Higienos įpročiai, kurių nevalia pamiršti: tėvai privalo to mokyti savo vaikus

Geri higienos įpročiai – svarbi gyvenimo dalis. Tokiais vaikų įgūdžiais tėvai turėtų rūpintis nuo mažų dienų. Kalbame ne tik apie rankų plovimą! Štai esminiai patarimai, ko derėtų mokyti vaikus ir ko reikėtų nepamiršti tėvams.

Rankų plovimas yra neatsiejama geros higienos dalis.<br>123f.com asociatyvi nuotr.
Rankų plovimas yra neatsiejama geros higienos dalis.<br>123f.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 9:00 AM

Rankų plovimas

Rankų plovimas yra neatsiejama geros higienos dalis. Geriausias būdas atsikratyti mikrobų yra jų plovimas prieš ir po valgio, po žaidimų, grįžus iš lauko, kontakto su kitu asmeniu ar gyvūnu.

Rankos geriausiai nuplaunamos muilu ir vandeniu. O kiek jas plauti? Patarkite vaikui du kartus sudainuoti „Su gimimo diena“ ir rankos bus švarutėlės!

Nagai

Panagės yra bakterijų dauginimosi vieta. Mikrobai, gyvenantys po vaiko nagais, gali lengvai patekti į akis, nosį ir burną. Nupirkite gerą nagų šepetėlį ir padėkite vaikui prieš miegą išvalyti nešvarumus iš panagių. Nuolatinė priežiūra ir nagų kirpimas padės atsikratyti nešvarumų ir sumažins skausmingų įaugusių nagų galimybę.

Tik nepersistenkite, nagučiai neturi būti nukerpami per trumpai!

Tualetas

Kai maži vaikai bus išmokyti tinkamai tuštintis tualete, turėsite sutelkti dėmesį į jų higienos įpročius.

Išmokykite juos kruopščiai rūpintis savo higiena po tualeto: naudoti minkštą tualetinį popierių, jei reikia – apsiprausti. Būtinai nusiplauti rankas po tualeto. Šie sveiki įpročiai padės sumažinti jautrių vietų odos dirginimą ir užkirsti kelią infekcijoms.

Švarūs plaukai

Daugumai mažų vaikų galvą plauti pakanka kartą ar du per savaitę. Per dažnai plaunant plaukus gali išsausėti galvos oda, ji ims pleiskanoti.

Plaukų šampūną rinktis reiktų tokį, kuris nedirgina jautrios galvos odos. Dažniausiai vaikams skirti šampūnai negraužia akių ir nesukelia alergijos, bet jei jūsų vaiko oda jautri, verčiau dairykitės hipoalerginio šampūno.

Kondicionieriaus ir kitų papildomų priemonių vaikų plaukams nereikia. Tiesa, jei ilgesni plaukučiai veliasi, galima naudoti natūralios sudėties plaukų kondicionierių ar aliejų. Jis išgelbės nuo vėlimosi ir elektrinimosi.

Maudymasis

Maži vaikai arba mėgsta vonią, arba nekenčia jos. Jei mažylis mėgsta turkštis vonioje – pusvalandis du kartus per savaitę būtų pats tas. Dažnas maudymasis vonioje gali pernelyg išsausinti odą, todėl dažnesniam apsiprausimui reikėtų rinktis trumpą dušą.

Prausimui reiktų naudoti natūralios sudėties prausiklius. Jei oda linkusi sausėti, po maudynių ją sveika patepti specialiu emolientu. Jei vaiko oda neproblematiška – kremo naudoti nereikia.

Odos priežiūra

Bendrai kalbant apie odos priežiūrą, vaikai dažniausiai neišvengia bėrimų, patinimų ar iššutimų ir pan.

Prieš vaikui apsirengiant po maudynių, padėkite jam apžiūrėti odą nuo galvos iki kojų, kad įsitikintumėte, jog ant odos nėra nieko panašaus. Taip vaiką mokysite skirti dėmesio savo sveikatai ir pastebėti pokyčius, kurie gali byloti apie tam tikrus sveikatos sutrikimus.

Paraudimus, patinimus, iššutimus galima patepti specialiais kremais ar geliais. Jei ši sveikatos būklė nepraeina kelias dienas, svarbu pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

Paaugliams aktualesnė tampa aknės problema. Svarbu su vaiku kalbėtis apie tinkamą odos priežiūrą, kad iškilusių spuogelių negalima spaudyti, o esant probleminei odai, svarbu kreiptis į gydytoją dermatologą ar kosmetologą ir parinkti tinkamas priemones odos priežiūrai. Taip pat aknės prevencijai svarbi sveika mityba.

