Įvardijo, nuo kokio amžiaus reikėtų kūdikiams duoti žuvies ir kokią rūšį pasirinkti

Nors atrodo, jog tėveliams patarimų gausu, kokia mityba yra tinkama ir geriausia augančiam organizmui, tačiau verta dar kartą pakalbėti apie žuvį ir žuvies produktų reikšmę pilnaverčiam vaiko dienos racionui.

Kūdikiai žuvį gali pradėti ragauti nuo pusės metų amžiaus.<br>„Pexels“ nuotr.
Kūdikiai žuvį gali pradėti ragauti nuo pusės metų amžiaus.<br>„Pexels“ nuotr.
Martynas Kaminas primena, kad svarbu rinktis laukinėje gamtoje pagautą žuvį, užtikrinant tvarios žuvininkystės principus, arba ekologišką žuvį, kurios gaudymui ir auginimui yra taikomi griežti žuvininkystės standartai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Martynas Kaminas primena, kad svarbu rinktis laukinėje gamtoje pagautą žuvį, užtikrinant tvarios žuvininkystės principus, arba ekologišką žuvį, kurios gaudymui ir auginimui yra taikomi griežti žuvininkystės standartai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 10:39 AM

Žuvies parduotuvės „FishWish“ vadovas Martynas Kaminas įsitikinęs, kad dar  svarbiau sutarti ir išsiaiškinti, kokia žuvis, kur pagauta ir auginta, kuria didžiausią vertę mūsų mažiesiems. 

Tik kokybiška žuvis duos realios naudos

Gydytojai pediatrai ir dietologai akcentuoja, kad tik kokybiškas produktas kuria vertę, praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis, padeda išvengti rizikų, susijusių su atskirų vandens telkinių užterštumu. Kaip tėvams rinktis žuvį ir į ką atkreipti dėmesį ieškant kokybiško produkto? Tiek Amerikos, tiek Europos pediatrų draugijos išvadose yra akcentuojama, kad svarbu rinktis laukinėje gamtoje pagautą žuvį, užtikrinant tvarios žuvininkystės principus, arba ekologišką žuvį, kurios gaudymui ir auginimui yra taikomi griežti žuvininkystės standartai. Tokią žuvį galima atpažinti, pasidomėjus specialiu ženklinimu.

Visuomenėje gaji nuomonė, kad geriausia valgyti šviežią žuvį. Specialistai šią nuostatą vertina atsargiai ir su tam tikromis išlygomis. Jei žuvis pagauta laukinėje gamtoje, verta pasidomėti gamtosaugine situacija, ar vandenys nėra užteršti sunkiais metalais bei gyvsidabriu. Sunkiųjų metalų, gyvsidabrio žalą, gaunamą su užteršta žuvimi mūsų organizmui akcentuoja tarptautinės pediatrų ir šeimos gydytojų bendruomenės. Ypatingai ji pavojinga nėščiosioms ir vaikams.

Šviežia žuvis kelia daug iššūkių: tikrai šviežia gali atkeliauti ant mūsų stalo tik iš artimų vandens telkinių, dėl daugelio kurių gamtosaugininkai skambina pavojaus varpais, įskaitant ir mylimą Baltijos jūrą. Iš tolimų švaresnių vandenų žuvis turi nukeliauti didelį atstumą, taip menksta jos maistinė savybės, didėja produkto saugos rizika.

Mitybos specialistai šeimos sveikata besirūpinantiems tėvams rekomenduoja išeitį – smūginiu šaldymo būdu užšaldytą ekologišką ar laukinės gamtos žuvį iš švarių vandenų. Toks šaldymo būdas iškart pagautoje ir apdorotoje žuvyje išlaiko maistines savybes, pašalina visas maisto saugos rizikas, kurios kyla šviežią žuvį gabenant tolimu atstumu iki mūsų parduotuvių lentynų ir stalo.

Kodėl žuvis privaloma vaikų mityboje?

