Dėl sunkumų gauti vietą darželyje sostinėje kalti ir patys tėvai: sudaro dirbtines eiles

Sakoma, kad Vilniuje gauti vietą vaikui darželyje yra sunkiau nei sunku. Šį klausimą „Žinių radijo“ eterio laidoje „Ryto espresso“ nagrinėjo žurnalistas Tomas Loiba, kalbinęs Vilniaus miesto vicemerę Editą Tamošiūnaitę.

Didžiausias vietų darželiuose trūkumas sparčiai besiplečiančiuose mikrorajonuose – Pilaitėje, Santariškėse, Pašilaičiuose ar Verkiuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Didžiausias vietų darželiuose trūkumas sparčiai besiplečiančiuose mikrorajonuose – Pilaitėje, Santariškėse, Pašilaičiuose ar Verkiuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 8:54 PM

Laisvų vietų dar yra

Šį rugsėjį ikimokyklinio ugdymo įstaigas pradės lankyti 8265 vaikai. Norėtos vietos darželyje negavo apie 3000 vaikai. Didžiausias vietų trūkumas sparčiai besiplečiančiuose mikrorajonuose – Pilaitėje, Santariškėse, Pašilaičiuose ar Verkiuose.

„Šiuo metu turime 447 laisvas vietas per visą Vilniaus miestą, tad norintys gali vežioti iš savo mikrorajono į kitą. Pavyzdžiui, jei žiūrint į gyvenančius Pilaitėje, laisvų vietų yra netoliese esančiuose Lazdynuose ar Karoliniškėse“, – radijo laidoje kalbėjo E.Tamošiūnaitė.

Iš vietos darželyje negavusių 971 vaikas šiuo metu lanko privatų darželį, o 530-ties vaikų nė vienas iš tėvų nėra deklaruotas Vilniaus mieste.

Didžiausias poreikis vietai darželyje yra tarp mažiausių, iki trejų metų vaikų, tėvų. Į ankstyvojo ikimokyklinio ugdymo grupes vietos laukia beveik 2000 vaikų iš kurių 400 šiuo metu eina į privačius darželius, o 245-rių nė vienas tėvų nedeklaruotas Vilniuje.

Kompensacijos auklėms nedomina

„Mes atliekame ir labai gilią statistiką. Pavyzdžiui, per pirmą priėmimą buvo išsiųsta daugiau nei 8000 kvietimų, bet pasirašytos tik 7132 sutartys. Tai reiškia, kad 1071 šeima, 13 proc. tėvų pateikia prašymą vietai darželyje anksčiau nei yra šeimos poreikis. Visi nori užsirezervuoti vietą, bet tai nėra teisingas požiūris – tėvai turi įsivertinti tikrąjį poreikį. Dabar matome, kad kai tik galima pateikti prašymą, nuo pusantrų metų amžiaus, tada ir pateikia, nors nebūtinai nori, kad vaikas lankytų darželį dar tais pačiais kalendoriniais metais“, – aiškina E.Tamošiūnaitė.

Taip tėvai dirbtinai sudaro eilę ir tenka neužimtas vietas dalinti laukiantiems eilėje per kitus kvietimus, bet net po dviejų etapų lieka laisvų vietų.

Nuo 2015 metų Vilniaus mieste šeimoms, kurioms vaikas lanko privatų darželį skiriama 100 Eur kompensacija, kurią šiuo metu gauna 7600 tėvų. Privačių darželių kainos sostinėje svyruoja nuo 300 iki 600 Eur.

Taip pat 100 Eur priklauso ir tėvams, samdantiems aukles.

„Deja, ši programa nėra tokia populiari, nes dažniausiai samdo aukles, kurios, matyt, nėra legalios, nes privalo turėti verslo liudijimą“, – atsidūsta vicemerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.