Burnos higiena

Švarūs dantys ir dantenos gali užkirsti kelią įvairioms sveikatos problemoms, įskaitant blogą burnos kvapą ir ėduonį. Jūsų vaikas turėtų valyti dantis šepetėliu ir siūlu bent du kartus per dieną. Visai naudingas gali būti ir tarpdančių irigatorius.

Dantis praskalauti sveika po kiekvieno valgio.

Dantukų priežiūrai būtina vaikiška dantų pasta, kurioje dažniausiai yra kur kas mažiau fluoro. Tačiau visiškai fluoro vengti nereikėtų. Taip pat minkštas dantų šepetėlis.

Vaiko dantų priežiūra turi būti paverčiama malonumu. Taip pat labai svarbu vaikams paaiškinti, kad reikia valyti ne tik dantukus, tačiau taip pat ir žandukus bei liežuvį. Tik tokiu pavyks pašalinti visas žalinga apnašas.

Dantų valymas turėtų trukti bent jau kelias minutes. Atidžiai nuvalomi visi paviršiai.

Jei kyla klausimų, ar vaikas tinkamai išsivalė dantis, padėti gali specialūs spalvoti skysčiai ar tabletės, kurios parodo apnašas ant dantų.

Reikia nepamiršti, kad dantų vaikai patys neturėtų valyti tol, kol neišmoko rašyti. Iki to laiko dantukus vaikas valytis gali pats su sąlyga, kad po to juos išvalys tėvai.

Prakaito kvapas

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, prasidėjus paauglystei neretai su vaikais apie higieną kalbama mažiau, o ji tuo laiku tampa dar svarbesnė. Prakaitas kvapą įgauna įvairaus amžiaus, tačiau dažnai tai prasideda maždaug nuo 9 ar 10 metų.

Pasikalbėkite su savo vaiku apie prakaito kvapą ir kaip su juo dorotis, ypač po sporto ar kitos aktyvios fizinės veiklos.

Padėkite išsirinkti tinkamas prausimosi priemones, taip pat dezodorantą arba antiperspirantą.

Paaiškinkite, kodėl svarbu kasdien keisti kojines. Jei kojos labiau prakaituoja – kodėl reikalingas pėdų dezodorantas ar speciali pudra, mažinanti pėdų prakaitavimą.

Švarūs drabužiai ir kita tekstilė

Dar viena svarbi higienos dalis – švarūs drabužiai ir kita tekstilė: patalynė, rankšluosčiai. Vaikas nuo mažens turi matyti tinkamą pavyzdį, jog išsipurvinus drabužius reikia tinkamai skalbti ir prižiūrėti, o namų tekstilę – rankšluosčius, patalynę, svarbu skalbti keisti kartą per savaitę,

Skalbimo priemonėse dažniausiai naudojami sintetiniai priedai, kvapiosios medžiagos. Jie alergizuoja, dirgina odą, kaupiasi organizme, gali trikdyti endokrininę sistemą. Todėl svarbu pasirinkti tinkamas priemones.

Kūdikių oda yra jautri ir greitai sudirgstanti, todėl rekomenduojama rinktis skalbimo miltelius ar skystus skalbiklius, kurie yra nesukeliantys alergijos. Vienos iš tokių tinkamų priemonių kūdikiams ir vaikams – „Lovela Baby“ skalbimo priemonės. Jos yra patikrintos dermatologiškai ir kliniškai, todėl gaminiai saugūs kūdikio odai net nuo pirmosios gyvenimo dienos.

„Lovela baby“ nėra dirbtinių dažiklių, fermentų ir optinių baliklių, kurie gali sudirginti mažylio odą. Taip pat šios skalbimo priemonės yra švelnaus, neutralaus kvapo, o tai neerzina ir jautrios vaikučių uoslės. Šios skalbimo priemonės tausoja ne tik kūdikių odą, bet ir pačius audinius – kadangi sudėtyje nėra agresyvių medžiagų, medžiagos ilgiau nenublunka, nesusitraukia, o jei ant drabužių yra dėmių, jas galima pamirkyti ir prieš skalbiant įprastai tiesiai ant jų užpilti skysto skalbiklio.

Žinoma, reikia nepamiršti, kad pernelyg didelė švara taip pat gali būti ligų ir alergijų priežastis, todėl kaip ir visose gyvenimo situacijose, svarbus saikas.

Daugiau informacijos rasite čia: https://www.lovela.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.