Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine

Daugiau nei 20-čiai vaikų iš Ukrainos vaikų globos namų SBA grupės įmonė „Visagino linija“ ir miesto bendruomenė padovanojo tikrą ramybės ir šypsenų festivalį. Nuo kaniterapijos, kinologų pasirodymų iki muzikavimo bei cukraus vatos ir dešrainių – bendruomenė surėmė pečius ir pasirūpino, kad po sukrečiančių karo išgyvenimų vaikai galėtų greičiau grįžti į nerūpestingą vaikystę.

 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
 Vaikams iš Ukrainos – savaitgalis su kaniterapija Visagine.<br> ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-19 15:29

„Padėti nuo karo bėgantiems žmonėms yra kiekvieno pareiga, tad nedelsdami ir vieningai imamės pozityvias emocijas sukeliančių iniciatyvų, kurios padės pamiršti patirtus sukrėtimus. Mažieji ukrainiečiai karo paliktas žaizdas greičiausiai jaus dar ilgai. Tačiau tikimės, kad dėmesys, šypsenos, žaismingi gyvūnai šį savaitgalį padėjo jiems užsimiršti, o kiekviena tokia iniciatyva leis greičiau atsigauti ir emociškai, ir psichologiškai. Tokia savanoriška mūsų komandos iniciatyva paremta visos SBA grupės vertybėmis, kurių esmė – žmogiškumas ir empatija“, – sako SBA bendrovės „Visagino linija“ direktorius Raimondas Bakšys.

„Pas mus įsikūrę daugiau nei 20 vaikų iš globos namų Ukrainoje gyveno kaime, augino vištas, turėjo daržą. Dabar jiems labai svarbu kuo greičiau integruotis, socializuotis, kurti bendrystės jausmą ir pažinti vietinę kultūrą. Būtent tokios iniciatyvos kaip šiandien padeda jiems atsigauti po neigiamų patirčių. Kai kurie vaikai turi specialiųjų poreikių ir atkurti jų emocinę būseną labai sudėtinga, tad šiuo atveju kaniterapijos šunys buvo tikras džiaugsmo spindulys vaikų dienoje“, – sako Visagino šeimos ir vaiko gerovės centro vadovė Jolita Daraškevičienė.

Šunys – džiaugsmui, ramybei ir saugumui

Kaniterapijos projekto vadovė Laura Mažintė pabrėžia, kad specialiai paruošti šunys ypač pasitarnauja vaikams, augusiems be tėvų. Šuo – itin socialus gyvūnas, kuris besąlygiškai myli, prisiriša, yra ištikimas. Tad būtent šios keturkojų savybės padeda vaikų namų globotiniams jaustis geriau – atsipalaiduoti, bendrauti, rūpintis kitu.

„Stresą ir įtampą išgyvenantiems žmonėms kartais lengviau atsiverti šuniui negu kitam žmogui. Šuo išklauso, atpažįsta emocijas. Todėl vaikams, kurie nesijaučia saugiai, patiria stresą, šuo gali tapti geriausiu pagalbininku. Matydami teigiamą pokytį jaučiame prasmę dalyvauti tokiose iniciatyvose ir padėti vaikams greičiau atsitiesti po išgyventų karo baisumų“, – sako L. Mažintė.

Vaikai bendravo ir su Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos kinologų šunimis, kurie demonstravo savo sugebėjimus.

Pasak „Visagino linijos“ savanorių, vaikus ypač pralinksmino muzikinio dueto Timohi pasirodymas – iš Visagino kilę broliai mažiesiems surengė išskirtinį šou. Kiti renginio partneriai – „Marinolis Utena“ pasirūpino saldžiomis akimirkomis ir vaikams suko cukraus vatą, „Sweet Art“ vaišino savo rankų darbo ledinukais. Galiausiai vaikus pakerėjo ir įsibėgėjančio pavasario simboliai – dideli ir įspūdingi muilo burbulai. Mažiesiems iniciatyvos dalyviams ir kitiems svečiams išalkti neleido „Visagino linijos“ savanoriai, kurie gamino naminius dešrainius, vaišino arbata.

Nuo karo pradžios SBA grupė, kurios dalis yra ir „Visagino linija“, jau skyrė paramos Ukrainai ir jos žmonėms už daugiau kaip 140 000 eurų. 100 000 eurų pervesta visuomeninių organizacijų iniciatyvai „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai“. Už 30 000 eurų nupirkta ir skubiai į Lvivo ligoninę Ukrainoje išsiųsta medicinos priemonių ir įtaisų sužeistiesiems gydyti. „Utenos trikotažas“ perdavė apatinių termodrabužių Ukrainos pareigūnams už 10 000 eurų. Taip pat SBA grupė apgyvendino keliasdešimt vaikų ir šeimų savo poilsinėse Trakų ir Molėtų rajonuose, o įmonių savanoriai rūpinasi jų emocine sveikata – Trakuose ir Visagine organizuoja užsiėmimus bei renginius nuotaikai praskaidrinti. Taip pat „Visagino Linija“ mieste apgyvendintiems vaikams parūpino higienos priemonių, „Kauno baldai“ skyrė čiužinių laikiniems pabėgėlių namams Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.