Darželinukų pietų miegas lauke – visus metus: pataria, ko tam reikia

Pietų miegas lauke – net spustelėjus šaltukui ir iškritus sniegui. Tokią praktiką taiko ne tik šeimos ir darželiai Skandinavijoje, bet ir Lietuvoje. Gryname ore vaikai miega geriau, ilgiau, rečiau pasigauna peršalimų ir kosulių nei ilsėdamiesi patalpose. Svarbu tik sukurti kelis algoritmus: dėl oro sąlygų, aprangos, laiko.

Poilsio minutėlė Lauko darželyje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Poilsio minutėlė Lauko darželyje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Šiltesniu metų laiku vaikai miega terasoje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Šiltesniu metų laiku vaikai miega terasoje.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Geriausias miegas lauke – iki trejų metų.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Geriausias miegas lauke – iki trejų metų.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Žiemos iššūkiai lankant Lauko darželį – nebaisūs.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Žiemos iššūkiai lankant Lauko darželį – nebaisūs.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 11:09 AM, atnaujinta Feb 17, 2022, 11:10 AM

Kieme prie darželio durų – keli vežimėliai sniege su šiltai apklostytais miegančiais vaikais. Tokį vaizdą žiemomis buvo galima ne kartą pamatyti Lauko darželyje.

„Kai tik įkūrėme darželį, visą grupę migdėme lauke – ir prie minusinės temperatūros, – sako darželio įkūrėjas Žilvinas Karpis, žiniomis apie vaikų miegą lauke besidalinantis „Lauko akademijos“ mokymuose. – Pastebėjau, kad vaikai lauke ilgiau išmiega negu patalpose, miegas kokybiškesnis“.

Tradicija migdyti vaikus lauke – iš Skandinavijos

Pietų miegelis vežimėliuose geriausiai tinka vaikams iki dvejų metų. Prieš atidarydamas darželius Vilniuje ir Kaune, Ž. Karpis daug keliavo po šalis, kuriose lauko, miško darželiai ir mokyklos turi gilias tradicijas.

„Gyvai mačiau vaikų pietų miego sprendimus Vokietijoje, Norvegijoje, Švedijoje, kitose šalyse. Norvegijoje vaikai iki trejų metų žiemą miegojo vežimėliuose, surikiuotuose pašiūrėje. Švedijoje sistema panaši“, – sako Ž. Karpis.

Vokietijoje vaikų pietų miegui buvo skirtas lauko namukas, jame – kalnas sukabintų miegmaišių. Įlindę į juos, vaikai snaudė ir spustelėjus šaltukui, o temperatūrai nukritus dar labiau, kraustydavosi į šildomas patalpas. Panašią sistemą pritaikė ir Lauko darželis – daugelis tėvų jau praktikavo vaikų miegą lauke, kurį norėjo tęsti ir darželyje. Jie pastebėdavo, kad vaikai grūdinasi, geriau išsimiega, susitelkia į veiklas, yra fiziškai stipresni. Šiuos rezultatus paremia 2008 metais Šiaurės Suomijoje atlikta tėvų apklausa: jų atsiliepimai apie vaikų iki dvejų metų miegą lauke nuo -27 iki +5 laipsnių temperatūroje buvo daugiausia teigiami.

Šiaurės šalyse vaikai dažnai ilsisi lauke. Helsinkyje įprasta lapkritį prie restoranų pamatyti vežimėlį su miegančiu kūdikiu, tėvams jaukiai geriant kavą viduje. Kopenhagoje žiemą prie pastatų išrikiuojami vežimėliai su prikabintais stebėjimo prietaisais, kad tėvai žinotų, kada pasiimti savo gerai pailsėjusius kūdikius. Islandijoje, kur temperatūrų vidurkis žemiausias iš visų Šiaurės šalių, vaikai miega lauke tiek vasarą, tiek ir žiemą. Skandinavai kartoja, kad miegas lauke kokybiškesnis, stiprina imuninę sistemą, yra efektyvi virusų ir mikrobų, kurie šaltuoju metų laiku susikaupia patalpose, prevencija.

