Maitinimas nutrauktu pienu: jei nesigauna žindyti, mišinukas nėra vienintelis likęs pasirinkimas

Dažnai mamos galvoja, kad jei nesigaus žindyti, tai iškart kūdikis valgys mišinuką. Dažnas specialistas taip pat, esant žindymo sunkumams ar mažam kūdikio svorio prieaugiui, taip pat pirmiausia siūlo pakeisti žindymą ar papildomai primaitinti mišinuku. Tačiau reikėtų nepamiršti dar vieno labai gero tarpinio varianto!

Tikrai galima ir įmanoma maitinti vaiką tik nutrauktu pienu, tik svarbu žinoti, kaip tą daryti teisingai, kaip dažnai traukti ir pan., kad pieno gamyba nemažėtų.<br>„Unsplash“ nuotr.
Tikrai galima ir įmanoma maitinti vaiką tik nutrauktu pienu, tik svarbu žinoti, kaip tą daryti teisingai, kaip dažnai traukti ir pan., kad pieno gamyba nemažėtų.<br>„Unsplash“ nuotr.
„Kiekvienai mamai svarbu suprasti, kad jos situacija yra unikali ir ieškoti būtent jai ir jos vaikeliui geriausiai tiksiančių sprendimų,“ – pastebi Miglė Rimeikė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kiekvienai mamai svarbu suprasti, kad jos situacija yra unikali ir ieškoti būtent jai ir jos vaikeliui geriausiai tiksiančių sprendimų,“ – pastebi Miglė Rimeikė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Dažnai nusitraukinėjančios pieną mamos iš tikrųjų dirba daug sudėtingesnį darbą – daug laiko atimta pats nusitraukinėjimas, ypač vargina naktį, o kur dar buteliukų, pientraukio plovimas, sterilizavimas,“ – pasakoja dula, sertifikuota laktacijos specialistė bei tėvystės programos „Sklandi pradžia“ lektorė Eglė Gurčinė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Dažnai nusitraukinėjančios pieną mamos iš tikrųjų dirba daug sudėtingesnį darbą – daug laiko atimta pats nusitraukinėjimas, ypač vargina naktį, o kur dar buteliukų, pientraukio plovimas, sterilizavimas,“ – pasakoja dula, sertifikuota laktacijos specialistė bei tėvystės programos „Sklandi pradžia“ lektorė Eglė Gurčinė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 12:45 PM, atnaujinta Jun 18, 2021, 9:29 AM

Apie maitinimą nutrauktu pienu kalbėjosi tinklaraščio „Mažas didelis gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė ir dula, sertifikuota laktacijos specialistė bei tėvystės programos „Sklandi pradžia“ lektorė Eglė Gurčinė. Svarbiausia informacija jos dalinasi ir straipsnyje.

Ar įmanomas maitinimas išimtinai tik nutrauktu mamos pienu?

Kai tik atsiranda kokių sunkumų su žindymu, dauguma aplinkinių, net ir medikų, iš karto siūlo primaitinti adaptuotu pieno mišiniu. Visi lyg ir pamiršta, kad mama gi gali nusitraukti ir papildomai duoti savo pieno! Nors kai į natūralų žindymo procesą nuo pat pirmų akimirkų įveliame į buteliukus, čiulptukus bei mišinį, išlipti iš užburto rato su laiku darosi vis sudėtingiau. Bet tikrai nieko nėra neįmanomo!

„Kiekvienai mamai svarbu suprasti, kad jos situacija yra unikali ir ieškoti būtent jai ir jos vaikeliui geriausiai tiksiančių sprendimų. Nesiremkite ir nesivadovaukite draugių ar įvairių forumų patirtimis. Geriau jau visada pasitarkite su šios srities specialistu ir atraskite sau tinkamiausią būdą. Net jei tai ir nebus žindymas krūtimi,“ – pastebi M.Rimeikė.

„Išties, pasitaiko daug įvairių situacijų ir jos labai skirtingos. Ir tikrai kartais vienintelė išeitis duoti vaikui mamos pieno yra jį nusitraukiant ir maitinant buteliuku. Ir tai nėra tik tos situacijos, kai mama nežinojo ar galbūt pasidavė aplinkos spaudimui, kad per ilgai „kabo“ ant krūties. Ne, dažnai yra tokių situacijų, apie kurias mes nežinome ir net negalime įsivaizduoti: pavyzdžiui, būna burnos ar žandikaulio patologijos, kurios neleidžia mažyliui taisyklingai žysti. Tokiais atvejais nelieka kitos išeities kaip maitinti buteliuku. Tačiau galima pasirinkti ką į jį pilsime: adaptuotą mišinį ar nutrauktą mamos pieną.

Tikrai galima ir įmanoma maitinti vaiką tik nutrauktu pienu, tik svarbu žinoti, kaip tą daryti teisingai, kaip dažnai traukti ir pan., kad pieno gamyba nemažėtų. Tai man labiausiai visada norisi kitų mamų palaikymo, pakantumo, empatijos viena kitai – ne teisti, kodėl gi tu nežindai, bet palaikyti, padrąsinti, jei reikia – suteikti informacijos ar pasiūlyti pasitarti su specialistu. Bet neteisti. Dažnai nusitraukinėjančios pieną mamos iš tikrųjų dirba daug sudėtingesnį darbą – daug laiko atimta pats nusitraukinėjimas, ypač vargina naktį, o kur dar buteliukų, pientraukio plovimas, sterilizavimas,“ – pasakoja E. Gurčinė.

