Autizmo spektro sutrikimą turinčių vaikų stiprybės paneigia daugelį mitų: prisijunkite prie „Tiesos iššūkio“

Asociacija „Kitoks vaikas“ balandžio 1-ąją, Autizmo supratimo dienos išvakarėse, skelbia akciją #vaikaibemelo – kviečia priimti „Tiesos iššūkį“ ir išreikšti palaikymą autizmo spektro sutrikimą (ASS) turintiems vaikams. Tai galite padaryti į savo socialinių tinklų paskyrą įkeldami nuotrauką su grotažyme #vaikaibemelo ir savo profilį papuošdami akcijos palaikymo rėmeliu.

Viena iš svarbiausių ASS turinčių vaikų savybių yra tiesumas – jie neišsisukinėja, nenaudoja „socialinių kaukių“, sako tai, ką iš tikrųjų galvoja ir jaučia.<br>123rf nuotr.
Viena iš svarbiausių ASS turinčių vaikų savybių yra tiesumas – jie neišsisukinėja, nenaudoja „socialinių kaukių“, sako tai, ką iš tikrųjų galvoja ir jaučia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2021, 4:30 PM, atnaujinta Apr 2, 2021, 11:07 AM

#vaikaibemelo ir kitos stiprybės

Specialistai, aptardami ASS turinčių vaikų bruožus, dažnai pabrėžia, kad jie turi komunikacijos ir suvokimo sunkumų, nesilaiko socialinių normų, yra uždari, linkę į monotonišką veiklą ir turi aibę kitų „trūkumų“. Asociacija „Kitoks vaikas“ ragina atkreipti dėmesį ne į šių vaikų trūkumus, o į stiprybes, kurios dažniausiai nebūdingos neurotipiniams žmonėms.

Balandžio 1-ąją visi sukame galvas kaip apgauti šeimos narius, draugus, kolegas, bet Klaipėdoje gyvenančio 24-erių Kasparo mama dizainerė Eglė Dučinskienė sako, kad su ASS turinčiais vaikais ir suaugusiaisiais Melagių dieną geriau nepokštauti, nes jie nesupranta, kaip galima meluoti.

Remdamasi ypatingomis sūnaus savybėmis Eglė sutiko pakomentuoti ir kitas ASS turinčių asmenų stiprybes.

Tiesumas

Viena iš svarbiausių ASS turinčių vaikų savybių yra tiesumas – jie neišsisukinėja, nenaudoja „socialinių kaukių“, sako tai, ką iš tikrųjų galvoja ir jaučia.

Visiška tiesa. Nors Kasparas supranta humorą, bet jis nesuvokia perkeltinės prasmės, nemoka gudrauti, sako, ką galvoja. Štai viena iš daugelio situacijų: ieškau automobilio raktų, niekur nerandu, nors esu įsitikinusi, kad raktus įmečiau į rankinę.

Klausiu sūnaus, ar lindo į mano rankinuką. „Dar nelindau“, – sąžiningai atsako Kasparas. Jis ir iš kito laukia tiesaus ir aiškaus atsakymo. Pavyzdžiui, kai klausia, kada važiuosim į sodybą, turiu pasakyti valandos tikslumu. Taip jis ir mane moko disciplinos – prieš ką nors žadėdama turiu įvertinti realias galimybes, negerai ką nors pažadėti ir nepadaryti.

Tvarka ir organizuotumas

Dėl polinkio į rutiną ASS turintys žmonės yra tvarkingi ir organizuoti. Jų veiklos ir dienos struktūra labai aiški, o laiko planavimas – natūralus įgūdis ir geras pavyzdys draugams.

Kasparo gyvenimas iš tiesų paremtas taisyklėmis. Mes viską planuojam – žinom, kokiomis dienomis ką valgysim, kurią dieną užsuksim į mėgstamą kavinę. Sūnui rutina reikalinga dėl jo paties ramybės, o mes, namiškiai, priimame tas taisykles ir jų laikomės, nes jei kas nors nevyksta, kaip suplanuota, sūnus jaučiasi prastai.

Tvarka – plati sąvoka. Higienos įpročiai Kasparui nuo vaikystės yra kaip kasdienė malda. Šiaip apie tvarką jis turi savo supratimą – pavyzdžiui, jam svarbu, kaip sudėti pieštukai penale. Tą tvarkos pomėgį galima nukreipti norima linkme, tik reikia paaiškinti taisykles, suformuluoti užduotį, o ją įvykdžius neužmiršti pagirti.

