7 būdai, kaip sumažinti tarpšventinio laikotarpio stresą vaikams

Manote, kad tarpšventinis laikotarpis kelia stresą tik suaugusiems? Šis metas tikrai įtemptas ir vaikams, todėl portalas parents.com dalijasi patarimais, kaip sumažinti įtampą vaikams.

Tarpšventinis laikotarpis ir atostogos dažnai vaikams sukelia stresą.<br>123rf.com nuotr.
Tarpšventinis laikotarpis ir atostogos dažnai vaikams sukelia stresą.<br>123rf.com nuotr.
Vienas iš būdų, padedančių kovoti su stresu yra tinkamas fizinis aktyvumas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Vienas iš būdų, padedančių kovoti su stresu yra tinkamas fizinis aktyvumas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Tarpšventinis laikotarpis ir atostogos dažnai vaikams sukelia stresą.<br>123rf nuotr.
Tarpšventinis laikotarpis ir atostogos dažnai vaikams sukelia stresą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 10:29 AM

Tarp Kalėdų ir Naujųjų metų (ir net savaitę po jų) daugelis šeimų pamiršta įprastą rutiną, o nuolat besivarstančios namų durys įleidžia vis naujus svečius. Todėl, pirmiausiai, pastebėkite, ar tai veikia jūsų vaikus. Streso požymiai:

  • Padidėjęs dirglumas, pyktis
  • Didesnis poreikis būti kartu
  • Daugiau verkia, verkšlena ar skundžiasi
  • Miego sutrikimai (neužmiega arba miega per ilgai)
  • Galvos, pilvo skausmai
  • Daugiau ar mažiau valgo
  • Nenori dalyvauti bendrose veiklose
  • Regresyvus elgesys, kaip šlapinimasis į lovą ar nykščio čiulpimas

Jei pastebite vieną ar kelis šiuos išvardintus požymius, patariama išbandyti šios septynis patarimus.

1. Laikykitės rutinos

Dažnai Kalėdos, Naujieji metai yra beprotiško lėkimo, bėgimo laikas. Tačiau vaikams, pirmiausiai, saugumas kuriamas rutina, todėl stenkitės išlaikyti bent šiokį tokį nuoseklumą, kaip valgymo ar miego laikas.

2. Informuokite

Kai jau žinote, kas jūsų laukia šiuo tarpšventiniu laikotarpiu – informuokite ir vaikus. Paaiškinkite, kas jūsų laukia arba net surašykite tvarkaraštyje. Jie žinos, kada jūs turite dirbti, o kada užgrius svečiai ir tai suteiks daugiau ramybės.

3. Suplanuokite poilsio laiką

Net 15-20 minučių pertrauka tarp veiklų, žmonių ir pramogų vaikams padeda pasikrauti energijos ir sumažinti emocijų uraganą. Tiesiog ramiai pabūkite kartu skaitydami knygą, pasikalbėdami apie tai, kas nutiko ir pasvajodami, ką norite daryti.

4. Likite saugia zona savo vaikui

Leiskite mažyliui ateiti pas jus ir pasiskųsti, jei teta per daug žnaibo skruostus, pusbroliai mėto žaislus ar šiaip viskas nusibodo. Duokite savo vaikui popieriaus ir kreidelių, pieštukų, kuriais jis gali nupiešti ar aprašyti, kas verčia liūdėti. Padėkite įvardinti emocijas ir jas išgyventi.

5. Išprakaituokite

Mankšta skatina smegenyse išskirti endorfinus – organizmo geros savijautos chemines medžiagas, kurios gali sumažinti stresą. Taigi, įsitikinkite, kad jūsų vaikai per dieną turi daug fizinės veiklos, nesvarbu, ar tai yra pasivaikščiojimas, žaidimai sniege, muzika ir šokiai namuose. Prieš ilgas keliones paistenkite, kad vaikai gerai išsidūktų ir nepamirškite sustoti poilsio aikštelėse, bent šiek tiek pajudėti.

6. Tiesiog pasakykite „ne“

Pagrindinis būdas sutramdyti kai kurias su atostogomis susijusias beprotybes yra praleisti kai kurias veiklas. Jūs neprivalote dalyvauti kiekviename giminės susitikime ir neprivaloma aplankyti visų antros eilės pusbrolių bei dėdžių. Kitas variantas – nesitempkite vaiko visą laiką kartu, o dalinkitės priežiūra su vyru ar paieškokite pusdieniui auklės.

7. Stebėkite save

Vaikai dažnai yra mūsų elgesio veidrodis, todėl įsitikinkite, ar patys valdote stresą. Tėvams, kaip ir vaikams, reikia ir ramybės pertraukėlių, ir fizinio aktyvumo. Planų sudarymas ir jų skaidymas į mažesnius sąrarus padės suvaldyti gausybę atostogų užduočių. Kita svarbi užduotis – mėgautis šiuo laikotarpiu, dainuoti kalėdines dainas, grožėtis papuoštomis eglutėmis ir kaimynų tvoromis bei pajausti tikrąją atostogų nuotaiką.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.