Antra rugpjūčio pusė – aktyviausias pasirengimo mokyklai metas. Prekybos tinklo „Maxima“ atlikto tyrimo duomenimis, dažniausiai į mokyklinių reikmenų sąrašą įtraukiami įvairūs rašikliai, flomasteriai, pieštukai, dažai, sąsiuviniai, pratybos ir aplankalai. Dietistė V.Kurpienė teigia, kad moksleivių kuprinėse turėtų atsirasti vietos ir įvairiems užkandžiams, nes augančiam organizmui reikia nuolat papildyti energijos atsargas.
Moksleivių mityba – pirmo tėvų susirinkimo tema
Savo ruožtu „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė priduria, kad lietuviškas prekybos tinklas užtikrina platų asortimentą sveikų ir subalansuotų maisto produktų, puikiai tinkančių įvairaus amžiaus moksleivių mitybai.
„Nuolat bendraujame su gamintojais ir tiekėjais, kurie siūlo vis naujų idėjų, kaip patenkinti mokyklinio amžiaus vaikų poreikius, užtikrinti sveiką gyvenseną bei subalansuotą mitybą. Kartu su partneriais kuriame ir formuojame maisto prekių įvairovę, kuri padėtų išlaikyti tinkamos mitybos įpročius bei užtikrintų gerą savijautą“, – teigia E. Dapkienė. Pasak jos, vaiko mitybą lemia visos šeimos įpročiai, todėl maisto prekių krepšelį derėtų sudaryti kartu – panašiai, kaip renkantis mokyklines prekes naujiems mokslo metams. „Bendraujant ir aptariant sprendimus, paprasta paaiškinti, kodėl verta rinktis vienus, o ne kitus maisto produktus, ir kokią naudą jie suteikia“, – sako E. Dapkienė.
Dietistė V. Kurpienė vaikų mitybos principus ragina aptarti mokykloje jau per pirmąjį klasės tėvų susirinkimą ir susitarti dėl bendrų taisyklių, kad nė vienas vaikas nesijaustų atskirtas dėl savo valgomo maisto.
Pašnekovė pastebi, kad mokyklos vis daugiau dėmesio skiria mitybai ir skatina valgyti sveikesnį maistą. Be to, geriau rūpintis vaikų mityba tėvams padeda mokyklų skelbiami valgiaraščiai – atsižvelgiant į juos galima planuoti maisto gamybą namuose, suderinti, kad mityba būtų pakankamai įvairi, subalansuota.
Gera diena prasideda nuo pusryčių
V. Kurpienė tvirtina, kad aktyvi moksleivių diena turėtų prasidėti nuo pusryčių, nes moksliniais tyrimais įrodyta, kad sveiki pusryčiai veikia vaiko nuotaiką, gebėjimą susikaupti ir net bendrauti.
„Vertingų pusryčių pagrindas turėtų būti grūdų produktai, pavyzdžiui, košės. Grūdai lėtai atiduoda energiją – dažnai net užkandžių iki ankstyvų 11 val. pietų nereikia arba pakanka vieno-dviejų vaisių. Žinoma, jeigu pradinuko diena tęsiasi ilgiau, po pamokų seka užsiėmimai, tuomet derėtų pasirūpinti sveikais užkandžiais: skirtingais vaisiais, uogomis, kukurūzo burbuolėmis, nesaldžiais mėsos, pupelių ar grūdinių produktų keksiukais, airano gėrimu, sūrio lazdelėmis, kieto sūrio gabalėliais. Jei vaikas grįžta namo tik vakare, tuomet reikės ir sotesnių patiekalų bei daugiau maisto, ypač jei yra fizinio aktyvumo treniruočių“, – teigia V. Kurpienė.
Ji atkreipia dėmesį, kad tėvai turėtų atsižvelgti į tai, ar vaikui įdėti maisto produktai nėra jautrūs šilumai. Mat kai kurie produktai, ilgiau palaikyti kambario temperatūroje gali sugesti.
„Dažnai tėvai daro klaidą, kai vaisius supjausto: tada produktus ima greičiau veikti aplinkos sąlygos, oras, šiluma. Todėl geriau rinktis mažesnius vaisius, kurie tilptų į pradinuko maisto dėžutę ir būtų patogūs suvalgyti vienu kartu. Jeigu vis dėlto pjaustote, dalykite perpus, išimkite sėklas ir vėl kuo lygiau suglauskite puses. Panaudokite kanceliarinę gumytę, kad pusės laikytųsi suglaustos. Beje, perpjauto obuolio ar avokado vidų galite patepti citrinos sultimis – tai sulėtins ir pristabdys oksidaciją bei gedimą. Aišku, jeigu į užkandžių dėžutę dedate avokadą, nepamirškite ir šaukštelio, kad būtų lengva išskobti vidų“, – pataria dietistė.
Pasak V. Kurpienės, užkandžiams mokykloje puikiai tinka ir riešutai, tačiau pirmiausia reikėtų įsitikinti, kad klasėje nėra riešutams alergiškų vaikų bei ar jūsų mokykloje leistinas toks užkandis. Kiti subalansuotai mitybai tinkantys užkandžių variantai – moliūgų ar saulėgrąžų sėklos, viso grūdo duonos sumuštiniai ar kukurūzų burbuolės – kaip tik dabar prasideda šviežių kukurūzų derlius.
Pataria valgyti penkis kartus
Apibendrindama pradinių klasių moksleivių mitybą, dietistė sako, kad tokio amžiaus vaikai turėtų gauti pakankamai baltymų (nuo varškės iki pupelių), gerųjų angliavandenių (mėsos gaminiai, grūdai, bulvės, ankštinės daržovės).
Taip pat, anot pašnekovės, svarbu iš vaiko raciono neišbraukti riebalų, ypač jeigu vaikas yra labai judrus ar sparčiai auga – jam nuolat reikia energijos.
„Sviesto ant duonos vaikui tepkite storiau negu sau“, – šypsosi V. Kurpienė.
Pasak jos, atkreiptinas dėmesys, kad vaiko skrandis iki paauglystės yra mažas, tad reikėtų valgyti dažniau negu suaugusiam žmogui. Tris kartus per dieną valgantis vaikas gali jaustis alkanas, o tai pažadina potraukį saldumynams bei saldintiems gėrimams, greitam maistui. Anot V. Kurpienės, derėtų žinoti, kad, pavyzdžiui, stiklinė sulčių irgi yra desertas.
Dietistės teigimu, mokyklinio amžiaus vaikams būtina valgyti arba užkąsti penkis kartus per dieną. Visi valgymai turėtų būti planuoti – turint aiškų dienos režimą mokykloje bus paprasčiau nei per atostogas.