Religinio kulto lyderio sūnus atskleidžia savo gyvenimą: mamomis turėjo vadinti 15 metų mergaites

Tik suaugęs Wendellas Jeffsonas suprato, kad jo ir daugiau nei 50 jo brolių ir seserų smegenimis manipuliavo jų tėvas, poligaminio kulto lyderis Warrenas Jeffsas, dabar kalintis kalėjime iki gyvos galvos.

Vaikai turėjo visas moteris vadinti mamomis, nesvarbu, kokio jos amžiaus.<br>„Preaching Evil: A Wife on the Run with Warren Jeffs“ stop kadras
Vaikai turėjo visas moteris vadinti mamomis, nesvarbu, kokio jos amžiaus.<br>„Preaching Evil: A Wife on the Run with Warren Jeffs“ stop kadras
Poligaminį kultą įkūrė Warrenas Jeffsas, kuris dabar uždarytas kalėjime iki gyvos galvos.<br>„Preaching Evil: A Wife on the Run with Warren Jeffs“ stop kadras
Poligaminį kultą įkūrė Warrenas Jeffsas, kuris dabar uždarytas kalėjime iki gyvos galvos.<br>„Preaching Evil: A Wife on the Run with Warren Jeffs“ stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-29 11:32

Užaugęs 1700 akrų (apie 687 hektarų) dydžio rančoje netoli Eldorado, Teksase, berniukas visiškai nekontroliavo savo gyvenimo. Jam buvo sakoma, ką dėvėti, valgyti, skaityti ir galvoti – ir jis niekada neturėjo nė vieno žaislo.

Ir vis dėl to, praėjus ketveriems metams kai jis su mama ir seserimi paliko fundamentalistinę Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčią, W. Jeffsonas nenori būti laikomas auka.

W.Jeffsonas, kuris pakeitė savo pavardę iš Jeffso, kuri simbolizuoja naują pradžią, portalui insider.com papasakojo apie savo gyvenimą bendruomenėje naujo dokumentinio serialo apie jo tėvą „Preaching Evil: A Wife on the Run with Warren Jeffs“ proga

Wendellas, jo motina Vicki Thompson ir sesuo Sarah yra tarp buvusių kulto narių, dalyvavusių laidoje.

Daugiau nei 70 „mamų“

Ankstyviausias Wendello prisiminimas buvo tada, kai jam buvo 3 metai.

Jo tėvas pradėjo atskirti savo vaikus nuo motinų Kolorado Sityje, Jutos valstijoje, kad nuvežtų juos į savo „Siono rančą“ Teksase.

„Pagalvojau, kodėl buvau atskirtas nuo mamos ir kodėl ji verkia. Buvau labai mažas ir nieko nesupratau, kas vyksta“, – prisimena W.Jeffsonas.

Rančoje, kur jo mama prisijungė prie jo po šešių mėnesių, visi kartu gyveno didžiuliame name, kurį W.Jeffsonas palygino su „viešbučiu“.

Vaikai kiekvieną dieną keldavosi 5 val., kad padėtų pagaminti pusryčius ir susitvarkyti prieš išsiunčiant juos į laukus. Nuo ketverių metų mažyliai buvo siunčiami į sodus rauti piktžolių, ir ten jie likdavo, kol būdavo pakviesti ruošti pietų, o tada vėl į laukus.

„Nebuvo nei muzikos, nei interneto, televizijos, filmų ar kažko panašaus. Jis tiesiog sukūrė aplinką, kurioje mes buvome veikiami tik dalykų, kuriais jis norėjo, kad būtume veikiami... Jis kontroliavo tai, kaip mes matome išorinį pasaulį visais aspektais“, – tikina vaikinas.

Saugodama savo šeimą ir pasekėjus tamsoje, bažnyčia išliko taktiška net po to, kai W.Jeffsas buvo suimtas 2006 m. Įprasto eismo sustabdymo metu kulto lyderis buvo sulaikytas dėl kaltinimų neteisėtu seksualiniu elgesiu su nepilnamečiu ir išžaginimu Jutoje ir Arizonoje.