Žuvies vartojamas skirtingo amžiaus vaikams ir suaugusiems yra nepamainomas ir niekuo nepakeičiamas maisto produktas, naudingas mums, lietuviams, ne tik dėl vitamino D, A, E bei Omega rūgščių, tai vitaminų ir mikroelementų tokių, kaip B12, geležies, cinko ir jodo šaltinis. Gydytojai pabrėžia, tik žuvies vartojimas mums užtikrina DHR rūgšties gavimą, kurios su niekuo kitu iš mitybos mes negalime gauti.

DHR – tai omega-3 riebalų rūgštis, o tyrimai rodo, kad ji svarbi atminčiai, mąstymui, kūno apykaitos procesuose, smegenų ir širdies sveikatai. Žuvis itin naudinga ne tik smegenų veiklai, bet ir regos funkcijai, jos vystymuisi ir bendram sveikatos užtikrinimui.

Žuvis – nuo pusės metų

Remiantis naujausiomis tarptautinės pediatrų bendruomenės rekomendacijomis, žuvis į racioną turi būti įtraukta į kūdikio mitybą kuo anksčiau, t.y. tuoj pat po įvedimo mėsos, apie 6 gyvenimo mėnesį. Daugelis iš tėvų baiminasi alerginių reakcijų, tačiau naujausi paskelbti tyrimai parodė, kuo anksčiau į mažylių racioną įvedame žuvį, tuo labiau išvengiame tokių indikacijų, susijusių su alerginėmis reakcijomis bei su tuo susijusiomis ligomis: atopiniu dermatitu, bronchine astma. Ši taisyklė negalioja, jei pirmos eilės giminaičiams ar šeimos nariams yra pasireiškusi sunki alerginė reakcija žuviai ar jos produktams.

Vieningai medikų bendruomenėje sutariama, kad ankstyvajame amžiuje reiktų rinktis liesesnę žuvį, ji turi būti be odos. Jei į mitybą įvedamos riebesnės žuvys, riebalų perteklius turi būti pašalintas ir taip pat nuimta oda.

Papildant mažylio racioną žuvimi, galima pradėti nuo baltos žuvies, pvz. įvairių rūšių menkė, Juodadėmė menkė ar Atlanto menkė. Augantiems vaikams naudinga ir lašiša, lašišinių šeimos žuvys, tik nepamirškime kokybės, tvirta rekomendacija – rinktis laukinę ar ekologišką žuvį. Jūros gėrybės naudingos ir tinka vaikams, tačiau kokybės sąlygos taip pat būtinos. Vaikams labai naudinga ir silkė dėl joje esančių omega rūgščių gausos.

Svarbu žinoti, jog vieningai sutariama, kad vaikams nerekomenduotina vartoti mažai apdorotos ar visai neapdorotos žuvies dėl galimybės užsikrėsti Helicobacterpylori infekcija. Sušius mėgstantiems vaikams pasiūlykite rinktis su daržovėmis ar termiškai apdorota žuvimi.

1-2 kartai per savaitę

Nenustebinsime maisto gamyba besidominčių tėvelių, kad ekspertai vieningai sutaria: tai turėtų būti virta ar troškinta žuvis. O linksmai ir patraukliai aptiekti – tėvelių fantazijos reikalas. Įvairiaspalvės daržovės papuoš patiekalą, o įdomios, paslaptingos jūrų, vandenynų ir žuvų pasaulio istorijos padės vaikams pamilti sveiką ir taip reikalingą produktą.

Pediatrai rekomenduoja vaikams žuvį valgyti 1-2 kartus per savaitę. Kritiškai įvertinę savo šeimos savaitės racioną matysime, kad nei suaugę, nei vaikai rekomenduojamo žuvies kiekio nesuvalgo. Belieka atminti, kad kokybiška žuvis – būtinas produktas sveikai augančiam vaikui dėl joje esančių vitaminų, mikroelementų, nepakeičiamų rūgščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.