Vaikai virtuvėje: pasidalijo idėjomis, kaip užtikrinti jų saugumą

Daugybė tėvų susiduria su vaikų mitybos iššūkiais: vienus sunku įkalbėti valgyti reguliariai, kitus norisi paskatinti rinktis sveikatai palankesnį maistą. Dietistai vieningai sutaria, kad šias problemas išspręsti padeda didesnis vaikų įsitraukimas gaminant maistą. Tiesa, kaip tai padaryti saugiai? Apie tai šiandien ir kalbame su „Electrolux“ prietaisų ekspertu Ignu Bernotu.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 11:30 AM, atnaujinta Jan 21, 2022, 11:45 AM

Mažiau rūpesčių vaikams

Šiuolaikinės virtuvės prietaisai skirti palengvinti maisto ruošimo procesą tiek suaugusiems, tiek ir vaikams. Tiesa, tėvai dažnai jaudinasi dėl betvarkės virtuvėje ar po visus namus pasklidusių kvapų.

„Šią problemą lengvai išsprendžia „Electrolux“ „Hob2Hood“ funkcija, kuri sujungia kaitlentę su gartraukiu – ruošiant maistą gartraukis įsijungia automatiškai ir pagal kaitlentės galingumą adaptuoja ištraukimo galią. Vaikams nereikės pasistiebti norint įjungti gartraukį, o namai po vaikų pasirodymo virtuvėje nebus pilni nebūtinai gardžių kvapų“, – šypsosi I.Bernotas.

Dar vienas intuityvios virtuvės pavyzdžių – „Electrolux“ indukcinės kaitlentės, turinčios „Sense Boil“ funkciją: pasiekus virimo stadiją, kaitlentė automatiškai sumažina kaitrą, taip išvengiant išsiliejimo ir apsiplikimo rizikų.

Alternatyva sveikesniems patiekalams

Tėvams, kurių mokyklinio amžiaus vaikai patys turi pasišildyti ar pasiruošti maistą, „Electrolux“ ekspertas rekomenduoja atkreipti dėmesį į karšto oro gruzdintuvių funkcionalumą.

Pirma, jos valdomos itin lengvai – vaikams tereikia įdėti produktą ir elektroniniame skydelyje pasirinkti vieną iš kepimo funkcijų, o prietaisas automatiškai nustatys kepimo trukmę ir temperatūra.

Antra, šis maisto gaminimo būdas gali būti alternatyva vaikų taip mėgstamiems ne itin sveikiems patiekalams. Nenaudojant jokio aliejaus arba vos kelis lašelius karšto oro gruzdintuvėje galima paruošti traškias gruzdintas bulvytes, gardžius žuvies pirštelius ar skaniuosius vištienos kąsnelius. Į gruzdintuvę galima dėti neatšildytus pusgaminius ar pašildyti vakarienės likučius.

Bet kokiu atveju, labai svarbu, prieš leidžiant vaikams patiems karaliauti virtuvėje, detaliai paaiškinti prietaisų veikimo specifiškumą bei atsargaus elgesio su elektros prietaisais.

„Nelaimingų nutikimų, kai vaikai naudojantis prietaisais juos sugadina, galima išvengti pasirinktus montuojamas „Electrolux“ kaitlentes su metalizuotu rėmeliu. Jis apsaugo stiklą nuo įsikilimų, sudužimų, toks rėmelis net sulaiko skysčius, netyčia išbėgusius iš puodo, todėl gaminimo pėdsakų bus mažiau“, – šypteli I. Bernotas.

Apsauga nuo mažiausių

O jei vaikai dar per maži suktis virtuvėje, itin svarbu ją įrengti tokią, kad mažyliams joje būtų saugu.

Renkantis orkaitę atkeipkite dėmesį į tokią, kurios priekinis stiklas nekaista ir yra saugus mažyliams, kurie domisi, kas jos viduje kepa.

„Electrolux“ orkaitės pasižymi net keturių stiklo paketų sluoksniu, todėl vaiko rankytės bus apsaugotos nuo nusideginimo. vykstant gamybos procesui. Taip pat yra ir specialus vaikų užraktas, tad net ir smalsiausi padėjėjai negalės pakeisti jūsų maisto gamybos nustatymų. Svarbu paminėti, kad, pavyzdžiui, pirolizės veikimo metu durelių atidaryti negalės net ir tėvai, taip išvengiant bet kokių nelaimių“, – pasakoja I.Bernotas.

Renkantis kaitlentę verta įvertinti, kiek jūsų namuose bus mažų vaikų. Svarstantiems ką rinktis, – dujinę viryklę, elektrinę ar indukcinę kaitlentę, vienas iš indukcinės kaitlentės privalumų yra tai, jog ji nekaista jei neturi kontakto su puodu ar keptuve, todėl kitos vietos lieka šaltos. Taip pat „Electrolux“ kaitlentės turi užraktą nuo vaikų, kad mažieji pirščiukai neįjungtų jos atsitiktinai.

Norintiems dar labiau apsaugoti vaikus, siūloma pasirinkti specialią apsaugą, kurios laikinai montuojasi prie kaitlentės, taip vaikai tiesiog negali prie jų prisiliesti.

Apgalvotai įrengtos virtuvės ir visai šeimai tinkami virtuvės prietaisai skatina praleisti daugiau malonaus laiko ruošiant gardžias vakarienes visai šeimai ar stebinant mylimus žmones kulinariniais šedevrais.

Žinoma, nepamirškite atidžiai perskaityti virtuvės prietaisų instrukcijų, o ypač atidžiai išstudijuokite saugaus naudojimo skyrių, jei vaikai mėgsta suktis prie puodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.