Kodėl vaikams nereikia daug žaislų ir ką daryti, jei jų turi per daug

Turbūt esate patyrę jausmą, kai įeinate į netvarkingą sandėliuką ar daiktais apkrautą garažą ir net nekyla rankos nieko imtis. Panašiai nutinka ir vaikams, kurie savo kambarį yra pavertę žaislų kaupykla – šioje patalpoje jiems sunku susikaupti, mokytis ir lavinti svarbius žaidimo įgūdžius.

Dėl karantino žaislų pardavimas internetu 2021 metais išaugo 21,4 proc. ir šio sektoriaus pramonė auga greičiau nei bendras internetinės mažmeninės prekybos sektorius.<br>123rf nuotr.
Dėl karantino žaislų pardavimas internetu 2021 metais išaugo 21,4 proc. ir šio sektoriaus pramonė auga greičiau nei bendras internetinės mažmeninės prekybos sektorius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 5:43 PM

Žaislų pardavimai auga

Praėjęs šventinis laikotarpis tik padidina žaislų atsargas ir dažnai net naujai gauti nebeturi vietos vaiko kambaryje.

Portalas „The Indian Express“ rašo, kad JAV vaikai nuo 2 iki 12 metų gauna daugiau nei už 6500 JAV dolerių (apie 5700 eurų) vertės žaislų. Teigiama, kad dėl karantino žaislų pardavimas internetu 2021 metais išaugo 21,4 proc. ir šio sektoriaus pramonė auga greičiau nei bendras internetinės mažmeninės prekybos sektorius.

Be aplinkosaugos problemų, žaislų perteklius turi neigiamos įtakos tiek vaikams, tiek ir tėvams, todėl dalijamės idėjomis, kaip elgtis su vaikų žaislais, jei manote, kad jų yra per daug.

Mažiau yra geriau

Erdvės, kuriose yra labai daug žaislų per intensyviai stimuliuoja ir paveikia kūdikių, mažų ir vyresnių vaikų gebėjimą kūrybiškai mokytis ir žaisti. Tyrimai rodo, kad mažiau žaislų vienu metu suteikia kokybiškesnį žaidimo laiką vaikams, nes jie gali susitelkti dėmesį tik į vieną žaislą vienu metu, lavinti koncentracijos įgūdžius ir žaisti kūrybiškiau.

Kita problema, kad kai vaikai turi daug žaislų, jie ima juos mažiau vertinti. Sumažindami žaislų skaičių, suaugusieji gali padėti vaikams ugdyti dėkingumą.

Dažnai pašalinti žaislų keliamą netvarką sunkiau pašalinti nei įsivaiduojama, bet įvertinus naudą, reikėtų įkvėpti ir imtis darbo. Mažiau gerai sutvarkytų žaislų sukuria ramesnę, mažiau įtemptą aplinką, sumažina vaikų per didelį stimuliavimą ir prisideda prie geresnio elgesio reguliavimo.

Sutelkus dėmesį į vieną ar du žaislus vienu metu vaikams gali pagerėti problemų sprendimo įgūdžiai, ugdoma savarankiško žaisimo patirtis ir kūrybiškumas. Galų gale, mažesnis žaislų kiekis reiškia mažesnę netvarką, kurią susitvarkyti gebės net patys vaikai.

Kaip tvarkyti žaislų perteklių?

Pirmas žingsnis, kurį turite atlikti savo vaiko kambaryje ir namose – esančių žaislų inventorizacija. Padalinkite žaislus į tris kategorijas:

  • žaislai, su kuriais žaidžia šiuo metu
  • žaislai, kuriuos norite pasilikti, kaip prisiminimą
  • žaislai, kuriuos galite parduoti ar atiduoti

Pirmos kategorijos du trečdalius žaislų atskirkite ir padėkite į spintą, kur vaikai nemato. Juos kiekvieną mėnesį pakeisite su tais, kuriuos palikote ir taip vaikai visad galės džiaugtis iš naujo atrastais žaidimais.

Žaislų trečdalį, kurį pasilikote, reikia išdėstyti taip, kad vaikai galėtų juos aiškiai matyti ir lengvai pasiekti.

Antros kategorijos žaislus supakuokite ir atidėkite visam laikui. Na, o su trečia, jau aišku ką daryti – ieškokite naujų šeimininkų.

Ar yra toks dalykas kaip „geri“ žaislai?

Žaislų pasirinkimas yra beprotiškai didelis ir išrinkti vaikams juos nudžiuginantį, naudingą ir kokybišką žaislą darosi vis sudėtingiau. Tiesa, yra savybės į kurias turėtumėte atkreipti dėmesį, kai renkate žaislus savo vaikui.

Geri žaislai yra tie, kurie atitinka vaiko amžių ir išsivystymo lygį.

Taip pat verta pagalvoti apie žaislų kategorijas, kad paskirstant žaislus kuriuos laikyti, kuriuos paslėpti, vaikai galėtų lavinti įvairius įgūdžius. Štai penki būdai, kaip suskirstyti žaislus į kategorijas:

  • manipuliaciniai/funkciniai žaislai – tai statybiniai ir statybiniai žaislai, galvosūkiai, karoliukai, kaladėlės, vonios žaislai, smėlio ir vandens žaislai. Šie žaislai yra svarbūs lavinant smulkiąją ir stambiąją motoriką, miklumą ir koordinaciją, kurie yra gyvybiškai svarbūs piešiant, rašant, rengiantis ir kt.
  • aktyvūs žaislai – įskaitant įvairius lauko žaislus, laipiojimo įrangą, sporto įrangą ir žaislus, kuriais galima važiuoti. Aktyvūs žaislai puikiai tinka bendram fiziniam aktyvumui ir motorinių įgūdžių ugdymui.
  • mokomieji žaislai – tai stalo ir kortų žaidimai, knygos ir specifinių įgūdžių žaislai, kaip raidžių atpažinimo ir formų bei spalvų rūšiavimo priemonės.
  • kūrybiniai žaislai: meno ir amatų medžiagos, muzikiniai žaislai ir instrumentai, įskaitant skaitmeninę muziką ir piešimo programėles.
  • vaidmenų žaidimams skirti žaislai įskaitant įvairią aprangą (kostiumai, drabužiai, kepurės, kaukės ir aksesuarai), kimštus žaislus, lėles, lėles, transportavimo žaislus.

Sudarant žaislų rinkinį verta pasistengti, kad vaikas turėtų bent po vieną žaislą iš kiekvienos kategorijos.

Ką daryti su žaislais, kurių jums nereikia?

Pirmiausia, pagalvokite apie vaikus, kuriuos galite pradžiuginti – galbūt jaunesni kaimynų vaikai, vaikų dienos centrai ar socialiai remtinos šeimos.

Antras būdas atnaujinti vaikų žaislų asortimentą – parduoti gerus, nesulaužytus, bet jau nusibodusius ar pagal amžių netinkamus žaislus per skelbimų platformas (vinted.lt, skelbiu.lt ir kitas) ar „Mamų mugės“, kuri vyksta kiekvieną pavasarį ir rudenį metu. 

Parengta pagal „The Indian Express“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.