Kada naudingas maitinimas nutrauktu pienu?

Laktacijos specialistė Eglė išskiria, jog vienas pagrindinių privalumų yra tas, kad esant reikalui, lengvai pamaitinti vaikelį galės ir kažkas kitas, ne tik mama. Kaip papildomas prie žindymo, šis būdas labiausiai pasiteisina, kai pavyzdžiui vaikelis gimsta anksčiau laiko, mažo svorio, vangesnis ar silpnesnis ir žįsti jam pačiam dar sudėtinga. Tada reguliariai išsitraukinėjant pieną, auginame pieno gamybą, stipriname vaikelį ir padedame iki kol jam pilnai pavyks pačiam pasisotinti tik iš krūties.

Jei dėl kažkokių vaikelio sveikatos problemų maitinama tik nutrauktu pienu, tai mažylis gauna visas būtinas medžiagas, reikalingas augimui ir sveikimui. Vėliau, priklausomai nuo situacijos, galima bandyti sugrąžinti prie žindymo tik iš krūties arba jei nėra galimybės ir toliau tęsti maitinimą nutrauktu pienu.

Ką svarbu žinoti renkantins maitinti tik nutrauktu pienu?

Visų pirma – svarbu dažnis. Pačioje pradžioje po gimdymo, jei nėra galimybės žįsti mažyliui, dažnas išsitraukinėjimas mums užtikrina, kad pieno gausės. Mūsų organizmas stimuliacijos nebuvimą supranta, kad pieno nereikia ir jo gamyba ima silpti.

Tad kuo anksčiau po gimdymo, idealu per pirmas dvi valandas, pradėjus išsitraukinėti dar priešpienį ir tą darant reguliariai, bent kas 2-3 valandas visą parą, mes savo organizmui ir siunčiame signalą, kad vaikelis gimė, jam reikia maisto ir reikia gausinti pieno gamybą. Šitą dažnį, bent kas 2-3 val visą parą, kiekvienai krūčiai skiriant bent po 20 min ir turėtume palaikyti kol „užturbinsime“ savo pieno gamybą.

O tada jau labai individualu – vienoms jo prisigamina ir bėga upeliu, eina nusitraukti lengvai, kitoms reikia įdėti pastangų norint surinkti reikiamą kiekį. Taip pat, labai svarbu traukti ir naktį, nedaryti ilgų tarpų, nes būtent naktį geriausiai skiriami hormonas prolaktinas, kuris ir yra atsakingas už pieno kiekį. Ir aišku, svarbu pasirūpinti tinkama įranga pieno traukimui.

Čia taip pat reikėtų rinktis atsižvelgiant į individualius poreikius. Vienoms geriausiai sekasi tik rankomis, kitoms – visiškai nesvarbu kuo, bėga lengvai su visais pientraukiais. O dar kitoms bus reikalingas geras, galingas pientraukis, kuris vienu metu traukia dvi krūtis ir taip ne tik laiko prasme sutaupo mama poilsiui skirtą laiką, bet ir stipriau skatina pieno gamybą. Kai vienu metu iš abiejų krūtų traukiamas pienas, mamos organizmas supranta, kad tai dvynukai, tad reikia daugiau pieno!

Nutraukto pieno laikymas:

Kartais nutraukto pieno gali prireikti net jei ir yprastai esate žindanti mama. Vizitas pas gydytojus, darbo susitikimas ar kitos priežastys, dėl kurių gali tekti vaikelį palikti ilgesniam periodui, o su juo – ir pieno atsargų. Tokiose situacijose galimybė nusitraukti ir palikti savo pieną tikrai labai patogi opcija – mažyliui nereikia pratintis prie naujų skonių, jis patiria mažesnį stresą.

Ką svarbu žinoti apie nutraukto pieno atsargų kaupimą ir laikymą:

  • Kambario temperatūroje nutrauktas pienas gali išbūti 4-6 valandas;
  • Vieną kartą pašildyto pieno pakartotinai šildyti nerekomenduojama, nes jis netenka dalies maistinių medžiagų, tačiau esant būtinybei – galima;
  • Šaldytuve nutrauktas pienas gali būti laikomas iki trijų parų;
  • Jei pieną planuojate laikyti šaldiklyje, prieš sandariai uždarant talpą, pvz. maišelį, pasistenkite iš jo išstumti kuo daugiau oro – taip išvengsite oksidacijos ir pieno skonio pokyčio; Ne visų mamų pienas pakeičia skonį jį atšildžius, bet taip pasitaiko ir tame nėra nieko blogo;
  • Šaldiklyje pieną rekomenduojama laikyti iki 6 mėn;

Palankiausias būdas atšildymui – lėtai šaldytuve, bet esant poreikiui tą padaryti greitai – rekomenduojama šilto vandens vonelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.