Nestandartinis mąstymas

Nešabloniškas mąstymas gali padėti pažvelgti į problemą kitaip ir atrasti, kad jai išspręsti yra daugiau būdų. Vaikai su ASS pasižymi šoninio mąstymo gebėjimu, gali įžvelgti reikalo esmę, pateikti originalų požiūrį ir perspektyvą.

Galiu patvirtinti, kad originalūs sūnaus sprendimai paremti jo stiprybėmis. Pavyzdžiui, Kasparas puikiai pažįsta kalendorių, gali į priekį pasakyti, kokią savaitės dieną bus Kalėdos ar kieno nors gimimo diena. Jis turi labai stiprų vizualinį supratimą, tad ilgas spoksojimas į planšetinio kompiuterio kalendorių ir davė tokį rezultatą.

Kitas pavyzdys – supermarkete Kasparas visada atsistoja į tą eilę, kuri juda greičiausiai. Nežinau, kaip jis tai sugeba nustatyti, bet dar niekada nebuvo suklydęs.

Atidumas detalėms

Dar viena neeilinė savybė – gebėjimas analizuoti, pastebėti smulkiausias detales. Šie gebėjimai gali būti pritaikomi ieškant sisteminių klaidų informacinių technologijų, kibernetinio saugumo, mokslinių tyrimų, produktų kokybės kontrolės ir kt. srityse.

Iš tikrųjų Kasparas turi fenomenalią atmintį, atsimena viską iki smulkių detalių. Užtenka vieną kartą kur nors nuvažiuoti, ir jis tą maršrutą žino mintinai. Psichologai aiškina, kad taip yra dėl stiprios vizualinės atminties – jis aplinką tarsi „fotografuoja“, todėl pastebi bet kokį pasikeitimą.

Ši ASS turinčių žmonių savybė galėtų būti labai vertinga visuomenei. Tik reikėtų jais labiau pasitikėti, nes dabar manoma, kad jų reikia tik gailėtis. Gailestis – dar blogiau už nepriėmimą.

Besąlygiškas lojalumas

Jeigu vaikas su ASS jus laiko savo draugu, galite būti tikri, kad jis niekada jūsų neišduos, nes jų bendravimo neveikia socialinis kontekstas ar asmeniniai įsitikinimai, jie neturi jokių išankstinių nuostatų. Suaugę tokie žmonės yra sąžiningi, atsidavę darbui, punktualūs, laikosi sutartų įsipareigojimų.

Iš tiesų, Kasparas pasižymi lojalumu – jeigu žmogumi patiki, tai šimtu procentų. Jam paaugus radom ugdytoją, kuris turėjo tapti jo draugu, pagalbininku. Per pirmąjį susitikimą jį testuodamas Kasparas susiplėšė drabužius, sakė, kad nenori bendrauti. Vėliau, pamatęs, kad jis laikosi žodžio, suprato, jog gali juo visiškai pasitikėti.

Atlikdamas užduotis Kasparas puikiai žino, kad yra pradžia ir pabaiga, bet jam turi būti suformuluota užduotis. Gavęs darbų sąrašą jis viską padarys nepriekaištingai, iki galo.

Gebėjimas įsigilinti

ASS turintys asmenys pastebi, kad jie turi gebėjimą įsigilinti į juos dominančią veiklą, tą sritį išmano iki smulkiausių detalių, geba tuo sudominti ir aplinkinius.

Manau, šiuos žmones iš tikrųjų galima nukreipti į prasmingą veiklą, kuri gali būti naudinga ir jiems, ir aplinkiniams. Jie patys kartais pasirenka pakankamai keistas domėjimosi temas. Pavyzdžiui, Kasparas mintinai žino visų populiarių aktorių, dainininkų vardus. Deja, šio gebėjimo nelabai kur pritaikysi.

Sūnui augant jo mėgstamos veiklos keitėsi. Dabar jis laukia tikro pavasario, kai sužels žolė. Pernai profesinėje mokykloje jis įgijo želdinių priežiūros specialybę. Mes, artimieji, jam padėjom įsteigti individualią įmonę, jis užsiims kraštovaizdžio tvarkymu. Kasparui dar reikės daug ko išmokti, bet žinau – jei jis ko nors imsis, tai padarys iki galo, tobulai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.