir platesnį ekologiškų produktų asortimentą, kurį sudarys – daržovės, vaisiai, uogos, pieno produktai, liesesnė mėsa, kiaušiniai, trapučiai, makaronai ir netgi aliejus. Tad galima sakyti, būsime „ekologiški“ nuo galvos iki kojų“, – vardindama juokiasi darželio vadovė.

Kokių teigiamų pokyčių tikimąsi?

Kalbėdama apie būsimus pokyčius D. Murauskienė neslėpia džiaugsmo ir vilties, kad naujovės į darželio gyvenimą atneš daug teigiamų pokyčių.

„Tikimės, kad naujasis valgiaraštis vaikams labai patiks ir sumažės išmetamų maisto produktų kiekis, kadangi stengiamės būti ne tik ekologiški, bet ir tvarūs. Na, o pats svarbiausias ir labiausiai laukiamas pokytis – geresnė vaikų savijauta, kuri yra viso ko pagrindas“, – sako Dembavos vaikų lopšelio-darželio „Smalsutis“ direktorė.

Kaip neapsigauti, besirenkant ekologiškus produktus?

Visi norintys tikrai ekologiško maisto turėtų papraščiausiai žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimą produkciją, sertifikuotą pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir jų ekologišku asortimentu galite adresu www.rupus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.