Vaikai dar darželyje sužino, kas yra maisto švaistymas: pačių užauginta daržovė daug skanesnė

Su pirmaisiais tvarumo ir ekologijos principais vaikai turi susipažinti dar vaikystėje, tuomet šios vertybės liks visam gyvenimui. Vilniuje 17-tus metus veikiantis darželis „Augueko“ vienija ne tik vaikus, bet ir jų tėvus, kuriems svarbu sveiko vaiko, sveikos šeimos ir sveikos bendruomenės kūrimas.

Pedagogai įsitikinę, kad vaikai savo pačių užsiaugintas daržoves valgo daug mieliau.<br>123rf nuotr.
Pedagogai įsitikinę, kad vaikai savo pačių užsiaugintas daržoves valgo daug mieliau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 2:14 PM

Svarbu – meilė gamtai

„Remiantis senosiomis lietuviškomis ir krikščioniškomis vertybėmis bei moderniausiomis pasaulinėmis švietimo ir sveikos gyvensenos kryptimis, ugdome vaikus, kad jie augtų laisvos, savarankiškos, kūrybingos, sveikos, dvasingos ir atsakingos asmenybės. Būtent atsakomybė yra labai svarbi einant ekologijos kryptimi. Net sakyčiau, labiausiai dabar ir iškilęs poreikis ekologinio atsivertimo – juk ekologija ne tik „ekologiškas pomidoras“, ekologija – tai mūsų mintys, poelgiai, santykiai. Mūsų atsakomybė vieniems prieš kitus ir prieš gamtą. Aplinkos tausojimas. Ką paliksime po savęs?“, – portalui lrytas.lt pasakoja darželio pavaduotoja ugdymui Gintarė Baltušienė.

Darželyje vaikų diena kupina įvairiausių veiklų, kuriose vietos randa išvykos į gamtą, žygiai, buvimas lauke.

„Gyvename atradimo ir pažinimo džiaugsmais ir kartu ugdomės atsakomybę – tvarkyti ir tausoti tai, kas aplink mus. Todėl į miškus keliaujame su krepšiais ir pirštinėmis. Tvarkome, švariname gamtą, būname be miesto triukšmo, klausomės gamtos garsų.

Taip pat vaikai mokosi ne tik valgyti švarų, sveiką maistą, bet ir patys dalyvauja visoje grandinėje – nuo lauko iki stalo. Kai matai, patiri, dirbi – atsiranda poreikis ir tausoti, nešvaistyti maisto, daiktų. Galvoti prieš patenkinat savo norus ir poreikius – ar man to tikrai reikia čia ir dabar? O kur paskui tas daiktas nukeliaus? Kiek kiekvienas prisidedame vartodami prie sąvartynų kaupimo?“, – mintimis dalijasi ugdymo specialistė.

Patys užaugina – skaniau suvalgo

Paklausus, kaip darželio auklėtojos vaikams aiškina apie tvarumą, G.Baltušienė juokiasi: „Žodis „aiškiname“ čia netinka. Mes tiesiog darželyje tuo gyvename.“

Ji įsitikinusi, kad svarbiausia yra suaugusiųjų pavyzdys, kaip jie gyvena darniai su gamta.

„Didelį dėmesį skiriame maistui, sveikiems produktams. Palaikome ryšius su ūkininkais, kurie iš savo ūkių mums pristato pieną, miltus, daržoves, mėsą. Atėjus tinkamam sezonui vis daugiau kartu su vaikais užauginame savo lysvėse gėrybių: agurkų, cukinijų, bulvių, kopūstų, įvairių uogų ir kita. Pačių užauginta gėrybė yra dar skanesnė. Daug keliaujame – po pievas, po miškus. Mokomės pažinti augalus, kuriuos paskui ir vartojame. Mokomės gyventi ir sugyventi su gamtine aplinka, nebūti jos vartotojais“, – paaiškina Gintarė.

Jai pritaria ir Utenos vaikų lopšelis-darželis „Želmenėlis“ vyr. meninio ugdymo mokytojas Valdas Laurinavičius: „Kol neužsiaugino patys morkų, vaikai jų nevalgydavo – palikdavo lėkštėje. Kai patys išsirauna iš savo šiltnamio, nusineša į grupę, nepasidalina!“

Maisto stengiasi nemesti

Siekdami mažinti maisto atliekų skaičių, „Augueko“ darželio auklėtiniai patys sprendžia kiek nori suvalgyti – įsidėti mažiau, o jei norisi dar – pakartoti.

„Mūsų darželyje maistas gaminamas čia pats, todėl jie mato, kaip dirba virėjos, pavalgę pasako joms „ačiū“, – džiaugiasi G.Baltušienė.

Vaikai, turintys galimybę patys sodinti, auginti, aplankyti ūkius, kuriuose auga jų maistas, geriau suvokia kiek reikia jėgų, kol maists atkeliauja iki tavo lėkštės.

„Maisto atliekų mažinimas yra procesas, kurį po truputį įgyvendiname ir stipriname. Mūsų virtuvėje dirbančios virėjos atsakingai gamina ir planuoja, kad būtų kuo mažiau atliekų. Stengiamės suvalgyti kuo greičiau pagamintą maistą. Ką darome jeigu jo lieka? Idėja, būtų pasidalinti su stokojančiomis šeimomis. Tačiau čia ateities iššūkis – kaip kuo greičiau po pietų surasti tuos, kurie laukia ir kuriems reikia. Ar mums nuvežti, ar jie ateitų pasiimti? Kol kas jeigu liko, visad klausiame vieni kitų – gal gali parsinešti namo, gal žinai su kuo pasidalinti. Negalima maisto išmesti. Turime visi tai įsisąmoninti“, – įsitikinusi darželio pavaduotoja ugdymui.

Vaikams suprasti maisto švaistymo problemą, suvokti kokia didžiulė žmonijos dalis alksta padeda ir dokumentiniai filmai, įvairios edukacijos, knygos šia tema.

„Vaikai tikrai labai empatiški ir gebantys atjausti ir dalintis. Dažnai mes, suaugusieji, turime iš jų to pasimokyti“, – pabrėžia darželio atstovė.

Popiežius Pranciškus savo enciklikoje apie ekologiją „Laudato si“ kviečia ne tik rūpintis mūsų aplinka, gamta, ekologija vien šūkiais ir pavienėmis akcijomis, o rimtai prisiimti atsakomybę ir įsipareigoti kiekvienam asmeniškai.

„Įsipareigoti mokome vaikus kasdienėje rutinoje. Kviečiame įsijungti šeimas. Būti sąmoningiems, kad mūsų bendrieji namai priklauso ne tik mums pagal mūsų norus ir poreikius, bet ir visoms kartoms po mūsų“, – šypsos G.Baltušienė.

Vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigos programa, kurios įgyvendinimui teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.