Gudrybės ruošiant patiekalus vaikams, kuriuose būtų daugiau daržovių

Dažnai tėvų pastangos įkalbėti vaikus valgyti daugiau daržovių, baigiasi nevaisingai, todėl jie griebiasi gudrybių, kaip jas paslėpti mažylių mėgstamuose patiekaluose. Ar verta taip daryti ir kaip patraukliau vaikams galima patiekti daržoves pataria dietistė, projekto „Ką valgom“ bendraautorė Dalia Lenkutienė.

Vaikų maitinimosi įpročiai formuojasi labai jauname amžiuje ir išlaikomi vėlesniame gyvenime.<br>123rf.com nuotr.
Vaikų maitinimosi įpročiai formuojasi labai jauname amžiuje ir išlaikomi vėlesniame gyvenime.<br>123rf.com nuotr.
„Mes, suaugę, turime valgyti pakankamai įvairių daržovių, taip rodydami sektiną pavyzdį savo vaikams. Jei mes užkandžiui rinksimės bandelę, o vaikui siūlysime užkandžiui morką, vargu ar vaikas valgys tą morką, jis taip pat norės bandelės“, – šypsosi dietistė D alia Lenkutienė.<br>I.Giedraitytės nuotr.
„Mes, suaugę, turime valgyti pakankamai įvairių daržovių, taip rodydami sektiną pavyzdį savo vaikams. Jei mes užkandžiui rinksimės bandelę, o vaikui siūlysime užkandžiui morką, vargu ar vaikas valgys tą morką, jis taip pat norės bandelės“, – šypsosi dietistė D alia Lenkutienė.<br>I.Giedraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 19, 2021, 11:00 AM

Tėvai atsakingi už vaikų mitybą

Vaikų maitinimosi įpročiai formuojasi labai jauname amžiuje ir išlaikomi vėlesniame gyvenime. Vaikystėje susiformavę sveikatai nepalankūs maitinimosi įpročiai taip pat išlieka, o tai gali padidintą nutukimo riziką ar sukelti kitus sveikatos sutrikimus ateityje.

„Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į vaikų-maitinimosi ypatumus nuo mažų dienų, supažindinti mažuosius su maisto produktų įvairove, siekiant užtikrinti, jog jų maitinimasis būtų sveikatai palankus ir pilnavertis“, – įsitikinusi mitybos specialistė Dalia.

Ji pripažįsta, kad tėvai dažnai susiduria su vaikų maitinimosi problemomis, tiek ankstyvoje vaikystėje, tiek paauglystėje, vaikai tampa išrankūs valgomam maistui ir/ar konkretiems maisto produktams, dažnai atsisako valgyti pusryčius, nes neturi apetito, valgo mažai daržovių ir vaisių, pernelyg daug užkandžiauja kaloringų ir sveikatai nepalankų maisto produktų, tokių kaip bulvių traškučiai, miltiniai patiekalai ir įvairūs saldumynai.

„Atlikti tyrimai rodo, kad vaikai, kurie valgo mažiau šeimai skirtų bendrų patiekalų, dažniau vartoja sveikatai nepalankų maistą. O vaikai, kurie valgo kartu su šeima, valgo daugiau vaisių ir daržovių. Mes, suaugę, turime valgyti pakankamai įvairių daržovių, taip rodydami sektiną pavyzdį savo vaikams. Jei mes užkandžiui rinksimės bandelę, o vaikui siūlysime užkandžiui morką, vargu ar vaikas valgys tą morką, jis taip pat norės bandelės“, – šypsosi D.Lenkutienė.

Apgaudinėti neverta

Dietistė Dalia įsitikinusi, kad jeigu vaikas nemėgsta konkrečių daržovių, slėpti jų, tikrąja to žodžio prasme, kituose patiekaluose nepatartina, nes gali būti, jog vaikas jaus nemėgstamos daržovės skonį ir patiekalą valgyti apskritai atsisakys.