2008 m. teisėsaugai gavus pranešimą apie nepilnamečių santuoką ir seksualinę prievartą, rančoje buvo surengtos kratos.

Wendellas, kuriam tuo metu buvo maždaug septyneri, sakė, kad jam buvo pranešta, kad jo tėvas yra kalėjime, nes jis „dirbo Dievo darbą“, o velnias veikė prieš jį.

„Aš užaugau turėdamas 15 metų amžiaus mamas. Tai neteisinga, bet jis vedė 12-metę ir man buvo pasakyta, kad ji yra mano mama, nors ji net nebuvo daug vyresni už mane“, – pasakoja W.Jeffsonas.

Po kratų daugiau nei 400 vaikų buvo paimti iš kulto ir atskirti nuo tėvų. Wendellas ir jo sesuo buvo atskirti nuo motinos šešias savaites, bet galiausiai sugrįžo.

Laisvės atradimas

Net būdamas jaunas, kai W.Jeffsonas galėjo tik trumpai išvykti iš rančos, jis pradėjo abejoti savo tėvo mokymu.

Pavyzdžiui, šios religinės bendruomenės pasekėjai buvo mokomi tikėti, kad spalvoti žmonės yra blogi, tačiau W.Jeffsonas buvo sutikęs ne baltųjų vyrų ir moterų, kurie su juo elgėsi maloniai.

Jis taip pat nesuprato, kodėl jis turi dėvėti marškinius ilgomis rankovėmis ir negali žaisti su žaislais.

Vis dėlto tik tada, kai jam buvo beveik 18 metų ir norėjo susitikinėti su merginomis, jis pirmą kartą ėmėsi kovoti prieš mokymą. Iki tol jis niekada nebuvo mokomas apie seksą ir beveik nieko nežinojo apie pasimatymus.

Mama jį pasodino pirmą kartą paaiškino, kad jei jie liks bažnyčioje, jam bus paskirta žmona, kaip ir ji buvo skirta tuoktis už W.Jeffso.

„Prisimenu, sakiau mamai, kad nenoriu, kad kas nors kontroliuotų, su kuo ketinu tuoktis ar su kuo praleisiu savo gyvenimą. Ir ji pasakė: „Visiškai sutinku“, – prisimena vaikinas.

Jo motina jau buvo pasiruošusi palikti bažnyčią, tačiau W.Jeffsonas vis dar jautėsi ištikimas savo tėvo bažnyčiai.

Wendellas teigė, kad bažnyčia nenaudojo fizinių grasinimų, kad jie neišeitų, tačiau gyvenimas bendruomenėje buvo uždaras ir nuolatinė psichinė prievarta buvo pakankamas spaudimas, kad daugelis pasekėjų nenuklystų.

„Mums buvo pasakyta, kad jei paliksim bažnyčią, būsim prakeikti ir sudegsim pragare. Mes neturėjome jokių ginklų ir peilių. Tai buvo kontroliuojama per emociją

Dar po kelių diskusijų su mama jie nusprendė palikti grupę. Jis įsidarbino statybose ir išsinuomojo namą mamai ir seseriai.

Tik tada jis mokėsi pažinti save nuo pačių pradžių, pavyzdžiui, nuo to ką jis mėgo valgyti ar žiūrėti per televizorių iki iš naujo išnagrinėti savo tikėjimą.

Tik tuome W.Jeffsonas sužinojo, kad paimti vaiką nuotaką yra nusikaltimas.

„Jis vedė 12 metų mergaites ir mylėjosi su 12 metų mergaitėmis. Jis nusipelno būti kalėjime“, – įsitikinęs vyras.

Dabar jis yra studentas ir dirba draudimo srityje. Jis taip pat yra susižadėjęs ir gyvena Gvatemaloje. Jo sesuo Sarah šį mėnesį baigia vidurinę mokyklą. Jo motina yra ištekėjusi iš naujo ir neseniai susilaukė berniuko.

„Ji nepaprastai stipri moteris. Ji yra mano herojė, nes ji tikrai parodė mums kelią paliekant kultą“, – apie savo motiną sakė Wendellas.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.