Gamtos apsuptyje pailsi geriau

Daugelis vaikų priežiūros įstaigų Švedijoje migdo vaikus lauke. „Orren“ pradinėje mokykloje Stokholme vaikai miega lauke iki trejų metų. Kai temperatūra nukrenta iki -15 laipsnių, vežimėlius apkloja antklodėmis. Žinoma, atsižvelgiama į jutiminę temperatūrą. Ugdytojai sako, kad gryname ore miegantys vaikai rečiau pasigauna peršalimus ar kosulius, nei ilsėdamiesi viduje kartu su trisdešimčia kitų vaikų.

Lauko darželyje Lietuvoje, didėjant grupėms ir vaikams ūgtelėjus, miego lauke sistema irgi prisitaiko. Pavyzdžiui, pirmaisiais darželio gyvavimo metais, kai į jį buvo priimami vaikai nuo metų ir kelių mėnesių, jie smagiai pamiegodavo terasoje vežimėliuose ir žiemą. Daugėjant trimečių ir didesnių vaikų, plečiantis grupėms, miegui žiemą prireikė pagalbinių patalpų.

Vasarą, rudenį ir pavasarį, kai temperatūra aukštesnė nei +12 ar + 15 laipsnių, vaikai ilsisi miegmaišiuose terasoje, pavėsinėje. Per visą darželio istoriją vaikai miegojo ir palapinėse ant upės kranto, ir hamakuose.

Kartais, prieš vaikui imant lankyti darželį, tėvai klausia, ar jį reikėtų namuose pratinti prie miegojimo lauke. Specialaus pasiruošimo nereikia. „Kuo mažesnis vaikas, tuo jam paprasčiau įsisavinti gamtą. Dvimečiai greitai integruojasi. Adaptacijos darželyje metu duodame tėvams atmintinę, kokių drabužių reikės vaikams, taip pat ir miego lauke metu“, – sako Ž. Karpis.

Miegodami gamtos garsų ir kvapų apsuptyje, darželinukai mokosi prisijaukinti lauką.

Kaip pasiruošti miegui lauke?

Lauko darželių bendruomenės užsienyje ugdytojai ir „Lauko akademijos“ lektoriai pataria, kad prieš migdant vaikus lauke, verta sukurti keletą paprastų algoritmų. Pirmiausia – įsivertinti amžiaus grupę. Paskui – rasti gerą ir ramią vietą, kur vaikai ilsėsis. Miegojimo lauke niuansus aptarus su tėvais ir įtvirtinus šiuos susitarimus, svarbu nusimatyti: kiek laiko truks vaikų poilsis lauke, kokios bus temperatūros ribos ir „oro politika“ ištikus lietui, vėjams, karščiams. Svarbu būti lankstiems, prisitaikyti prie besikeičiančių situacijų, stebėti rezultatus.

„Buvimui ir miegojimui lauke svarbu sekti jutiminę temperatūrą. Jeigu oro sąlygos vargina, kuriamės viduje – laikomės balanso ir sveiko proto. Turime pagalbines žiemos patalpas, vidaus patalpas, jas naudojame, kai keičiasi temperatūra“, – pataria Lauko darželio vadovė Irena Aračiauskienė.

Darželinukų pietų poilsis, kaip rodo jos patirtis, dažnai iš ugdytojų reikalauja daug meistriškumo. Miegojimas lauke skatina pasiruošti dirgikliams, kurie skiriasi nuo romantiško gamtoje besiilsinčių vaikų paveikslo. I. Aračiauskienė prisimena užsienio lauko darželiuose mačiusi, kaip darželinukai miega miške pakabintuose hamakuose. Turint atskirą meditatyvią erdvę tokiam miegui, vaikų poilsis kokybiškas. Bet tik iki tol, kol atskrenda mašalai! Ramybę gamtos apsuptyje gali išblaškyti ir pjaunantys žolę kaimynai, karštis, arba, kaip kartą nutiko Lauko darželio terasoje besiilsintiems vaikams – į stogą bumpsintys kaštonai.

Vaikams daugiau miegant lauke, jų organizmo laikrodis dėl natūralios šviesos poveikio prisitaiko prie cirkadinių ritmų. Mažėja stresas, gerėja fiziniai ir smegenų veiklos rodikliai. Ramus poilsis lauke – mokymasis „perkrauti“ kūną ir mintis, kuris padeda augti sveikesniems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.