„Verčiau pabandyti patiekti įvairias daržoves skirtingais maisto paruošimo būdais, atrasti jam tinkamiausią. Pavyzdžiui, yra vaikų, kurie nevalgo virtų vandenyje ar garuose brokolių, žiedinių kopūstų, nepatinka ir kepti, nes jaučiamas specifinis kvapas, tačiau minėtas daržoves mėgsta valgyti žalias, nes žalios to kvapo neturi. Psichologai pataria vaikus palaipsniui supažindinti su konkrečia daržove, jos išvaizda ir skoniu, galima šiek tiek paaiškinti, kodėl ji vertinga, tačiau vaikui tai nėra taip svarbu, kaip išvaizda ir skonis.

Taip pat galima vaikui paaiškinti, jog patiekalas pagamintas pagal receptą ir jame nurodytus ingredientus. Taigi, jeigu gaminame troškinį, jame yra ir pomidorų, ir morkų, ir svogūnų, nes juk toks receptas. Ar galima tai vadinti daržovių slėpimu? Iš dalies taip, ypač tiems, kas nemėgsta morkų ar svogūnų, galima atrodyti, jog daržovės yra paslėptos patiekale. Jei vaikas tokį patiekalą valgo noriai, viskas puiku – vadinasi atradote tinkamą konkrečių daržovių paruošimo būdą! Jei vaikai atsisako valgyti patiekalus su konkrečiomis daržovėmis, versti valgyti nereikia. Tėveliams rekomenduoju apsišarvuoti kantrybe ir ieškoti kitų daržovių patiekimo būdų“, – pataria portalo www.kavalgom.com bendraįkūrėjė Dalia.

Įtraukime vaikus į maisto ruošą

Yra labai daug daržovių rūšių, todėl D.Lenkutienė pataria išsiaiškinti, kurios daržovės vaikui labiausiai patinka. Pavyzdžiui, jei vaikas nemėgsta raudonos saldžiosios paprikos, verta pasiūlyti paragauti geltoną ar žalią.

Dietistė Dalia dalijasi idėjomis, kaip galime paskatinti vaikus valgyti daugiau daržovių:

  • Dėkime daržoves į vaikų mėgstamus patiekalus, pavyzdžiui, į spagečius makaronus galime įmaišyti ir cukinijų makaronų. Smulkintas morkas ir špinatus dėkime į įvairius padažus. Leiskime patiems vaikams išsirinkti, kokios daržovės atsidurs ant jų picos. Kaip matome, daržovių patiekimas kituose patiekaluose su kitais ingredientais – puikus būdas suvalgyti daugiau daržovių ir tai visai ne daržovių slėpimas;
  • Įvairias daržoves dažniau kepkime orkaitėje – jos bus traškios, vaikai jas mieliau, o taip pat išvengsime papildomų riebalų kepimo metu;
  • Vaikai mėgsta valgyti daržoves, kai gali jas pamerkti į kokį nors padažą, pavyzdžiui, humusą, vaisių salsą, gvakamolę ar riešutų sviestą;
  • Įtraukime vaikus į patyrimus „nuo sėklos iki stalo“. Mokymasis, iš kur ir kaip auga daržovės vaikams sietinas su tuo ką jie valgo. Taip suteiksime vaikams žinių, jiems bus įdomu ir daržovės taps patrauklesnės;
  • Dalinkimės ir mėgaukimės maisto gamybos patirtimi kartu su vaikais. Vaikai labai smalsūs virtuvėje, tikrai apsidžiaugs jei tėveliai dažniau leis dalyvauti maisto gamybos – kūrybos procese;
  • Išmėginkite kartu naujus skonius ir daržovių paruošimo būdus, pavyzdžiui žiedinį kopūstą, virkite, kepkite, gaminkite iš jo ryžius ar picos pagrindą – tikrai atrasite bent vieną daržovės gamybos būdą, kuris bus vaikui tinkamas ir patrauklus skonio savybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.